Αντίθετος o Δήμος Κηφισιάς στη συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων Ν. Ερυθραίας-Κηφισιάς.

0
234

Οριστικό είναι πλέον το σχέδιο συγχωνεύσεων των αστυνομικών τμημάτων στον Δήμο Κηφισιάς, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους κατοίκους σε ότι αφορά σε θέματα ασφάλειας.

Την κατάργηση-συγχώνευση 258 αστυνομικών σταθμών και τμημάτων ανά την επικράτεια, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία του Σώματος.

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των αστυνομικών υπηρεσιών από 1.206 που είναι σήμερα θα περιοριστεί σε 948, χάρη κυρίως σε συγχωνεύσεις τμημάτων και την κατάργηση υπό-στελεχωμένων αστυνομικών σταθμών σε όλη τη χώρα. 

Στην Αττική προβλέπεται ότι από 240 θα μείνουν 188, μεταξύ των οποίων συγχωνεύονται τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Ερυθραίας-Κηφισιάς, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τους αστυνομικούς σταθμούς Ν. Κηφισιάς και Εκάλης.

Σύμφωνα με σχεδιασμό, οι αλλαγές συνεπάγονται εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7% και μείωση κατά 10% των χρημάτων που καταβάλλονται για την ενοικίαση ακινήτων από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στις περιοχές της περιφέρειας που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί θα επεκταθεί ο θεσμός των κινητών αστυνομικών μονάδων και του τοπικού αστυνομικού.

Στα κύρια σημεία του περιλαμβάνεται και η ίδρυση σε κάθε καλλικρατικό Δήμο τουλάχιστον ενός Α.Τ. με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους.

Ο Δήμος Κηφισιάς αντιτίθεται στις συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων και με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τον αριθμό των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών της πόλης, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, την παγίωση των αυξημένων διελεύσεων της ομάδας ΔΙΑΣ, την επέκταση των ευέλικτων πεζών περιπολιών σε Ν. Ερυθραία και Εκάλη και τη μετατροπή της φύλαξης των στόχων σε ταυτόχρονη ευρύτερη επιτήρηση της περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, που είχε την ευθύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αποκάλυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε 350.000 ετησίως για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που, όμως, δεν λειτουργούσαν και υπογράμμισε ότι στις περιοχές της περιφέρειας που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί θα επεκταθεί ο θεσμός των κινητών αστυνομικών μονάδων και του τοπικού αστυνομικού.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας προκύπτει ότι στον Νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί, που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα.

Παράλληλα με την αναδιάρθρωση προωθείται, «παρά τις αντιδράσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και η αποδέσμευση των περίπου 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και ένα απόν τα πάγια αιτήματα του Δήμου Κηφισιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη ειδική θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Ασφάλεια πολιτών και περιουσιών – Συζήτηση και προτάσεις για θέματα Ασφάλειας του Δήμου Κηφισιάς», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, είχε αποκαλύψει τη «λειψανδρία» της ΕΛ.ΑΣ. στον Δήμο Κηφισιάς, καθότι η φύλαξη πλήθους στόχων (υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, επιχειρηματίες, κ.α.) επί 24ώρου βάσεως, απασχολεί περισσότερο του 50% των αστυνομικών δυνάμεων!

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και μάλιστα υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη στόχων θα ενισχύσουν «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως την Άμεση Δράση και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Ο Δήμος Κηφισιάς αντιτίθεται στη συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων
Με ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα που έχει ήδη εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και έπειτα από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, ο Δήμος Κηφισιάς αντιτίθεται στη συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το εν λόγω σχέδιο.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα: Βασικός πυλώνας του σχεδίου αυτού είναι η συνένωση μεγάλου αριθμού αστυνομικών τμημάτων, υπηρεσιών και υποδιευθύνσεων που λειτουργούν σήμερα.

Ειδικότερα για τη Βορειοανατολική Αττική από τα 35 τμήματα προβλέπεται να συρρικνωθούν και να λειτουργήσουν τα 20, ενώ για τον Δήμο Κηφισιάς να συνενωθούν σε ένα Αστυνομικό τμήμα, το τμήμα της Νέας Ερυθραίας και οι Αστυνομικοί σταθμοί της Νέας Κηφισιάς και της Εκάλης.

Εν προκειμένω ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένα μεγάλος καλλικρατικός δήμος που εκτείνεται γεωγραφικά σε πολύ μεγάλο εύρος, γειτνιάζει με πολύ μεγάλους οδικούς άξονες που διευκολύνουν κάθε είδους πρόσβαση και διαφυγή επίδοξων δραστών και υπάρχει ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός στόχων λόγω των κατοικιών της πλειονότητας των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας.

Κάθε ένα από τα αστυνομικά τμήματα σήμερα επιτελεί έναν ξεχωριστό ρόλο για την περιοχή στην οποία εδρεύει και εξυπηρετεί. Περιοχές όπως των Αδαμών, της Εκάλης, του ΒΙ.ΠΑ. έχουν αυξημένες ανάγκες φύλαξης και αστυνόμευσης.

Συνεπώς όχι μόνο δεν συναινεί ο Δήμος Κηφισιάς στη συρρίκνωσή τους, αλλά ζητά την ενίσχυση των δυνάμεων στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε η αύξηση των διελεύσεων της ομάδας ΔΙΑΣ και η εφαρμογή των ευέλικτων πεζών περιπολιών στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς που υλοποιήθηκαν σε ένα βαθμό, ήταν ένα πρώτο ξεκίνημα για την ασφάλεια της πόλης.

Το Δ.Σ. του Δήμου Κηφισιάς κατά την συνεδρίαση του (Τετάρτη 9/12/2015) αποφάσισε πως:

α. Αντιτίθεται στη συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων.

β. Συναινεί στη παραίτηση του μισθώματος από το Δημοτικό κτίριο που εκμισθώνεται στον Αστυνομικό Σταθμό Εκάλης.

γ. Ζητά τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τον αριθμό των Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών της πόλης, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα εν λόγω τμήματα και σταθμούς, την παγίωση των αυξημένων διελεύσεων της ομάδας ΔΙΑΣ, την επέκταση των ευέλικτων πεζών περιπολιών στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς, τη μετατροπή της φύλαξης των στόχων σε ταυτόχρονη ευρύτερη επιτήρηση της περιοχής.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here