Αναβάθμιση Exocet και γαλλικά αντιαεροπορικά για την Ε.Φ.

0
501

Οι ανάγκες της Ε.Φ. σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας πρώτης γραμμής είναι πλέον πολύ μεγάλες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς το ΥΠΑΜ έχει υπογράψει τον εκσυγχρονισμό του παράκτιου συστήματος εδάφους – επιφάνειας της Κυπριακής Εθνοφρουράς, καθώς και την προμήθεια νέου αντιαεροπορικού συστήματος μικρής – μέσης ακτίνας δράσης γαλλικής προέλευσης.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πυραύλων Mistral ή το γαλλο-ιταλικό σύστημα Aster.

Οι Exocet

Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως ο εκσυγχρονισμός των Exocet κρίθηκε ως άμεσης προτεραιότητας λόγω του ότι πλησίαζε η λήξη του ωφέλιμου χρόνου επιχειρησιακής λειτουργίας των βλημάτων της Ε.Φ.

Παράλληλα, ασφαλείς πηγές της «Κ» ανέφεραν πως ενδεχομένως στη συμφωνία να υπάρχει πρόγραμμα σημαντικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων (ακτίνα δράσης, ραντάρ) του συστήματος, ειδικά και μετά τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πύραυλοι Exocet θεωρούνται εκ των κορυφαίων συστημάτων άμυνας κατά πλοίων και κατασκευάζονται σε τρεις εκδοχές, εδάφους – επιφάνειας, επιφάνειας – επιφάνειας, και αέρος – επιφάνειας.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ανεπτυγμένο και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως ασπίδα κατά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Με βεληνεκές που φτάνει μέχρι τα 200 χιλιόμετρα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here