Αλ Πατσίνο: Κάνοντας βουτιά στη ζωή του «Νονού».

0
378

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία της 7ης τέχνης, και ο τρόπος που προσεγγίζει κάθε ρόλο έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση από συναδέλφους του.

Πρόκειται για ένα «θρύλο» που σε καθηλώνει και μόνο με το βλέμμα των τεράστιων ματιών του. Συνολικά έχει κερδίσει 42 βραβεία – χώρια τις υποψηφιότητες – κι όσο μεγαλώνει οι ερμηνεία του ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί.- μεταξύ των οποίων 1 Όσκαρ, 1 BAFTA , 4 Χρυσές Σφαίρες, 3 ΕΜΜΥ, 2 ΤΟΝΥ.

Η περιουσία του ανέρχεται σε 185 εκατ. δολάρια κι όταν πρόσφατα έκλεισε τα 75 του, δήλωσε ότι οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτα για εκείνον, κι ακόμη δεν χρειάζεται «κουνιστή καρέκλα». 

Κι ένα τρομερό που έχει πει: «Είναι εύκολο να ξεγελάσεις το μάτι, αλλά δύσκολο να ξεγελάσεις την καρδιά»!! Κοντά μας ο τιτάνας του Χόλιγουντ Αλ Πατσίνο

Ποιος είναι

Ο Αλφρέντο Τζέημς Πατσίνο , ή με το χαϊδευτικό του Σόνι, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1940 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Γονείς του ήσαν οι Ιταλό- Αμερικανοί Σαλβατόρε (ασφαλιστής και εστιάτορας) και Ρόουζ Πατσίνο, οι οποίοι όταν έγινε δύο ετών χώρισαν.

Η μητέρα του τον πήρε και πήγε να μείνει με τους γονείς της οι οποίο κατάγονταν από μια ιταλική πόλη της Σικελίας – άκου σύμπτωση – που ονομαζόταν Κορλεόνε.

Σαν έφηβος αγαπούσε το μπέιζμπολ και το παρατσούκλι του ήταν «Ο Ηθοποιός» . Το σχολείο δεν του άρεσε καθόλου, δεν έλειπε όμως από κανένα μάθημα των αγγλικών. Ήταν 9 χρόνων όταν άρχισε να καπνίζει και να πίνει, 13 όταν δοκίμασε χασίς, αλλά ποτέ δεν έπεσε στα βαριά ναρκωτικά.

Μεγαλώνοντας στο Μπρονξ συμμετείχε συχνά σε τσακωμούς και στο σχολείο δημιουργούσε φασαρίες. Στα 17 του παράτησε το σχολείο, καυγάδισε με τη μητέρα του και έφυγε από το σπίτι.

Τα πρώτα θεατρικά του βήματα έκανε σε υπόγεια θεατράκια της Νέας Υόρκης, αλλά δεν τον δέχτηκαν στο Actors Studio. Τότε γράφτηκε στο Herbert Berghof Studio, όπου ο καθηγητής του Τσάρλι Λώτον έγινε στενός φίλος του και μέντοράς του.

Αφού έμεινε εκεί 4 χρόνια πέρασε τις εξετάσεις στο Actors Studio, που ήταν απωθημένο του κι απόλαυσε τη διδασκαλία του σπουδαίου Λη Στράσμπεργκ, από του οποίου τα χείλη «κρεμόταν» κυριολεκτικά.

Τώρα ο Αλ είναι πρόεδρος μαζί με την ΄Ελεν Μπέρστιν και τον Χάρβεϊ Καϊτέλ του Actors Studio – πως τα φέρνει η ζωή! Για να μπορέσει να πληρώνει τα δίδακτρα εργάστηκε σαν εισπράκτορας σε λεωφορεία, ταχυδρόμος, οδοκαθαριστής, συχνά όμως ήταν άστεγος κοιμόταν στο δρόμο, ή σε σπίτια φίλων.

Καριέρα

Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το θέατρο ήταν στη Βοστόνη το 1967 στο «Awake and Sing». Για το ρόλο του πληρωνόταν 125 δολ. την εβδομάδα , μετά , στο «America, Hurrah» όπου γνώρισε και την ηθοποιό Τζιπ Κλέημπουργκ, με την οποία είχε δεσμό 5 χρόνια, συγκατοίκισαν στη Νέα Υόρκη κι έπαιξαν στο Astor Place Theater.

Το 1968 κέρδισε το βραβείο Obie α ανδρικού ρόλου στο «It’s Called the Sugar». Στο έργο εντυπωσίασε τον σπουδαίο παραγωγό και ατζέντη Μάρτιν Μπρέγκμαν ο οποίος κι έγινε μάνατζερ του.

«Ήμουνα δεν ήμουνα 25, 26 όταν με ανακάλυψε και του χρωστάω την επιτυχία μου», λέει ο ηθοποιός . Ακολούθησαν κι άλλα θεατρικά, μέχρι και στο Φεστιβάλ του Σπολέτο εμφανίστηκε και στο Broadway και στην τηλεόραση.

Το 1969 έκανε μια ολιγόλεπτη εμφάνιση στην ταινία «Me Natalie», και το 1970 υπέγραψε με μια εταιρία προώθησης ταλέντων. Το 1971 πήρε μέρος στο φιλμ «The panic in Needle Park», όπου υποδυόταν έναν ναρκομανή κι εκεί ήταν που τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα και του εμπιστεύθηκε το ρόλο του Ντον Κορλεόνε στον «Nονό» το 1972 λόγω και του ότι ήταν κοντός, 1.70μ, αποκλείοντας γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Γουώρεν Μπήτι, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Αυτός ο «αρχηγός» της Μαφίας τον έκανε υποψήφιο για Όσκαρ β ανδρικού ρόλου, κάτι που μποϊκοτάρισε ο Αλ – που θεωρήθηκε προσβεβλημένος – τονίζοντας ότι άξιζε υποψηφιότητα α ανδρικού ρόλου. Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχημένες συμμετοχές στο «Scarecrow» (πήρε στο Φεστιβάλ Κανών το «Χρυσό Φοίνικα»), στο «Serpico», στο «Νονός ΙΙ», στο «Scarface» κλπ. με συνεχείς υποψηφιότητές του και για Όσκαρ και γι άλλα βραβεία.

Δεν ξέχασε όμως και το θέατρο και ιδίως με….Σαίξπηρ που λάτρευε. Τελικά η τυχερή του χρονιά στάθηκε το 1992 αφού και κέρδισε Όσκαρ α΄ ρόλου για το «Άρωμα Γυναίκας» αλλά προτάθηκε και για Όσκαρ β΄ ρόλου, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά. Μέχρι το 2004 είχε κερδίσει 3 Χρυσές Σφαίρες και το 2001 το βραβείο Life Achievement Cecil B. DeMille.

Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία έκανε το 1997 και το «Ο δικηγόρος του διαβόλου» με 150 εκατ. δολάρια . Το 2006 πήρε το Βραβείο Life Achievement στην 35η Απονομή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ταινιών και έγινε επίτιμος καθηγητής της Πανεπιστημιακής Φιλοσοφικής Κοινότητας του Trinity College του Δουβλίνου. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τη συμμετοχή του στο «Ocean΄s Thirteen» με τους Πητ, Κλούνεϊ, Ντέημον , Γκουντ, Γκαρσία.

Τα δυο ιερά τέρατα της 7ης τέχνης ο Αλ Πατσίνο κι ο Ρόμπερτ ντε Νίρο συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά στο «Righteous kill» το 2008, που αν δεν έπαιζαν αυτοί, δεν θα το έβλεπε κανείς.

Η βιογραφία του «γιατρού του θανάτου» Τζακ Κεβορκιάν που υποδύθηκε στόλισε τη βιτρίνα του με δυο ακόμη τρόπαια: το 2ο του Emmy Award και την 4η Χρυσή του Σφαίρα. Το 2011 τιμήθηκε στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με το βραβείο «Glory to the Film-maker» , πριν την πρεμιέρα του τρίτου του φιλμ που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε « Η Άγρια Σαλώμη». Η επίσημη προβολή έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό , ενώπιον 1400 καλεσμένων στο Σαν Φρανσίσκο στο Castro Theater.

Για το 2016 θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Άντονι Χόπκινς στην ταινία «Beyond Deceit» , που θα πουληθεί στις αγορές, πριν καν τελειώσει. Στο «Danny Collin΄s» που πρόκειται να προβληθεί τώρα, παίζει μαζί με τον Κρίστοφερ Πλάμμερ, για τον οποίο δηλώνει ότι υπήρξε είδωλό του.

Προσωπικά

Μολονότι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, μια κόρη από την καθηγήτρια Υποκριτικής Τζαν Τάρραντ και ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι δίδυμα από την επί χρόνια αγαπημένη του Μπέβερλι ντ Άτζελο, ο Πατσίνο παραμένει ένας αμετανόητος και μοιραίος χρυσός εργένης.

Στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την Νταϊάν Κήτον, την Τιούζντεη Γουέλντ, τη Μάρθα Κέλλερ, την Καθλήν Κουίνλαν, την Λίνταλ Χομπς. Μένει στο Μπέβερλι Χιλλς με τα δίδυμα που έχει την επιμέλεια μαζί με τη μητέρα τους.

Ο διάσημος καλλιτέχνης επισκέφθηκε προ μηνός για να μιλήσει δυο μέρες στη Γλασκώβη και στο Λονδίνο. Ένας έξυπνος ταξιδιωτικός πράκτορας λοιπόν, «έβγαλε» ένα πακέτο για τους φανς του Αλ, έναντι 25.000 λιρών που περιελάμβανε (1) ταξίδι από οποιοδήποτε αεροδρόμιο της Αγγλίας για Γλασκώβη στις 19/5 που θα μιλούσε εκεί ο Αλ. (2) εισιτήριο για την ομιλία του (3) ταξίδι μετά την ομιλία με ιδιωτικό τζετ με τον Αλ μαζί για Λονδίνο (4) παραμονή σε ξενοδοχείο 5* για 3 νύχτες με πρωινό στο Λονδίνο (5) εισιτήριο για την ομιλία του Αλ στο Λονδίνο στις 22/5 (6) επιστροφή με αεροπλάνο στην πόλη τους.

Όσο για τους θαυμαστές που έβρισκαν αυτήν προσφορά ακριβή υπήρχε και εναλλακτική λύση. Γεύμα στο ξενοδοχείο του με τον ηθοποιό πριν την ομιλία του στο Λονδίνο έναντι 7.500 λιρών ή αν κι αυτό τους φαινόταν ακριβό θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον Πατσίνο για 20΄ στο καμαρίνι του με 2.500 λίρες, ή κάτι φθηνότερο, μπορούσαν να τον δουν και να τον χαιρετίσουν με γκρουπ όμως, έναντι 650 λιρών. Ε, τι άλλο πια.

Τώρα τι απήχηση είχαν τα «πακέτα» δεν ξέρω να σας πω. Γιατί και εκεί υπάρχει κρίση μεν, αλλά και πολύ-πολλοί πλούσιοι……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here