ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πετρίδη: Οι οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο αεροπορικώς.

0
959

Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν αναλάβει ρόλο «διακινητή» μεταναστών, τους οποίους διοχετεύουν μέσω των οδοφραγμάτων στις ελεύθερες περιοχές, γράφει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης, στον Φιλελεύθερο.

Διαπίστωση-βόμβα του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος συμπληρώνει ότι οικονομικοί μετανάστες έρχονται αεροπορικώς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και καταλήγουν στις περιοχές της Δημοκρατίας ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Η είσοδος στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, γίνεται διά θαλάσσης ή αεροπορικώς από την Τουρκία, γεγονός είπε, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή να έρχονται πρόσφυγες αεροπορικώς.

Αυτό δεν συνιστά τίποτε άλλο από παράνομη «διακίνηση» που καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας, αλλά και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για την οποία η Τουρκία λαμβάνει σημαντικά κονδύλια για την υποδοχή Σύρων που έχουν μεταβεί στα εδάφη της και την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την πρόληψη μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά τον κ. Πετρίδη, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί κεντρικής σημασίας φορέα για αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας, όσο και η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού οι αφίξεις από τα κατεχόμενα το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες, ενώ από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 747 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος περιγράφεται σε έκθεση της ΕΑSO της ΕΕ, όπου φαίνεται ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία υποδοχής σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι η Κύπρος. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 1.745 αιτήσεις το 2014, 2.265 το 2015, 2.940 το 2016, 4.600 το 2017 και 7.765 το 2018.

Δηλαδή, αύξηση 69% από το 2017 στο 2018, αντιστοιχεί στο 1,2% του συνόλου της ΕΕ και η κύρια προέλευση των αιτούντων με 26% είναι η Συρία.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στην Υπηρεσία Ασύλου 11.600 αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να ξεπεράσουν τις 12.500, αφού δεν μπορεί το αρμόδιο τμήμα να τις εξετάσει άμεσα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here