Αντικειμενικές Αξίες: Αυτές είναι οι νέες τιμές σε όλες τις ζώνες της Ελλάδας-Αυξήσεις έως 200%.

0
304

Αντικειμενικές αξίες: Τη μεταρρύθμιση στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τον χάρτη των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ο οποίος μετά τις αναπροσαρμογές καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από 85% που ήταν μέχρι τώρα, ανακοίνωσε την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.

Αυξήσεις, μέσα από την διαδικασία υποβολής εισηγήσεων από τους πιστοποιημένους εκτιμητές, εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών:

-η Μύκονος όπου η τιμή από τα 1.200 ευρώ / τετραγωνικό θα υπερ-τριπλαστιαστεί στα 3.800 ευρώ / τετραγωνικό

– η Σαντορίνη, από 1.100 σε 2.250 ευρώ (αύξηση 105%),

-το κέντρο Αθήνας, από 1.850 σε 3.600 ευρώ (αύξηση 95%),

-το Ναύπλιο, από 1.300 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 69%),

-το Παλαιό Φάληρο, από 1.650 σε 2.750 ευρώ (αύξηση 67%),

-η Βουλιαγμένη, από 2.400 σε 3.850 ευρώ (αύξηση 60%),

-η Γλυφάδα, από 1.650 σε 2.550 ευρώ (αύξηση 55%),

-το Ελληνικό, από 1.700 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 29%).

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει η αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις απο τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ προανήγγειλε και νέες μειώσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας βάσει των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

«Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν συνεπάγονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για συνεχείς μειώσεις των φόρων. Η συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας θα μείνει στα ίδια επίπεδα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022 θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις από 6 που προβλέπονται έως τώρα.

Παράλληλα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές από τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μονο σε περιοχές που έως τώρα υπό-φορολογούνταν.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Μειώσεις προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος:

-Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%

-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%

-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.

– Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

– για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο

-για το 44% προκύπτουν μειώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here