Έφυγε ο «Φούρναρης της Κω» κτυπημένος από την επάρατη νόσο: Βοηθούσε πρόσφυγες.

0
522

Απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Κω ο Διονύσης Αρβανιτάκης, γνωστός ως ο «Φούρναρης της Κω».

Θυμίζουμε ότι από το 2015 που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση στην νησιωτική Ελλάδα, ο Φούρναρης καθημερινά μοίραζε ψωμιά και αρτοσκευάσματα δωρεάν σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν τότε στο νησί της Κω.

Η ιστορία του είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση και είχε αναδειχθεί σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έγινε διεθνώς γνωστός όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως «Ευρώπη είναι ο Φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες».

Ο «Φούρναρης της Κω», όπως έγινε γνωστός, βραβεύτηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών 2016, από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης υπήρξε μετανάστης στην Αυστραλία σε δύσκολες εποχές. Έχοντας ζήσει σκληρές στιγμές στην μακρινή ήπειρο , ήξερε από πρώτο χέρι τι βίωναν όσοι έφταναν στην Κω με τις πλαστικές βάρκες από την απέναντι Αλικαρνασσό.

Για την σπουδαία πράξη ανθρωπιάς είχε δηλώσει τότε:

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ήμασταν οκτώ αδέλφια. Πήγα στην Αυστραλία, όταν ήμουν δεκαπέντε ετών επειδή η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε μια βάρκα για σαράντα μέρες.

Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά, και ήμουν αναγκασμένος να κοιμάμαι στον δρόμο. Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο.

Έτσι, καθημερινά οδηγώ το φορτηγό μου στο λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους πρόσφυγες. Ο γιος μου είναι ο επιχειρηματικός εταίρος μου. Μου λέει: «Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό να βοηθάμε, αλλά όχι κάθε μέρα». Αλλά εξακολουθώ να πηγαίνω κάθε μέρα, γιατί ξέρω πώς είναι να μην έχεις τίποτα. (Κως, Ελλάδα)».

Ο γνωστός αρτοποιός του νησιού έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας ταλαιπωρηθεί το τελευταίο διάστημα από την επάρατη νόσο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινωνία της Κω.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη. Δίδαξε σε όλους την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ανιδιοτελή προσφορά.

Υ.Γ. Το συλλυπητήριο μήνυμα Γιούνκερ: Ο Διονύσης Αρβανιτάκης συμβολίζει την δική μου Ευρώπη.

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του, την ευαισθησία έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών»……δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την απώλεια του φούρναρη της Κω.

«Η δική μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές»…..τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στου οικείους του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here