Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει η Τσατάνη!….. του Κώστα Βαξεβάνη

0
182

Η κατάθεση εγγράφων από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο έβαλε τέλος στη μιντιακή αφήγηση περί της καλής και άμωμης Εισαγγελέως Τσατάνη, αλλά απέδειξε πως στο παραμύθι που φτιάχτηκε ο δράκος είναι αυτή και μόνο αυτή.

Τώρα που ο Σταύρος Ψυχάρης έχει άλλα σεκλέτια, ώστε να ασχοληθεί με την κυρία Τσατάνη και ο Βενιζέλος στην προσπάθεια του να φτιάξει ένα καλό σενάριο απέδειξε πως χρησιμοποιεί τη βουλευτική του ιδιότητα προς όφελος του Βγενόπουλου που είναι συνέταιρος με την οικογένειά του, η κυρία Τσατάνη μένει μόνη και ίσως μπροστά στην πόρτα του δικαστηρίου. Αυτή τη φορά όμως με άλλο ρόλο και όχι της Εισαγγελέως.

Τα δεδομένα πλέον που δημιουργούνται είναι ξεκάθαρα. Ας δούμε λίγο την ιστορία, αλλά με άλλο μάτι, καθώς τα κενά συμπληρώνονται:

1. Η κυρία Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέας Εφετών, ανέλαβε με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου,στις 12 Δεκεμβρίου 2014, την εντολή να κάνει προκαταρκτική εξέταση μετά από αναφορά-καταγγελία του Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής Γιάννη Αγγελή,που περιείχε πληροφορίες για παράνομη δράση του Αντρέα Βγενόπουλου στην Κύπρο.

2. Αφού η κυρία Τσατάνη περάτωσε την προκαταρκτική της εξέταση, διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς και την Ελένη Ράικου γιατί όπως η ίδια παραδέχεται αυτό πρέπει να συμβεί με βάση το νόμο 4022/2011, δηλαδή το γεγονός ότι πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς που πρέπει να ερευνήσει η Εισαγγελία Διαφθοράς.

3. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (μεσολαβούσαν ημέρες αργιών για τα δικαστήρια) η ίδια η Τσατάνη παρότι έχει παραδώσει τη δικογραφία στους κατά νόμο υπεύθυνους, ζητά και αποσπά από την Εισαγγελία Διαφθοράς τη συνολική δικογραφία που αφορά τον Βγενόπουλο, με το επιχείρημα πως θέλει να τη συσχετίσει με αυτή που ήδη έχει παραδώσει και η οποία δεν είχε περατωθεί αλλά ήταν στο στάδιο της δίωξης.

4. Στις 22 Φεβρουαρίου η Εισαγγελέας Τσατάνη, αρχειοθετεί τη δικογραφία Βγενόπουλου, τη μέρα που ανακριτές από την Κύπρο έχουν έρθει στην Ελλάδα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο.

5. Σε διάστημα πέντε μηνών η κυρία Τσατάνη έχει παραλάβει υλικό χιλιάδων σελίδων, το έχει μελετήσει, έχει παραγγείλει μάλιστα πραγματογνωμοσύνη σε συγκεκριμένο Ελεγκτή παρότι έχει στη διάθεσή της αρκετές εκθέσεις και γράφει και διάταξη 800 σελίδων για να απαλλάξει το Βγενόπουλο.

6. Στο μεσοδιάστημα ζητά να δει τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για να του μιλήσει για την υπόθεση παρότι έχει στα χέρια της ανοιχτή τη δικογραφία και ήταν ανεπίτρεπτο ηθικά και κολάσιμο πειθαρχικά.

7. Στη συνέχεια, αφού αθωώνει τον Βγενόπουλο, καταγγέλλει (και το ΒΗΜΑ δημοσιεύει) πως δέχθηκε παρέμβαση από τον Παπαγγελόπουλο, η οποία συνίστατο στην προτροπή να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Να κάνει δηλαδή αυτό που και η ίδια είχε επιλέξει αρχικώς.

8. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ακόμη πως η κυρία Τσατάνη δεν είναι μια οποιαδήποτε Εισαγγελέας. Η κόρη της κυρίας Τσατάνη καθώς και ο σύζυγός της ήταν πολιτικά στελέχη της ΝΔ και υποψήφιοι βουλευτές, ενώ οι ίδια είχε χειριστεί υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ, χωρίς να αυτό-εξαιρεθεί.

Τώρα, λοιπόν, που το παραμύθι τελείωσε, η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει τα θεωρητικά σχήματα και να απαντήσει αν θα αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη. Η κυρία Τσατάνη δεν έχει πειθαρχικές ευθύνες μόνο.

Πέρα από τη διαδικασία που ακολούθησε και η οποία αυτή τη στιγμή ερευνάται πρέπει να ελεγχθεί αν η κυρία Τσατάνη είναι η συγγραφέας της διάταξης με την οποία αρχειοθέτησε τη δικογραφία Βγενόπουλου.

Να της ζητηθεί το κομπιούτερ στο οποίο την συνέγραψε για να αποδειχθεί πως αυτή ήταν τελικώς που κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Και η ίδια για λόγους ηθικής τάξης και σεβασμού στην αλήθεια πρέπει να το παραδώσει.

Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να απαντήσει ποιοί άλλοι και σε ποιό βαθμό συμμετείχαν σε όλο αυτό το έκτρωμα με μοναδικό ζητούμενο την αθώωση Βγενόπουλου.

Να απαντήσουν γιατί εκτός από την ίδια την Τσατάνη και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής παρέβη την ίδια του γνωμοδότηση, που έλεγε πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς κάνουν έρευνα για διαφθορά.

Πρέπει να ερευνηθεί ο ρόλος του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Αν θέλουν να αποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη πρέπει απλώς να την αποδώσουν, όπως περιμένει όλος ο κόσμος. Δεν πρόκειται για τη διχασμένη νομική προσωπικότητα Τσατάνη, αλλά για τη διχασμένη Δικαιοσύνη ανάμεσα στο θεσμικό της ρόλο και τη διαφθορά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here