Ανασχηματισμός με νέα πρόσωπα, πολιτικά ανοίγματα και ενισχυμένη γυναικεία παρουσία.

0
295

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε στήριξη και έδειξε εμπιστοσύνη στους ηλικιακά νεώτερους παράλληλα με τους εμπειρότερους υπουργούς, αλλά έκανε και άνοιγμα κυρίως προς τον κεντροαριστερό χώρο. 

Τα παραπάνω είναι τα «συστατικά» της νέας σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος που αποφάσισε ο πρωθυπουργός. 

Στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται πολλά καινούρια πρόσωπα, συνολικά 13, ενώ τοποθετήθηκαν επιπλέον 6 γυναίκες σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα. 

Σαφής είναι και η συνεχιζόμενη στήριξη που επιδεικνύεται προς νεότερα πρόσωπα, καθώς είτε αναβαθμίστηκαν – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αλέξη Χαρίτση που ως υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αλλά και τον Μιχάλη Καλογήρου που έγινε υπουργός Δικαιοσύνης – είτε επελέγησαν πρώτη φορά για να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μεταξύ των νέων προσώπων είναι μεταξύ άλλων και ο νέος γγ της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής, ο βουλευτής Ξάνθης και πλέον υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης. 

Παράλληλα, επιλογές που έγιναν στον ανασχηματισμό συνιστούν και ένα ευρύτερο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και της Μυρσίνης Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού) η οποία είχε διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2004. 

Στην κυβέρνηση εντάχθηκε για πρώτη φορά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερές καταβολές Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ επανήλθε και ο Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).

Στοιχείο ανοίγματος και προς ένα «κοινωνικό κεντροδεξιό» ακροατήριο αποτελεί η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), η οποία χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για το ενδεχόμενο συνεργασίας του φορέα Ν.Ε.Ο. με τους ΑΝ.ΕΛΛ. 

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988 και είναι το μικρότερο σε ηλικία μέλος της κυβέρνησης. 

Τα 13 νέα πρόσωπα

Τα 13 νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι τα εξής: 

Μιχάλης Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταύρος Αραχωβίτης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού). Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός ΨΗΠΤΕ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Ολυμπία Τελιγιορίδου (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων). 

Επιπλέον 6 γυναίκες στην κυβέρνηση 

Η σημερινή κυβέρνηση αριθμεί συνολικά 13 γυναίκες, καθώς με τον σημερινό ανασχηματισμό εντάχθηκαν επιπλέον 6: 

Κ. Νοτοπούλου, Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Ζορμπά, Κ. Παπακώστα, Ολ. Τελιγιορίδου. 

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. 

Από τους ΑΝ.ΕΛΛ. συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος τους, Πάνος Καμμένος (υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας), ο Τέρενς Σπένσερ Κουίκ (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό), η Έλενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), η Μαρία Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας), ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), ο Βασίλης Κόκκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). 

Και ο Δημαράς από τους Οικολόγους 

Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετέχει στην κυβέρνηση ο Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος). 

Χθες το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ο.Π. με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε μεταξύ άλλων «η ενδυνάμωση της συνεργασίας των Οικολόγων Πράσινων με την Κυβέρνηση και η καλύτερη οργάνωσή της στη νέα περίοδο μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου». 

Ποιοι έφυγαν 

Δεδομένης της μετακίνησής του στην κομβική θέση του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη χθεσινή εκλογή του στην ΚΕ του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. 

Εκτός κυβέρνησης έμειναν: ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Υ.Γ. Ως αναμενετο, αντιδράσεις υπήρξαν από την Αντιπολίτευση, μετά την ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπου σημειώθηκε ανανέωση με τη συμμετοχή πολλών καινούριων προσώπων. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

{videobox}mg8oTjZe12g{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here