ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γυάλινος Δίσκος 5D – Είναι το μέλλον αποθήκευσης 3000 φορές περισσότερων δεδομένων από ένα CD!

0
505

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Southampton της Αγγλίας έχουν δημιουργήσει ένα νέο format αποθήκευσης που κωδικοποιεί την πληροφορία σε μικροσκοπικές νανοδομές μέσα σε γυαλί, αποθηκεύοντας 3000 φορές περισσότερα δεδομένα από ένα CD.

Για παράδειγμα, ένα Blu-ray disc μπορεί να αποθηκεύσει 128GB, ενώ ένας γυάλινος δίσκος 5D κανονικού μεγέθους μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 360 terabytes δεδομένων, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής έως και 13,8 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή πάνω από τρεις φορές την ηλικία της Γης. Επίσης, μπορεί να αντέξει ακόμη και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες 190 °C.

Το σύστημα ανάγνωσης των οπτικών δίσκων αποθήκευσης με laser βασίζεται στη χάραξη του δίσκου με αυλακώσεις, ενώ οι γυάλινοι δίσκοι 5D σε αμέτρητες μικροσκοπικές τελείες που βρίσκονται μέσα στο γυαλί σε μικροσκοπικές νανοδομές και επάνω σε διαφορετικές διαστάσεις.

Επίσης, η ανθεκτικότητα του υλικού του γυαλιού το κάνει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης που δεν έχει καμία σχέση σε διάρκεια και αντοχή με τους κοινούς οπτικούς δίσκους, όπου τα σημεία που αναγράφεται η πληροφορία είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Southampton έχουν ήδη αποθηκεύσει σε γυάλινους δίσκους σημαντικά κείμενα της ιστορίας, όπως η Βίβλος, η Οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το βιβλίο Optics του Νεύτωνα που πραγματεύεται τη μελέτη του για τη φύση του φωτός.

Το υψηλό κόστος του νέου μέσου αποθήκευσης ίσως το κάνει απαγορευτικό για μαζική παραγωγή για την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ο γυάλινος δίσκος 5D αποτελεί το μέλλον στην αποθήκευση της πληροφορίας.

{videobox}n_xvUoHm9Ho{/videobox}

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here