Αναβρασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

0
282

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίζοντας την «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» που χαρακτηρίζει 3.708 εργαζόμενους ως πλεονάζοντες ετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές

Ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται «εν βρασμώ». Αναστάτωση και οργή προκάλεσε στην πλειονότητα των αιρετών της χώρας η μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο και κρίνει τη στελέχωση του κάθε δήμου και τον αριθμό των υπαλλήλων που καλούνται να μετακινηθούν μέσω της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας».

Ο χαρακτηρισμός «γονατογράφημα», που αποδόθηκε στη μελέτη κατά τη διάρκεια του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Αθηναίων, είναι ενδεικτικός τού πώς αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση τη μελέτη. 

Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), βλέποντας 3.708 συναδέλφους να κρίνονται «πλεονάζοντες» και κατ επέκταση «εν δυνάμει απολυμένοι», συγκεντρώνουν δυνάμεις και ετοιμάζονται για αγωνιστικές……χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις απέναντι στην κυβέρνηση.

Πριν να ψηφιστεί η τροπολογία

Η επιστολή του υπουργείου εστάλη στους δημάρχους λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας που αναφέρεται στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα», δηλαδή το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις όποιες μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.

Πρόκειται μια διαδικασία καταδικασμένη να αποτύχει ποσοτικά, σύμφωνα με την άποψη στελεχών και εργαζομένων της αυτοδιοίκησης.

Η μελέτη της «ομάδας Ραπακούλια» (διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών) ορίζει τους «πλεονάζοντες» υπαλλήλους των δήμων (βλ. μερίδα δήμων στον πίνακα), χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που προκύπτει από τα εξής κριτήρια:

• Πληθυσμός δήμου (με βάση την απογραφή του 2011).

• Εργαζόμενοι δήμου.

• Οικονομική ευρωστία δήμου (οικονομικά αποτελέσματα).

• Κόστος μισθοδοσίας δήμου σε σχέση με τα έσοδά του.

• Κόστος μισθοδοσίας δήμου ανά κάτοικο.

• Ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013, περίοδος πριν από την κατάργηση των υπηρεσιών των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας.

Δηλαδή, περίπου 2.100 και 3.500 εργαζόμενοι αντίστοιχα συνυπολογίστηκαν από το άθροισμα των τακτικών και των έκτακτων υπαλλήλων των δήμων και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Αν και σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 η «κινητικότητα» αφορά μόνο το Μόνιμο Προσωπικό και το Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, η έκθεση υποστηρίζει ότι η «αξιολόγηση» μόνο του τακτικού προσωπικού θα απέφερε στρέβλωση στα αποτελέσματα της εφαρμογής.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς, η μελέτη ομαδοποιεί όλους τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια τα οποία δήθεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και, ως προς τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται, οδηγεί σε μια σειρά από παράδοξους υπολογισμούς που αποτελούν «τεχνοκρατικές μανούβρες».

Χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών «διευκρίνισε» πως θα προβεί σε άμεσες επικαιροποιήσεις των στοιχείων.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως περιμένουν τις «αξιολογήσεις» των δήμων έως τα Χριστούγεννα περίπου, επαναλαμβάνοντας πως η ένταξη στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» αποκλείει το ενδεχόμενο απόλυσης. Ακόμη το υπουργείο αποκλείει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων επιλογών.

«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

Έμπειροι αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν πως η «αυτοαξιολόγηση» των δήμων θα εμφανίσει την πλειονότητα των δομών τους υποστελεχωμένες και περαιτέρω, όσων οι υπηρεσίες κρίνονται υποστελεχωμένες, θα εμφανιστούν επιπλέον ελλειμματικές.

Τα στενά χρονοδιαγράμματα βάζουν τους υπαλλήλους να επιλέξουν «με το πιστόλι στον κρόταφο» την, αποσυνδεδεμένη – κατά την κυβέρνηση – από την απόλυση, μετάταξή τους. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της «διαδημοτικής», ξεκινά η «αξιολόγηση» των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου της αυτοδιοίκησης, η οποία σημαίνει απολύσεις.

Αναμένεται να προγραμμιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Η τελική θέση της Ενωσης θα διατυπωθεί μετά το τέλος της διαβούλευσης. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς που πρόσκεινται σε δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητηθεί η άμεση υποβολή παραιτήσεων δημάρχων και έναρξη αγωνιστικών διαδικασιών μαζί με τους δημότες.

Συντονισμό μαχητικών κινητοποιήσεων με τους εργαζόμενους προτείνουν αυτοδιοικητικοί από παρατάξεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Για να δείτε την λεζάντα του παρακάτω πίνακα, κάντε κλικ πάνω του:

{joomplucat:73 limit=1|columns=1}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here