Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό κ. Τασούλα αναφορικά με την Οικία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά!

0
275

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αξιοτ. κ. Κων. Τασούλα

Κοιν: Υπό Τύπον αναφοράς
Αξιοτ. κ. Αντ. Σαμαρά

Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Οικία Μακεδονομάχου Παύλου Μελά Τατοΐου 50 – Κηφισιά

Αρνούμεθα να υποθέσουμε καν, ότι οι δυσβάσταχτες οικονομικές συγκυρίες και οποιοδήποτε άλλο πλέγμα πολιτικών και μη συνθηκών από το οποίο περνάει η χώρα μας αυτόν τον καιρό, μπορεί να γίνουν αιτία λησμονιάς της υπέρτατης θυσίας του Μακεδονομάχου Παύλο Μελά για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. 

Όταν ατενίζουμε το κουφάρι του απέριττου μικρού σπιτιού του Μακεδονομάχου ήρωα, στην Τατοΐου 50 στην Κηφισιά, να κρύβεται δεκαετίες τώρα, πίσω από τ' αγκάθια και τ' αγριόχορτα της αναίσχυντης εγκατάλειψης του από την όποια αρμόδια εξουσία, ριγούμε από συγκίνηση και συνάμα οίκτο.

Θρηνούμε με τη σκέψη ότι ομάδες τροκτικών κινούνται από ετών πλέον στα σπλάχνα των θεμελίων της ιστορικής αυτής κατοικίας, κατατρώγοντας τα τελευταία ίχνη ενός θρύλου! 

Θρηνούμε για την εποποιία που ακολούθησε μετά, όταν ο μεγάλος ήρωας έφυγε εκείνη τη καλοκαιριάτικη νύχτα του Αυγούστου του 1904 από την Τατοΐου 50 για τον μεγάλο αγώνα της Μακεδονίας που σήμερα ορισμένοι ιστορικά ανεύθυνοι, τολμούν να σφετερίζονται τ' όνομα της κάτω από τα βλέμματα αδυσώπητων αρπακτικών.

Αγωνιζόμαστε χρόνια να περισώσουμε ότι απέμεινε από αυτό το ιστορικό σπίτι της Κηφισιάς. Ομιλούμε, διοργανώνουμε διαλέξεις και δημοσιογραφούμε σε ημερήσιες, Τοπικές και υπερτοπικές εφημερίδες.

Υπάρχουν σχετικά άρθρα από το…..1962 και από τότε, ποτέ δεν σταμάτησαν τόσοι και τόσοι θερμοί πατριώτες να συνεχίζουν να γράφουν για τη σωτηρία του σπιτιού του Παύλου Μελά, δημοσιεύοντας σχετικές επιστολές αγωνίας, προς Συλλόγους, πολιτικά κόμματα και αρμόδιους παράγοντες.

Μεταξύ αυτών και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος το 2014 με επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη.

Ήταν το 2007 που και η τοπική μας εφημερίδα «Κηφισιά» – πάντοτε συμπαραστάτης στον αγώνα μας – δημοσίευε άρθρο του συνεργάτη της κ. Μ. Τράνακα, με τον υπέρ αισιόδοξο τίτλο: «Αρχίζει και χαράζει στην Τατοΐου 50».

Παράλληλα, η «Εστία» δημοσίευε σχετικό άρθρο της με τίτλο «Στους Μακεδονομάχους οφείλουμε περισσότερα» υπενθυμίζοντας στους όποιους επιλήσμονες το ελάχιστο καθήκον τους για τη Σωτηρία του σπιτιού. Και δεν ήταν οι μόνοι.

Από τότε, πολλά Μ.Μ.Ε. συμμετέχουν κάθε τόσο στην τεράστια προσπάθεια που όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση παρά μονάχα από ελάχιστους που συμμετέχουν στην προσπάθεια πραγματοποίησης αυτού του οράματος.

Έτσι, φθάνουμε στο 2009 όταν και με την πολύτιμη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας κ. Κ. Παπούλια και επί Υπουργίας του κ. Α.Σαμαρά, η οικία Παύλου Μελά ιδιοκτησίας της εγγονής του κ. Ναταλίας Ιωαννίδου χαρακτηρίζεται επί τέλους «Μνημείο».

Ανάσα, αισιοδοξία και ελπίδες. Ακολουθούν κάποιες στοιχειώδεις επισκευές της σχεδόν καταρρέουσας οικίας, και δυστυχώς από εκεί και πέρα όλα επιστρέφουν στο γνωστό μοτίβο της λησμονιάς και άθλιας εγκατάλειψης.

Εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ τις προσπάθειες μας και το 2013 συντάξαμε επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποίαν υπέγραψαν ιδιαίτερα επώνυμοι και καταξιωμένοι Κηφισιώτες των Γραμμάτων του Πολιτισμού της τέχνης και της επιστήμης καθώς και μέλη της Ακαδημίας μας.

Δυστυχώς και αυτές τις προσπάθειες μας τις τύλιξε για άλλη μια φορά το ανεξήγητο πέπλο της αδιαφορίας και της αδράνειας. Κρίμα!

Και φθάσαμε αισίως στο 2014, οπότε δύο συγκυρίες αναπτέρωσαν τις ελπίδες μας. Η εκλογή του Γιώργου Θωμάκου ως Δημάρχου Κηφισιάς και η ανάληψη του Υπουργείου Πολιτισμού από εσάς κ. Υπουργέ.

Αρχές Οκτωβρίου 2014 απευθύναμε απέλπιδα και επείγουσα επιστολή στον Δήμαρχο της Πόλης μας κ. Γ. Θωμάκο με κοινοποίηση στο Πρόεδρο Δημοκρατίας και σε εσάς, εκπέμποντας ένα ύστατο SOS για την οικία – «μνημείο» – Παύλου Μελά, του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου.

Έτσι ο κ. Δήμαρχος Κηφισιάς σας επισκέφθηκε φέτος επειγόντως στις αρχές Νοεμβρίου. Από τη συνάντηση αυτή, εμείς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, αλλά και όλοι οι Δημότες του Δήμου Κηφισιάς καθώς και κάθε Έλληνας, αυτή τη φορά θα περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση του οιουδήποτε Κυβερνητικού φορέα που θα θελήσει να πάρει επί τέλους επάνω του με θαρραλέα πρωτοβουλία, τη διάσωση και ανάδειξη της οικίας Παύλου Μελά σε πραγματικό Μνημείο της Ελληνικής μας ιστορίας.

Ένα μικρό αλλά τόσο ένδοξο οίκημα που η κατάσταση του σήμερα ντροπιάζει, προσβάλλει και προκαλεί βάναυσα τη μνήμη του μεγάλου ήρωα της Μακεδονίας μας.

Ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς του Μακεδονικού Αγώνα που εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει εθνική υποχρέωση να σταθεί όρθιο, με όση δύναμη μας παρέχει το πατριωτικό συναίσθημα όλων μας που παραμένει ασφαλώς άσβηστο.

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Τασούλα,

Για το όνομα του Θεού. Στηριζόμαστε σε σας και σας παρακαλούμε:

«Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας και προλάβετε πριν χαθεί το όνειρο. Πιστεύουμε ότι σας το ζητάει όλη η Ελλάδα, με σημαιοφόρο Τη Μακεδονία μας, για την οποία ο Παύλος Μελάς και τόσοι άλλοι έδωσαν τη ζωή τους».

Με ιδιαίτερη τιμή,

Τζίνα Σιδηροπούλου
Παναγ. Ραυτόπουλος
Ελένη Ζαφειροπούλου
Γιάννης Μελάς.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here