Ένα μέτρο και δύο σταθμά στην εφαρμογή του «Κανονισμού Καθαριότητας» της Κηφισιάς!

0
318

Αναφερόμεθα στην αποκομιδή απορριμμάτων και ειδικά στις περιπτώσεις αυτών που συστηματικά ρυπαίνουν την Κηφισιά με χρέωση του συνόλου των δημοτών ενώ θα έπρεπε ο Κανονισμός Καθαριότητας της Κηφισιάς να προβλέπει χρέωση των ρυπαντών και όχι όλων των Δημοτών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και άρση της ρύπανσης που αυτοί προκαλούν συστηματικά.

Η βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μη εφαρμόσιμη στην Κηφισιά ενόψει της μη επιβολής κυρώσεων και δη οικονομικών στους ρυπαντές.

Η οικία στην οδό Χαρίτων 22 στην Κηφισιά!

Ως γνωστόν το ΠΔ 148/2009 καθιερώνει την βασική περιβαλλοντική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» η οποία έχει υποχρεωτική εφαρμογή και στους ΟΤΑ – μεταξύ άλλων φορέων – και η οποία προβλέπει ότι όταν ένας «φορέας εκμετάλλευσης» (στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα) προκαλέσει ρύπανση τότε είναι και οικονομικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση της ζημίας και της επαναφοράς του περιβάλλοντος στην πρότερη της ρύπανσης κατάσταση – αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Δυστυχώς, το σύνολο των Δημοτών πληρώνει το κόστος του καθαρισμού της πόλης από τη ρύπανση αυτών που είναι κακομαθημένοι ή αδιάφοροι ή ανεγκέφαλοι που ζουν αντικοινωνικά ρυπαίνοντας το περιβάλλον της Κηφισιάς.

Ένας τέτοιος Δημότης είναι ο κάτοικος στην οδό Χαρίτων 22 στην Κηφισιά. Ο εν λόγω Δημότης αποθέτει τα κηπαία απορρίμματά του επί της δημόσιας οδού σε χρόνο και με τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στον ισχύοντα κανονισμό καθαριότητας της πόλης Κηφισιάς.

Μετά από καταγγελία γειτόνων που έγινε τηλεφωνικά την 20η Μαΐου 2015, η Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου απέστειλε επόπτη στην εν λόγω διεύθυνση. Ο επόπτης κατέλαβε επ’ αυτοφώρω τον Δημότη-ρυπαντή και τον βοηθό του να ρυπαίνουν…..στον οποίο έγιναν οι σχετικές συστάσεις!

Η Υπηρεσία προέβη αυθημερόν σε αποκομιδή των κηπαίων απορριμμάτων, χωρίς ωστόσο να επιβάλλει κυρώσεις στον εν λόγω ρυπαντή, δηλαδή χωρίς να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο εν λόγω ρυπαντής της οδού Χαρίτων 22, μετά την αποκομιδή των κηπαίων απορριμμάτων του…..αυθημερόν προέβη σε νέα ρύπανση δια της απόθεσης επί του πεζοδρομίου και της δημόσιας οδού νέων απορριμμάτων……όπως φαίνεται από τη ανωτέρω φωτογραφία!

Όπως πληροφορούμεθα στην Υπηρεσία Καθαριότητας/αποκομιδής κηπαίων απορριμμάτων οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι μεν αγανακτισμένοι με τον Δημότη της Χαρίτων 22, αλλά δεν ενεργούν όπως ορίζει ο νόμος την επιβολή κυρώσεων στον ρυπαντή. Αντ’ αυτού περιορίζονται να τον παρακαλούν και να του κάνουν συστάσεις!

Κι αυτός αφενός του γράφει στα……«παλιά του τα υποδήματα», αφετέρου τους γελοιοποιεί με το να ρυπαίνει το δημόσιο δρόμο και να τους βλέπει ανήμπορους να τον αντιμετωπίσουν με την επιβολή κυρώσεων.

Φαίνεται πως η έννοια της πυγμής για την επιβολή της νομιμότητας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς είναι άγνωστη, η δε πρόβλεψη κυρώσεων στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου είναι γράμμα νόμου κενό περιεχόμενου αφού δεν εφαρμόζεται συστηματικά από την αρμόδια Αρχή.

Υ.Γ.1: Είναι γενικά γνωστή, τέτοιου είδους αντικοινωνική συμπεριφορά που επιδεικνύουν – συνεπεία έλλειψης ηθικών ή επαγγελματικών φραγμών – ορισμένοι Δημότες της Κηφισιάς!!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή να τους αντιμετωπίσει με πυγμή επιβάλλοντας τον υφιστάμενο Κανονισμό Καθαριότητας και καταλογίζοντας πρόστιμα όπου αυτό προβλέπεται εισπραττόμενα μέσω ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Δεν σημαίνει, επίσης, ότι δεν έχει υποχρέωση η Δημοτική Αρχή να ενσωματώσει πλήρως στον υφιστάμενο Κανονισμό Καθαριότητας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» απαλλάσσοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμορφούμενων Δημοτών από το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης που δημιουργούν οι λίγοι σαν τον κάτοικο της οδού Χαρίτων 22.

Υ.Γ.2: Γιατί δεν εφαρμόζετε η ισχύουσα «κανονιστική απόφαση» του 2013 για την καθαριότητα του Δήμου Κηφισιάς μαζί με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους ρυπαίνουν την πόλη, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ ;;

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόστιμα από την αστυνομία σε όσους ρυπαίνουν στη Κηφισιά» από τον Τοπικό Τύπο:

(1)www.voreini.gr

(2)www.kifisiotikanea.wordpress.com

(3)www.epoli.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here