Έξι κορυφαίοι οικονομολόγοι για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

0
489

Τι επιφυλάσσει το αύριο για την παγκόσμια οικονομία;

Το «αύριο» της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί «Sudoku»  για γερούς λύτες, καθώς τα δεδομένα της νέας κρίσης δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι η ύφεση έρχεται για να μείνει.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με σαφήνεια το μέγεθος, την ένταση αλλά και την διάρκεια της πληγής που αφήνει πίσω του το γενικευμένο Lockdown των οικονομιών σχεδόν όλου του πλανήτη.

Η Ελλαδική οικονομική ιστοσελίδα «euro2day.gr» μάζεψε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις μεγάλων οικονομολόγων και αναλυτών της διεθνούς σκακιέρας, παρουσιάζοντας μια σειρά από σενάρια για το πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα στην παγκόσμια οικονομία.

Robert Zoellick, Πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και συγγραφέας του βιβλίου America In the world.

Η μεγάλη οικονομική βουτιά έχει προκαλέσει σοκ. Ο ρυθμός και η έκταση της ανάκαμψης εξαρτώνται από την ανακάλυψη και την διαθεσιμότητα θεραπειών και εμβολίου. Υποψιάζομαι ότι θα δούμε αργές ανακάμψεις, επεισοδιακές δυσκολίες και κοστοβόρες προσαρμογές, αλλά όχι μια δεκαετία οικονομικής καταστροφής.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις και ιστορικές φίρμες δεν θα επιβιώσουν, ενώ οι ικανοί και ευπροσάρμοστοι – ειδικά στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, θα βγουν ισχυρότεροι από όλο αυτό.

Η Ύφεση του 1930 προκάλεσε περισσότερα από ζημιές στην οικονομία. Έκανε μετάσταση και προκάλεσε την απώλεια πίστης στις δημοκρατίες, τον θρίαμβο ιδεολογιών μίσους, στροφή στους δημαγωγούς, κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου και των χρηματοοικονομικών και, τελικά, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα οι ΗΠΑ, ο πρωτοπόρος και ο εγγυητής της τάξης του τέλους του 20ου αιώνα, αποδομούν απερίσκεπτα το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται. Η Κίνα, η οποία ανέβηκε επιτυχημένα μέσα σε αυτό το υποστηρικτικό διεθνές σύστημα την απειλεί εκ των έσω, ενώ εξερευνά ένα εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται σε υποτελή κράτη. Η γηράσκουσα Ιαπωνία, καθώς φοβάται την Κίνα και είναι αβέβαιη για τις ΗΠΑ, κινείται με προσοχή.

Η Ινδία παρασύρεται στην διπλωματία της «στρατηγικής αυτονομίας». Η Ρωσία χειραγωγεί για πλεονέκτημα εκτός συνόρων, ενώ στο εσωτερικό μαραίνεται, Η Ε.Ε. παλεύει να διατηρήσει την εσωτερική της συνοχή, η Βρετανία διαφωνεί με τον εαυτό της. Οι μεσαίες οικονομίες πασχίζουν να υπολογίσουν πως θα χωρέσουν σε αυτόν τον δύστροπο νέο κόσμο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here