Αναφορά Βαξεβάνη για τις σκανδαλώδεις αμέλειες, αλά Siemens, που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης του Ν. Γεωργιάδη.

0
182

Αναφορά προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απέστειλε ο Κώστας Βαξεβάνης, στηλιτεύοντας τις σκανδαλώδεις αμέλειες των αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης του πρώην στενού συνεργάτη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Γεωργιάδη, για την εμπλοκή του σε κύκλωμα παιδεραστίας στη Μολδαβία.

Ο κ. Βαξεβάνης δια του συνηγόρου του, Γιάννη Απατσίδη, σημειώνει αρχικά την απόπειρα αρχειοθέτησης της υπόθεσης από τον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, ο οποίος μετά από τρίμηνη διερεύνηση της υπόθεσης (;) λανθασμένα γνωμοδότησε πως έπρεπε εξ αρχής η υπόθεση να αρχειοθετηθεί, με αιτιολογία τη δήθεν παραγραφή των αδικημάτων του Νίκου Γεωργιάδη.

Μάλιστα, ούτε ο κ. Γκύζης ούτε το 3ο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, που διεξήγαγε την προανακριτική έρευνα, δεν είχαν αιτηθεί δικαστική συνδρομή από τις Μολδαβικές Αρχές.

Η αιτιολογία του κ. Γκύζη δεν εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Δημήτριο Πιέρρο, με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να δίνει εντολή για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κατηγορουμένου, Νίκου Γεωργιάδη.

Η υπόθεση χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Στέφανο Μπαξεβάνη, ο οποίος έστειλε στο ακροατήριο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ με τα αδικήματα της ασέλγειας με ανήλικο άνω των 15 ετών έναντι αμοιβής κατά συρροή, η δε μία εκ των συρρεουσών πράξεων τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση, ενώ ασκήθηκε και συμπληρωματική ποινική δίωξη συμπεριλαμβάνοντας ποινική δίωξη για «πράξη τελεσθείσα κατά συνήθεια».

Ως εκ τούτου, έφτασε η μέρα εκδίκασης της υπόθεσης, με την έδρα να οδηγείται σε απόφαση αναβολής για να σταλθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες Μολδαβικές Αρχές, αφού εκτός από τους Μολδαβούς μάρτυρες – δηλαδή τα θύματα του Γεωργιάδη – έλλειπαν από τη δικογραφία όλα τα απαραίτητα Μολδαβικά δικαστικά έγγραφα που πρέπει να μεταφραστούν στα ελληνικά.

Συγκεκριμένα, στην αναφορά σημειώνονται τα εξής τέσσερα σημεία:

α) προφανώς οι κλήσεις των μαρτύρων στο εξωτερικό (θυμάτων κ.λπ.), είτε δεν απεστάλησαν καθόλου, είτε δεν παραλήφθηκαν από τις Μολδαβικές Αρχές, είτε παραλήφθηκαν, αλλά δεν απεστάλησαν πίσω τα αποδεικτικά επίδοσης,

β) ούτε η Εισαγγελία, αλλά ούτε το 3ο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, ζήτησε την άμεση δικαστική συνδρομή από τις Μολδαβικές Αρχές,

γ) τα εντός της δικογραφίας έγγραφα ήταν εξόχως ελλιπή συγκριτικά πάντοτε με τον όγκο του αποδεικτικού υλικού (έγγραφα, dvds, κ.λπ.),

δ) ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Στέφανος Μπαξεβάνης, ο οποίος διατάχθηκε να ασκήσει την ποινική δίωξη, με παραγγελία του Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, κ. Δημήτριου Πιέρρου, δεν εφάρμοσε αυτεπαγγέλτως την παρ. 1 του άρθρου 327 Κ.Π.Δ., βάσει της οποίας ο εισαγγελέας, εκτός από τις αποδείξεις που έχουν συλλεχθεί κατά την ανάκριση, μπορεί να προσκομίσει στο ακροατήριο νέους μάρτυρες και άλλες αποδείξεις, δηλαδή δεν έδωσε εντολή να μεταφραστούν τουλάχιστον τα εντός της δικογραφίας ξενόγλωσσα έγγραφα, εάν όχι να ζητήσει δικαστική συνδρομή.

Όπως σημειώνεται και στην αναφορά, όλα τα παραπάνω στοιχεία παραπέμπουν στις μεθοδεύσεις που έχουν γίνει για την κωλυσιεργία της εκδίκασης του πολύκροτου σκανδάλου Siemens, με κίνδυνο οι αδικοπραξίες να παραγραφούν.

Ο Κώστας Βαξεβάνης ζητά από τον αρμόδιο εισαγγελέα να εκτελεστεί άμεσα η δικαστική συνδρομή, όπως επίσης να διερευνηθεί άμεσα εάν οι προαναφερόμενες κλήσεις των μαρτύρων πράγματι απεστάλησαν στο εξωτερικό, και ποιος φέρει ευθύνη για την μη προσέλευση τους στην Ελλάδα.

Επίσης, αίτημα του κ. Βαξεβάνη είναι να συμπεριληφθεί στη δικογραφία το συνημμένο στικάκι που εμπεριέχει όλα τα έγγραφα που αποτελούν αποδεικτικό υλικό, με τον δημοσιογράφο να ζητά παράλληλα την αστραπιαία μετάφραση των σχετικών εγγράφων.

Τέλος, ο εκδότης της εφημερίδας Documento αιτείται να κληθούν συμπληρωματικοί μάρτυρες κατηγορίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ εφιστά την προσοχή στα Πειθαρχικά Όργανα για τον τυχόν πειθαρχικά αδικήματα από όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση, τα οποία «εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here