Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου στο ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ

0
759
  1. Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει συνεχιζόμενο όραμα. Οι εκλογές δεν νοούνται ως σταθμός που αλλάζει την στρατηγική μας επιλογή για μια Κηφισιά σύγχρονη και ελκυστική για τους δημότες και τους επισκέπτες. Οι προτεραιότητές μας καθορίστηκαν ήδη από την πρώτη μας θητεία.

Έχουμε σειρά από έργα τα οποία ολοκληρώνονται…….

Επισπεύδουμε τις διαδικασίες δημοπράτησης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. της ανέγερσης νέας πτέρυγας του Α’ Δημοτικού Νέας Ερυθραίας και τις εργασίες για στην στερέωση και επισκευή του. Προχωρούμε στις μελέτες για το νέο 3ο  Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.

Άμεσο στόχο μας αποτελεί η δημοπράτηση του αθλητικού συγκροτήματος στην Κάτω Κηφισιά (Κολυμβητήριο).

Καταθέτουμε μελέτες στην περιφέρεια Αττικής για νέα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα (Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Μορτερό, Εκάλη).

Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο αποχέτευσης στην Άνω Κηφισιά, ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί.

Υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη δημιουργία τριών νέων κλειστών προπονητριών σε Κηφισιά- Νέα Ερυθραία-Εκάλη.

Μελετήθηκε και δημοπρατείται η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων της καθαριότητας μέσω του συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

  1. Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Οι πόροι που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Στο Δήμο Κηφισιάς η χρηστή διοίκηση και ο εξορθολογισμός των δαπανών απέφερε τριπλασιασμό των Ταμειακών Διαθεσίμων, με 58 δημοπρατήσεις έργων,  παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών.

Πετύχαμε επίσης από τα προσφερόμενα προγράμματα στην Περιφέρεια Αττικής το 100% της χρηματοδότησης έναντι περίπου 23% της προηγούμενης διοίκησης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις 9 εκατ. ευρώ. 

Λόγω των ανθηρών οικονομικών στοιχείων στο Δήμο Κηφισιάς μπορούμε να σχεδιάζουμε, να μελετούμε και να δημοπρατούμε ότι στοχεύουμε. Ειδική υπηρεσία και ο Γενικός Γραμματέας   ασχολούνται με χρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά προγράμματα.

  1. Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα;

Ο Δήμος Κηφισιάς συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της ασφάλειας. Ο Δήμος μας θα συμπεριληφθεί το 2019 στους ελάχιστους δήμους της Αττικής που εφαρμόζουν πρόγραμμα περιπολιών στις γειτονιές του. Έχει ήδη επιλεγεί μειοδότης σε μεγάλο διαγωνισμό για υπηρεσίες Ασφαλείας. Πέντε ιδιωτικά περιπολικά και πεζοί φρουροί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στις τρεις πόλεις.

Συνεργαζόμαστε στενά με την Αστυνομία και την Τροχαία Κηφισιάς για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του Δήμου. Με την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, επαναφέραμε το σχετικό τμήμα.

Εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Κηφισιάς. Προσφέραμε  κίνητρα μείωσης των Δημοτικών τελών προς τις εταιρίες χώρων στάθμευσης, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές τους. Στόχος των προαναφερθέντων μέτρων και πολιτικών είναι η αποφόρτιση του κέντρου της πόλης και η διευκόλυνση των επισκεπτών.

Ο τομέας της Καθαριότητας, ενισχύεται με προσωπικό και εξοπλισμό. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για συμβάσεις εργαζομένων και προχωρούμε στην ανανέωση των πεπαλαιωμένων οχημάτων της με leasing. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ενίσχυση του στόλου με  13 νέα οχήματα.

Σε τακτά διαστήματα, προμηθεύεται και τοποθετεί και αντικαθιστά παλαιούς κάδους  με νέους. Σημαντικές είναι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στους τομείς της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευών και της κομποστοποίησης. Παράλληλα μειώνουμε σημαντικά τα δημοτικά τέλη (τα τελευταία δύο χρόνια κατά 10% ετησίως). 

  1. Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Είμαστε καινοτόμος Δήμος. Αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες και κάνουμε θαρραλέα βήματα για να εισαχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έξυπνος φωτισμός, ενεργειακά παγκάκια  αλλά και online επικοινωνία μεσω σύγχρονου portal, ο Δήμος Κηφισιάς δημιουργεί γέφυρες με το μέλλον.

Μέσω της τεχνολογίας στοχεύουμε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε να έρθει ο Δήμος στο σπίτι του Δημότη. Ήδη λειτουργεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών σε Δημότες.

  1. Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Είναι γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος στερεί από τον Δήμαρχο της Β’ Κυριακής την πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει: Διαρκής αστάθεια στη Διοίκηση των Πόλεων μας και κίνδυνο για τα έργα και τις υπηρεσίες του Δήμου στους πολίτες.

Επειδή ανησυχούμε για αυτή την εξέλιξη, ενημερώνουμε τον πολίτη ότι ο Δήμαρχος της Β’ Κυριακής θα είναι αδύναμος να διοικήσει. Είμαστε ρεαλιστές και ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες θα υπαγορευτούν από τα ποσοστά που θα δώσουν οι πολίτες στους δημοτικούς συνδυασμούς. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις παρατάξεις που πράττουν με ήθος κι εντιμότητα.

  1. Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά έχουμε επιδείξει συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Η απόλυτη απραξία και αδράνεια της περιόδου 2010-2014 καθυστέρησε την ανάπτυξη του Δήμου μας. Με τους συνεργάτες μου χτίσαμε τον πιο εύρωστο Δήμο με ρεκόρ διαγωνισμών για νέα έργα. Υλοποιήσαμε και δρομολογήσαμε πληθώρα έργων.

Εδραιώσαμε στις πόλεις μας τον Σεβασμό στον Πολίτη και το Δημόσιο Ήθος.  Με την επιλογή των πολιτών στον Συνδυασμό μας  και  τη σταθερή προσήλωση στις αρχές μας φέραμε τις πόλεις μας πιο κοντά στο όραμα ενός Σύγχρονου, Καινοτόμου Δήμου. Με συνέπεια και ήθος συνεχίζουμε με τους πολίτες στο πλευρό μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here