Έρχεται ο λογαριασμός κύριε Μητσοτάκη…

0
227

Απλές αλήθειες: Μόλις η Νέα Δημοκρατία  του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έσπευσε να δηλώσει ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα κλείσουν μέχρι το 2028.

Την ίδια ώρα η Γερμανία με τη βαριά βιομηχανία και τις ασύγκριτα βαρύτερες για το περιβάλλον επιπτώσεις δήλωνε ότι θα «κλείσει» τους λιγνίτες το 2038 και άλλες χώρες της ΕΕ, επίσης βιομηχανικές,  το 2050!

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να δηλώνει…πράσινος δένοντας τη χώρα στο άρμα του φυσικού αερίου, παρά τις αντιδράσεις στελεχών και εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και πολλών ειδικών επιστημόνων.

Μετά, οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα και οι ειδικοί να κρούουν ακόμα πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά η κυβέρνηση των «αρίστων» επέμεινε σε όσα συνέφεραν τα συμφέροντα της Μαξίμου ΑΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε έξι μήνες πριν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι:

«Η κρίση τιμών στο Φυσικό Αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα! Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης».

Τον «αντισυμβατικό του τρόπο» τον βλέπουμε πλέον όλοι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που κυριολεκτικά μας καίνε και στην ένταση της κρίσης λόγω πολέμου που κάνει τις ήδη άσχημες καταστάσεις χειρότερες.

Και έρχεται τώρα, μπροστά στα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται, να το πάρει αλλιώς η κυβέρνηση και να δηλώσει ο πρωθυπουργός ότι «για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο».

Αυτή η – αναγκαία πλέον από τις συνθήκες – αλλαγή πορείας του Κυρ. Μητσοτάκη πιστοποιεί μεν πόσο λαθεμένες ήταν οι προηγούμενες επιλογές του και καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετή.

Γιατί λείπουν όλα τα μέτρα στήριξης που απαιτούν οι καιροί, από το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, μέχρι την έγνοια για τα ενοίκια, το καλάθι των νοικοκυριών που πλέον δεν γεμίζει και τον μισθό που δεν φτάνει για όλο τον μήνα.

Και επειδή για όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγρόν αγοράζει πλησιάζει η στιγμή που θα κληθεί να τα πληρώσει εφάπαξ και χωρίς…έκπτωση!

Πηγή documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here