Αναβάθμιση F-16: Τεχνολογία αιχμής με στόχο την κυριαρχία στους αιθέρες του Αιγαίου!

0
498

Αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70!

Στο site της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναρτήθηκε σήμερα η ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης 123 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους $2,404 εκατ.

Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16, 123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI) / Inertial Navigation Systems (INS) και 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

Περιλαμβάνονται ακόμη 123 συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), ένας προσομοιωτής πτήσεων F-16V και αναβάθμιση δύο υφισταμένων, αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφος, καθώς και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε (ASPIS) II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης εφοδιαστικής και προγράμματος.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της φονικότητας, της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του κορμού των μαχητικών της αεροσκαφών με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, επιχειρησιακή αξιοποίηση και εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών.

Υ.Γ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Τα οφέλη της Ελλάδας από την αναβάθμιση των F-16.

Υ.Γ.1. Κόντρα κυβέρνησης και Ν.Δ. για το κόστος των F-16: H απάντηση του Πάνου Καμμένου.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here