Ανανεωμένος άνεμος πνέει στην Ιστορική Σαλαμίνα.

0
303

Μας μιλάει ο Ανεξάρτητος Δήμαρχός της,  δικηγόρος Γεώργιος Παναγόπουλος.

-Κύριε Δήμαρχε πως σας γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με τα κοινά του νησιού;

«Η Σαλαμίνα είναι ο τόπος που γεννήθηκα, ανατράφηκα, αγάπησα και ζω. Είναι ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Ένιωσα, λοιπόν, την υποχρέωση να προσπαθήσω με όσες δυνάμεις διαθέτω να προσφέρω στον τόπο μου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μένει αμέτοχος, όταν βλέπει ότι ο τόπος του δεν βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, ότι μένει πίσω. 

Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που μας ένωσε η αγάπη και το όραμά μας  για το νησί μας, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά της Σαλαμίνας. Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν αυτή τη προσπάθεια, κερδίσαμε και πλέον δουλεύουμε για να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους».

-Το όραμά σας για το νησί είναι;

«Ονειρεύομαι μια Σαλαμίνα σύγχρονη, με υποδομές,  ποιότητα ζωής για τους κατοίκους ,  εξωστρεφή με το βλέμμα στον τουρισμό, που θα προβάλει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά καθώς και την ανεκτίμητη φυσική της ομορφιά. Μια σύγχρονη πόλη που θέλεις να ζεις και να επισκεφθείς.»

-Τι προγράμματα έχετε υλοποιήσει  μέχρι τώρα;

«Με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κυρίου Πατούλη ιδρύσαμε το «Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας», όπου προσφέρουμε νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Σε ένα χρόνο λειτουργίας το Κέντρο μας έχει φτάσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 200 γυναίκες όχι μόνο από την Σαλαμίνα αλλά και απ΄ όλη την Αττική. Επίσης φροντίζουμε για τα ζώα η συμπεριφορά μας προς τα οποία είναι δείγμα πολιτισμού.

Εδώ  τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς φτάνουν δυστυχώς τις 3.000. Έχουμε τοποθετήσει σε όλο το νησί ταΐστρες και ποτίστρες και τις γεμίζουμε συνεχώς με τροφή και καθαρό νερό, ώστε να μην υπάρχει πεινασμένο ή διψασμένο ζώο.

Προσφέρουμε τροφή στους φιλόζωους του νησιού, που φροντίζουν αδέσποτα , τρέχουμε συνεχώς προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων, έχουμε συνάψει συμβάσεις με κτηνιάτρους της Σαλαμίνας. Πρόσφατα αποκτήσαμε ασθενοφόρο για τα ζώα που χρειάζονται περίθαλψη, ώστε να τα μεταφέρουμε στα κτηνιατρεία και στο ΔΙΚΕΠΑΖ με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Στον εξοπλισμό του ασθενοφόρου ήταν σημαντικότατη η συμβολή του Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού κυρίου Γ. Δημητριάδη, που συνέδραμε αποφασιστικά. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την προστασία των ζώων, διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης, πηγαίνουμε στα σχολεία να μιλήσουμε με τα παιδιά.

Φτιάξαμε ως και διαβάσεις για τα ζώα στα σχολεία, για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και ότι οφείλουμε όλοι να τα προσέχουμε και να τα σεβόμαστε».

-Και για τη νεολαία, έχετε σχέδια;

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε στους νέους του νησιού βήμα και φωνή. Πράγματι, από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ιδρύσαμε το «Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Σαλαμίνας», στο οποίο συμμετέχουν νέοι που εκλέγονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που ψηφίζουν οι νέοι. Μέσα από αυτό το όργανο, τα παιδιά στη Σαλαμίνα καταθέτουν προτάσεις, παίρνουν πρωτοβουλίες, συμμετέχουν στα κοινά του τόπου.

Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντούμαι με τα 15μελή συμβούλια των σχολείων, μιλάω με τα παιδιά, ακούω τα αιτήματα τους και συνεργαζόμαστε. Μέσα δε από το next generation festival που οργανώνουμε ως Δήμος δίνουμε το βήμα στα νέα παιδιά της Σαλαμίνας να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Ένας θεσμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, διαρκεί 3 ημέρες, συμμετέχουν δεκάδες παιδιά και η μία ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Σαλαμίνας.

Την μέρα αυτή τα παιδιά του συλλόγου δίνουν τη δική τους καλλιτεχνική παράσταση αλλά και  ένα μάθημα ζωής σε όλους μας. Δεν θεωρώ ότι μπορώ να συμβουλεύσω τη νεολαία του τόπου μου αλλά να προτρέψω τα νέα παιδιά θα ήταν «Πιστέψτε στα όνειρα σας, κυνηγήστε τα, παλέψτε για αυτά, συγκρουστείτε αν χρειαστεί, και μην αφήνετε κανέναν να σας τα στερήσει»».

-Σπουδάσατε στην Κομοτηνή  Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίσατε στο Cardiff University στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποκτήσατε μεταπτυχιακό  στο Εμπορικό Δίκαιο (LLM). Δεν σας λείπει η δικηγορία που τόσο αγαπάτε;

«Το επάγγελμα μου το αγαπώ πολύ και σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψω σε αυτό. Είναι αυτό που ήθελα να γίνω από παιδί. Μου λείπει η δικηγορία, τα δικαστήρια, η επιστήμη μου. Όμως είμαι πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντα μου ως Δήμαρχος.

Μπορεί να αντιμετωπίζω καθημερινά δυσκολίες, προβλήματα και ατέλειωτο άγχος, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το αίσθημα της χαράς της δημιουργίας  και  της προσφοράς, που σου δίνει η θέση αυτή.

Το να βλέπεις από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο πως κάτι φτιάχνεις, κάτι δημιουργείς για τον τόπο που αγαπάς, είναι ανεκτίμητο και σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις και κίνητρο για να πετύχεις».

-Μπορεί να ασχοληθείτε και με την πολιτική αργότερα;

«Δεν με απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντα μου ως Δήμαρχος, θέλω να πετύχω στο έργο μου αυτό.  Σκοπεύω μάλιστα να είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2023 και να δούμε μαζί με τους συνεργάτες μου το έργο μας και τους αγώνες μας να αποδίδουν καρπούς.

Εξελέγην με 67,46% ποσοστό τεράστιας δέσμευσης στους συμπολίτες μου και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με την ομάδα μου τον αγώνα μας και δεν θα  την προδώσουμε ποτέ. Να είναι βέβαιοι ότι για το νησί μας τα καλύτερα είναι μπροστά».

-Χρόνος για προσωπική ζωή;

«Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τον περνώ με την οικογένεια μου, καλούς φίλους, παρακολουθώ τον Ολυμπιακό που είμαι οπαδός. Πάντα αγαπούσα το διάβασμα, την λογοτεχνία που λόγω έλλειψης χρόνου πια μου λείπουν πολύ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here