Αν έχεις άκρες διάβαινε…του Βαγγέλη Δεληπέτρου.

0
381

Λέγαμε το προηγούμενο Σάββατο για το μεγάλο κόλπο της Πειραιώς που οδήγησε να χαριστεί μισό δις στους πιο πλούσιους εφοπλιστές. Για να γίνονται όμως τέτοια μεγάλα κόλπα χρειάζονται και μεγάλες άκρες.

Γιατί αλλιώς – εάν δεν υπάρχουν οι άκρες – είσαι ένας από τους πολλούς απλούς ανθρώπους που χτύπησε η κρίση. Και τότε ούτε τεράστια κουρέματα υπάρχουν ούτε «χάρισμα» των εγγυήσεων.

Τότε, υπάρχει κυνήγι αδυσώπητο από κάθε λογής «εταιρείες» και πίεση και πλειστηριασμοί. Τότε για τα δάνεια που κοκκίνισαν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για 15 χιλιάρικα και χωράφια για τρία!

Ενώ αν είσαι Εφοπλιστής έχεις κονέ. Και εάν έχεις κονέ μπορείς – ακόμα κι αν έχεις βάλει εγγύηση ένα πλοίο σου – να αφήσεις το δάνειο να κοκκινίσει και μπορείς να περιμένεις χωρίς στρες και πιέσεις να «έρθει» η λύση.

Ένας «γνωστός» σου που είναι και γνωστός των στελεχών της τράπεζας και έχει και αυτός όπως και εσύ άκρες θα εμφανιστεί και θα αγοράσει το δάνειο με τεράστιο κούρεμα. Και μετά θα σε ειδοποιήσει να του δώσεις το κατιτίς του για τη μεσολάβηση και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Και οι δανειακές υποχρεώσεις «σβήνουν» και το πλοίο που είχες βάλει εγγύηση μένει ελεύθερο βαρών. Το δάνειο παύει να είναι κόκκινο, καμιά εισπρακτική δεν σε ταράζει με συνεχή, πιεστικά τηλεφωνήματα και εσύ το αποπληρώνεις με μια ειδική ρύθμιση στα μέτρα σου. Γλιτώνοντας λόγου χάριν 26…εκατομμυριάκια.

Βέβαια αυτά είναι κόλπα ζόρικα, δεν είναι για τον καθέναν. Αλλά και ο Εφοπλιστικός Όμιλος Λασκαρίδη δεν είναι ότι κι ότι, δεν μιλάμε για τυχαίους ανθρώπους, ούτε για απλούς εφοπλιστές. Μιλάμε για τον χρηματοδότη της πρωθυπουργικής οικογένειας!

Γιατί – όπως καλά γνωρίζετε οι τακτικοί αναγνώστες του Documento – ο όμιλός Λασκαρίδη είχε χρηματοδοτήσει μέσα από offshore εταιρεία την εταιρεία της κυρίας Μαρέβας Γραμπόφσκι-Μητσοτάκη με 800.000 ευρώ και το «Πρώτο Θέμα» με 1,8 εκατομμύριο, την εποχή που του κουρεύονταν τα δάνεια λόγω…αδυναμίας του να πληρώσει.  Ιδού λοιπόν οι άκρες και ιδού και το όφελος!…

Αλλά επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα η ιστορία των ανθρώπων που «έχουν άκρες» δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι πράξεις τους δεν θα έχουν συνέπειες. Και επειδή η δικαιοσύνη δεν δέχτηκε τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σπεύδουν πάλι να περάσουν τροπολογία που θα επαναφέρει την «ασυλία» που δεν δέχτηκαν οι δικαστές.

Και την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση που τα μεθοδεύει όλα αυτά, φέρνει προς ψήφιση ένα νέο Πτωχευτικό Κώδικα που δίνει μια ακόμα «ευκαιρία» στις Τράπεζες να θησαυρίσουν αφήνοντας παντελώς ανυπεράσπιστους τους ευάλωτους πολίτες.

Γιατί αυτό ακριβώς επιβάλλει ο Νεοφιλελεύθερος «κώδικας» που όλο αυτό το σύμπλεγμα έχει για θρησκεία.

Μην χάσετε λοιπόν το Documento. Έχει όπως πάντα πολλά ράμματα για τη γούνα τους και δεν μασάει τα λόγια του!

Καλή δύναμη και να προσέχετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here