ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος Κηφισιάς».

0
587

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σας 01/02/2019, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες με την ανακρίβεια ότι δεσμεύονται τα αποθεματικά των Δήμων και ότι «ανατρέπονται τα οικονομικά δεδομένα» καθώς και ακατανόητες αναφορές για προθεσμίες και υποχρεώσεις(;).

Είμαστε αντίθετοι όπως οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Με την ενέργεια αυτή καταστρατηγείται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στερείται από τους Δήμους η δυνατότητα με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων να τοποθετούν τα αποθεματικά τους με ελεύθερη επιλογή.

Ταυτόχρονα οι Δήμοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις από την κρατική επιχορήγηση με τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων!

 Η Διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς και το 2015,  δεν δέχθηκε τη μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου μας και αναζήτησε εναλλακτικές επιλογές. Θα αγωνιστούμε για την προάσπιση της συνταγματικής μας αυτοτέλειας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική απόφαση, ο Δήμος ανοίγει  υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος. Η υποχρεωτική μετακίνηση δύναται να γίνει με χρονοδιάγραμμα πέρα των τριάντα (30) ημερών και αυτό  επεξεργάζεται ο Δήμος μας.

Μόνο για ποσό ανάληψης άνω των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ θα απαιτείται έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Δήμος ανά δεκαπενθήμερο θα μπορεί να διατηρείται σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Τράπεζας της Ελλάδας, το εκτιμώμενο ποσό για τις ταμειακές του ανάγκες.

Συνεπώς δεν δεσμεύονται τα χρήματα του Δήμου και ούτε ο Δήμος χάνει την διαχείριση.

Ανεμπόδιστα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς σχεδιάζουν, μελετούν, προγραμματίζουν, δημοπρατούν και εποπτεύουν τα απαραίτητα έργα και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Διαφορετικό θέμα αποτελεί ο χρόνος υλοποίησης τους εξαιτίας της αχτύπητης γραφειοκρατίας και των ενστάσεων των εργολάβων που καθυστερούν τα έργα.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.

Στο Δήμο Κηφισιάς χωρίς εισπρακτικές πρακτικές, τριπλασιάστηκαν τα ταμειακά αποθεματικά, με 56 δημοπρατήσεις έργων (2015-2019) και παράλληλα με σημαντική μείωση των δημοτικών τελών (τα τελευταία δύο χρόνια κατά 10% ετησίως).

Πρόκειται για πρωτοφανή επιτυχία και μοναδικό επίτευγμα για τα δημοτικά δεδομένα του Δήμου μας.

Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων εξασφαλίζει οικονομική βιωσιμότητα για τα επόμενα χρόνια χωρίς επιβαρύνσεις για τους δημότες και εξυπηρετεί ουσιαστικά έναν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό.

Ένα μεγάλο ποσό των ταμειακών διαθεσίμων είναι εισφορές σε χρήμα ιδιωτών και επιχειρήσεων νέο-ενταχθέντων περιοχών στο σχέδιο πόλης και τα τελευταία χρόνια προγραμματίζονται και υλοποιούνται τα ανταποδοτικά έργα στις περιοχές αυτές.

Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα αποτελούν παραπληροφόρηση.

Πηγή: Δήμος Κηφισιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here