Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς: «Απαιτούμε αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και όχι συγκάλυψη των προβλημάτων»

0
217

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 ο Δήμος Κηφισιάς οργάνωσε μια ομιλία με θέμα «Σεισμός» με ομιλητή τον κ. Κούτσικο διευθυντή του 3ου Λυκείου Κηφισιάς ο οποίος έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη μελέτη των σεισμών και είναι μέλος του ΟΑΣΠ.

Κύρια συμπεράσματα από την ομιλία:

-Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου.

-Βρισκόμαστε συνεχώς σε μια προσεισμική κατάσταση.

-Ένα ρήγμα που έδωσε σεισμό στο παρελθόν θα δώσει και στο μέλλον.

-Ένα κτίριο που άντεξε σε προηγούμενο σεισμό δεν σημαίνει ότι θα αντέξει και σε επόμενο.

-Δεν υπάρχει ασφαλής μέθοδος πρόγνωσης των σεισμών.

-Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, να ελέγχουμε και να βελτιώνουμε τις κατασκευές με βάση τους σύγχρονους κανονισμούς.

Ο κ. Ρότσκος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Α’ Δημοτικού Νέας Ερυθραίας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων, εφαρμόζοντας απόφαση του ΔΣ, παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θίγοντας την παντελή αναποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Δήμου στη συντήρηση των σχολικών υποδομών, παρά τη βοήθεια και τις συνεχείς οχλήσεις της Ένωσης.

Ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Ως παράδειγμα της ανυπαρξίας οργάνωσης έφερε το ότι στο αίτημα της Ένωσης για:

«Να γίνει στο 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας ολοκληρωμένος έλεγχος κατάστασης και επάρκειας της προσθήκης του 1970 και πιθανόν ενίσχυση» με αφορμή την «Ρηγμάτωση – αποκόλληση σκυροδέματος και εμφάνιση οξειδωμένου οπλισμού στη γωνιακή κολόνα στην είσοδο του κτιρίου του Σχολείου και στην κολόνα στη γωνία της βιβλιοθήκης»

δόθηκε η γραπτή απάντηση από την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κορογιαννάκη ότι το αίτημα ικανοποιήθηκε με: «Άρση επικινδυνότητας με επισκευή στις κολόνες»!

Στην πραγματικότητα το μόνο που έχει γίνει είναι ότι ο καθαριστής του Σχολείου κλήθηκε να σοβατίσει την εν λόγω κολόνα!!

Στη διαπίστωση μας ότι μηχανικοί του Δήμου δεν έχουν καν επισκεφθεί τα Σχολεία για να ελέγξουν όλα αυτά που τονίστηκαν στην ομιλία ως ελάχιστη προσεισμική προετοιμασία (να μην υπάρχουν ντουλάπες στους διαδρόμους ή κοντά σε πόρτες, να είναι στερεωμένες στους τοίχους, να μην υπάρχουν βαριά αντικείμενα σε ψηλά ράφια κλπ.) καθώς και για να προβούν σε οπτικό έλεγχο της κατάστασης του φέροντα οργανισμού, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη από τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Διονυσιώτη, με διακοπή της τοποθέτησης μας, ότι «οι μηχανικοί του Δήμου επισκέπτονται καθημερινά τα σχολεία και απλά δεν το γνωρίζουμε καθώς τα μέλη των Συλλόγων Γονέων δεν βρίσκονται 24 ώρες το 24ώρο στο χώρο του Σχολείου»!

Επισημαίνουμε ότι σε όλες τις συναντήσεις μας με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής της ΔΕΠ, των σχολικών επιτροπών και της Τεχνικής Υπηρεσίας η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μηχανικός αποκλειστικά υπεύθυνος για τα σχολεία.

Στη διάρκεια της παρέμβασης του εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων, ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής όχι μόνον δεν επέδειξε τη στοιχειώδη ευαισθητοποίηση, αλλά προσπάθησε επανειλημμένα να αφαιρέσει από τον εκπρόσωπο της Ένωσης το λόγο, κατηγορώντας μας ότι «μετατρέπουμε την ομιλία για τους σεισμούς σε πολιτική συζήτηση»!!

Επιπλέον την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης για τους σεισμούς, διαπιστώσαμε ότι στον διευθυντή του Α Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας μεταφέρθηκε η απολύτως ψευδής πληροφορία, ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου του Α Δημοτικού και εκπρόσωπος της Ένωσης τον κατηγόρησε ότι «έχει την πλήρη ευθύνη για την μη επισκευή της κολόνας»!!

Ποιοί άραγε έχουν συμφέρον από την δημιουργία αντιθέσεων ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς που πρέπει να έχουν κοινό στόχο την βελτίωση των σχολικών υποδομών και την ασφάλεια των παιδιών;

Είναι σημαντικό δε να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία:

– Στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.

-Από τις περίπου 14,500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4440 κτίστηκαν πριν το 1959 και οι 3880 πριν το 1985, δηλ. το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται ¨γερασμένες¨, αφού έχουν κτιστεί χωρίς η με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

-Από τις υπόλοιπες 6180 που κτίστηκαν μετά το 1985, μόλις οι 3050 κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό του 1995.

-Μετά το σεισμό του 1999, 429 σχολικές μονάδες στην Αττική από τις 2465 που ελέχθησαν κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό, μερικές δεκάδες έχουν αποκατασταθεί, ενισχυθεί η αντικατασταθεί.

– Πρωτοβάθμιοι έλεγχοι ξεκίνησαν το 2001 για τα σχολεία που κτίστηκαν πριν το 1959 και ολοκληρώθηκε μετά 9 έτη, το 2009.

-Το 2006 ανακοινώθηκε η β΄ φάση για τα σχολεία που κτίστηκαν από το 1959 έως το 1985.
-13 χρόνια μετά την απόφαση για την έναρξη της α΄ φάσης, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα. Η δε β΄ φάση είναι στον αέρα.

-Σε 5042 σχολικές μονάδες έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος από τον Ο.Σ.Κ. σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε ο Μ.Χρυσοχοίδης στην Ελληνική Βουλή. Έχουν ενημερωθεί οι οικείες Νομαρχίες για τα αποτελέσματα, επισημάνθηκαν τα σχολεία που απαιτούνται παρεμβάσεις που οφείλονται σε κακή συντήρηση. Οι συντηρήσεις είναι ευθύνη των Δήμων, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τον προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολικά κτίρια, και εκπόνηση προγράμματος παρεμβάσεων, επισκευών και ενισχύσεων όπου απαιτείται. Η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σε καμία προσπάθεια συγκάλυψης υπαρκτών προβλημάτων και κινδύνων.

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς……παρακαλεί για τη δημοσίευση του παραπάνω.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Γιώργος Κακαβάς: 6942663805, Ειρήνη Ετοίμου: 6980927023.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here