Ένας ξεχασμένος σιδηροδρομικός σταθμός μέσα σε οικόπεδο στην Κηφισιά!

0
277

Ένας ξεχασμένος σιδηροδρομικός σταθμός μέσα σε οικόπεδο στην Κηφισιά! Συνέδεε την περιοχή με τον Διόνυσο και υπήρξε πρόγονος του διάσημου «θηρίου» που έφτανε στην Αθήνα και το Λαύριο. Τώρα όλοι το νοσταλγούν…

Το 1897 η Αγγλική εταιρία GRECIAN MARBLES ‘Μάρμορ’ LTD αγόρασε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Ιάκωβο Στάινερ τα λατομεία στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Ήθελε να εκμεταλλευτεί τα διάσημα μάρμαρα και είχε σκοπό να κάνει τα πάντα ώστε να τα μεταφέρει από το βουνό στην πόλη.

Η αυτοκινούμενη λύση ήταν αδύνατη και η μεταφορά των μαρμάρων αποκλειστικά με σούστες ήταν μια ακριβή και χρονοβόρα λύση. 

Έτσι, η εγγλέζικη εταιρία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει κάτι πρωτοφανές για την εποχή: τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Διόνυσου – Κηφισιάς με τη συνεργασία της εταιρίας σιδηροδρόμων Αθηνών που είχε την τεχνογνωσία.

Ο ένας σταθμός θα ήταν στο Διόνυσο στους πρόποδες του λατομείου και ο τερματικός στην Κηφισιά, στο αριστοκρατικό Στροφύλι.

Εκεί από τις αρχές του 1900 είχαν εγκατασταθεί επιφανείς οικογένειες που είχαν αναγείρει σπουδαίες μονοκατοικίες και επαύλεις. Εκεί θα έφτανε αργότερα και το περίφημο «Θηρίο», ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος που ένωνε την Κηφισιά με την Αθήνα και το Λαύριο!

Σκεφτείτε ότι η Αττική πριν από έναν αιώνα είχε τον πρώτο προαστικό σιδηρόδρομο και τον ξήλωσε στο όνομα της προόδου για να δώσει χώρο στα αυτοκίνητα.

Το Στροφύλι μαζί με το Κεφαλάρι ήταν ο προορισμός των εκδρομέων της Αθήνας που διέμεναν στο ξενοδοχείο «Πύρνα» και απολάμβαναν τη φιλοξενία των εξοχικών κέντρων.

Ο σταθμός της γραμμής Διονύσου κατασκευάστηκε ένα χιλιόμετρο βόρεια του σημερινού σταθμού της Κηφισιάς. Ήταν ένα καλαίσθητο οίκημα και δίπλα του υπήρχε ένα μικρότερο για τον έλεγχο της κίνησης στις γραμμές του τραίνου…. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here