Αιφνιδιαστική κίνηση των ΗΠΑ, έκοψαν κονδύλια από Ακιντζί: Αντίδραση για τη στάση του….του Κώστα Βενιζέλου.

0
186

Κονδύλι που θα παραχωρούσε η Αμερικανική κυβέρνηση προς τους Τουρκοκύπριους για την αξιολόγηση των τραπεζών στα κατεχόμενα δεν θα φθάσει ποτέ στην Κύπρο!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία ενημέρωσε την τουρκοκυπριακή πλευρά γραπτώς και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί διά ζώσης, ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μην παραχωρήσει τα 3 εκατομμύρια δολάρια καθώς σύμφωνα με την εξήγηση, ανησυχούν για τη στάση της τουρκικής πλευράς και εκφράζουν ταυτόχρονα αμφιβολία για τις προθέσεις της ως προς τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως πρόθεση της είναι να παραχωρήσει το ποσό αυτό αλλού, εκτός Κύπρου. 

Σημειώνεται πως την αξιολόγηση ανέλαβαν να κάνουν εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις τράπεζες στα κατεχόμενα. 

Αυτό θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας ενιαία. Υπενθυμίζεται πως το κατοχικό καθεστώς πρόβαλε εμπόδια στους εμπειρογνώμονες δυσκολεύοντα το έργο τους. 

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των ΗΠΑ συνδέεται, όπως εκτιμάται, με τη στάση της τουρκική πλευράς στις πρόσφατες εξελίξεις με αφορμή και την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και τα υπόλοιπα κράτη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ενημερώθηκαν από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρούν πως η διαδικασία δεν προχωρά λόγω της στάσης του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, όπως σημειώνουν ξένοι διπλωμάτες, εάν είχε πραγματική πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία, «θα έπρεπε να είχε δεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη». 

Την ίδια θέση με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, φέρεται να έχει και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο τελευταίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα ενώ αναμένεται εντός των ημερών να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here