ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη.

0
436

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Kifisia Press» και στον Σύμβουλο Έκδοσης Δημήτριο Αγγελίδη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Έγγαμος με 2 γιους. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά το 1986 και με 25ετή εμπειρία (1986-2011) στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 1990 και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από την οργάνωση νεολαίας «Ρήγας Φεραίος» με ενεργή συμμετοχή στο  φοιτητικό κίνημα.

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά τι είναι;  Κόμμα Αριστερό ή Κεντροαριστερό; Θα ενταχθεί  τελικά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Εκκινώντας πάντα από το έδαφος της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε προτάσεις με στόχο να δώσει πειστικές απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα της κοινωνίας, αλλά και ένα όραμα για το αύριο του τόπου, επιδιώκοντας να εκφράσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζουμε σε αυτό τον δρόμο, με την προσδοκία να δημιουργήσουμε την Αριστερά της εποχής μας, ένα κόμμα δημοκρατικό, καινοτόμο, ικανό να αφουγκράζεται την κοινωνία, να συνομιλεί ή και να συνεργάζεται με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και του κέντρου, με ανένταχτους αγωνιστές, με σοσιαλιστές, με δυνάμεις του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, με όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες.

Εκτιμώ ότι είναι περισσότερα αυτά που μας φέρνουν κοντά, από αυτά που μας χωρίζουν, λαμβάνοντας υπόψη και τα καθήκοντα που θέτει η συγκεκριμένη πολιτική περίοδος, όπου η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση καταστρέφει συστηματικά δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και οικονομικές δυνάμεις από τον χώρο των επαγγελματιών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το κόμμα μας είναι το ισχυρότερο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ανταπόκρισή μας στην ανάγκη συνεννόησης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οριοθετεί και τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

2.Πώς αντιμετωπίζετε τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη Inter-Alia;

Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις. Με ιδιαίτερη ένταση πρόταξε και ωρίμασε διαχρονικά προβλήματα, ενώ έφερε στην επιφάνεια και νέα προβλήματα. Δεν μας επιτρέπεται να παρακολουθούμε ως απαθείς παρατηρητές και να μιλάμε με γενικότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας ιδεολογικής και προγραμματικής αντεπίθεσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό.

Βασικά στοιχεία της πρέπει να είναι η υπεράσπιση των κοινών αγαθών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με στήριξη των αναγκαίων λύσεων χωρίς ενδοιασμούς και σκοπιμότητες, η έμφαση στη μείωση των ανισοτήτων, η διαρκής προσπάθεια διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η απόρριψη του ρατσισμού, η θέσπιση νέων μορφών συμμετοχής των πολιτών στους θεσμούς διακυβέρνησης για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Επίσης, ο εμπλουτισμός του ρόλου του δημοσίου, που είδαμε πόσο απαραίτητο είναι σε ορισμένους τομείς, ως εγγυητής της λειτουργίας τους υπέρ του συνόλου της κοινωνίας.

3.Έχουμε ήδη μπει σε μια νέα περίοδο πυκνών πολιτικών διεργασιών. Τα πρώτα έντονα σημάδια μείωσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι ορατά;

Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε πλέον και στις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις. Είναι γεγονός η ραγδαία πτώση της απήχησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2020.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Μια απώλεια εμπιστοσύνης που βασίστηκε στην απουσία ενός συγκεκριμένου, συνολικού σχεδιασμού και στις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Στην πρώτη καραντίνα η κοινωνία αυτοπεριορίστηκε δίνοντας ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα χρόνου στην κυβέρνηση για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Κι αντί αυτή να ενδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με εξοπλισμό, προσωπικό, γιατρούς και πρωτόκολλα, άνοιγε με αντιφατικές επιλογές την χώρα στον τουρισμό και προσπαθούσε να μη «φορτωθεί» με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει ευκολότερα τα σχέδιά της για συμπράξεις με τους ιδιώτες στην υγεία. Εμμονές και αυταπάτες που τις πληρώνουμε τώρα πολύ ακριβά.

4.Κατά γενική ομολογία, η συνεχιζόμενη πανδημία οδηγεί σε βαθιά οικονομική κρίση, σε κρίση ψυχικής υγείας και σε ενδοοικογενειακή βία. Αυτά μπορούν  να οδηγήσουν και σε κρίση Δημοκρατίας;

Μπορούν να την ενισχύσουν αυτή την κρίση, διότι ήδη είμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δοκιμάζουν τα όρια της δημοκρατίας, με έντονα στοιχεία «ορμπανοποίησης» της πολιτικής ζωής του τόπου, με έναν «ακρωτηριασμένο» κοινοβουλευτικό διάλογο και με μια προσπάθεια τρομοκράτησης της κοινωνίας.

Αυτό το είδαμε με την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις διαδηλώσεις και έπειτα με τις εντολές απαγόρευσης των συναθροίσεων με πρόσχημα την πανδημία.

Το είδαμε με την ένταση της αστυνομικής βίας και της καταστολής, με τον τρόπο που αντιμετώπισαν ακόμη και ανήλικους που δεν έκαναν τίποτα το μεμπτό.

Τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επίσης, δοκιμάζονται με την ψήφιση σχετικών διατάξεων. Σας θυμίζω τη συντριπτική αποχή των εκπαιδευτικών από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

5.Ειδικότερα,  μετά την έμμεση αναφορά  στις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται για να προσχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά τη λήξη του lockdown που έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, μπορεί  η  χώρα μας να οδηγηθεί σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή σε πρόωρες εκλογές;

Πιστεύω ότι, παρόλο που οι πρόωρες εκλογές είναι πρωτίστως στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης, οι όποιες πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του νέου έτους δεν θα είναι αποτέλεσμα ψύχραιμων επιλογών εκ μέρους της, αλλά αποτέλεσμα αντικειμενικών διεργασιών και γεγονότων, όπως ένας εκτροχιασμός των επιπτώσεων της κρίσης.

6.Η φθορά της κυβέρνησης είναι ήδη σημαντική, αλλά δημοσκοπικά μέχρι στιγμής δεν φέρει πολιτικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει κάνει απολογισμό, έχει παραδεχτεί λάθη και παραλείψεις;  Έχει σκεφτεί μια ΝΕΑ στρατηγική μεταρρυθμίσεων  και δράσεων η οποία θα έπειθε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα βασιστεί στη φθορά της κυβέρνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του. Πρέπει και μπορεί να διαμορφώσει τη δική του στρατηγική.

Αναφέρθηκα πριν σε βασικούς άξονες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη προσπάθεια. Επίσης, απευθυνθήκαμε στην κοινωνία και με τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ», την βασική μας πρόταση για εμπροσθοβαρή μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ήταν προτάσεις μελετημένες, που τις υποδέχτηκαν θετικά οι φορείς των επιχειρήσεων, ενώ προέβλεπαν την ουσιαστική προστασία των μισθωτών. Γιατί εμείς δεν είδαμε την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς.

Το θέμα της αποτίμησης της διαδρομής μας, είναι κρίσιμο και για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι σε τμήματα της κοινωνίας που μας στήριξαν στο παρελθόν, αλλά όχι και αργότερα.

Στις αρχές του 2020 καταλήξαμε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο για να συζητήσουμε με τα μέλη, τους φίλους και κάθε ενδιαφερόμενο την πορεία μας από το 2012 μέχρι και το 2019. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας περιορίστηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε διεξοδικότερα με την κοινωνία γι’ αυτή την περίοδο και να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, χωρίς διαμεσολαβητές.

7.Η απαγόρευση των συναθροίσεων οδήγησε στην υπογραφή κοινού κειμένου ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Εκτιμάται ότι σπάει το λεγόμενο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υπήρχε, με την συμμετοχή ΚΙΝ.ΑΛ. και  ΚΚΕ, που σε πολιτικό επίπεδο  πρωτοστάτησαν μαζί με την ΝΔ και τις ακροδεξιές παραφυάδες της.  Υπάρχουν προοπτικές συνέχισης της πρωτοβουλίας αυτής και σε άλλους τομείς;

Η ενέργεια αυτή, εκ των πραγμάτων, συνιστά μια διαφορετική πολιτική πρακτική, σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω ότι είναι η ίδια η ζωή που οδήγησε σε αυτή και με αυτή την έννοια, μπορεί να επαναληφθεί.

Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν έχουμε αρνητικά αντανακλαστικά σε ανάλογες πρωτοβουλίες, αντιθέτως έχουμε πολλές φορές «απλώσει το χέρι». Ανεξάρτητα από σχετικές διεργασίες σε κεντρικό επίπεδο, στη βάση, μέσα στην κοινωνία, έχουμε ήδη τέτοια παραδείγματα.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, την ημέρα της καταδίκης της «Χρυσής Αυγής», ήταν ένα συναπάντημα ατόμων και συλλογικοτήτων διαφορετικών θεωρήσεων, που ενώθηκαν σε ένα κρίσιμο ζητούμενο. Πιστεύω ότι και στα ζητήματα της πανδημίας συναντιέται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Δεν πείθονται όλοι από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη σε γιατρούς, τις ΜΕΘ χωρίς υγειονομικό προσωπικό, τους ιδιώτες που δεν συνεισφέρουν την ώρα της μεγάλης ανάγκης, τα τεστ που δεν γίνονται συστηματικά και δεν συνταγογραφούνται και τόσα ακόμη. Θα υπάρξουν κι άλλα κρίσιμα ζητούμενα για να συναντηθούμε ξανά.

8.Την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει στην κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και γενικά η αποστασιοποιημένη θέση του στην Βουλή,  πού την αποδίδετε; Μπορεί να αλλάξει;  Μήπως η  μάχη της ασφαλούς πλεύσης ανάμεσα σε… συμπληγάδες -την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ- προκαλεί την άρνηση;

Στην Ευρώπη, ένα ικανό τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας στέκεται κριτικά στα αποτελέσματα της μακρόχρονης σύμπλευσής της με τις συντηρητικές δυνάμεις.

Αναζητά ένα άλλο αφήγημα και συνομιλεί με άλλες δυνάμεις. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται ένας τέτοιος προβληματισμός σ’ αυτό τον χώρο, αν και πληθαίνουν οι μεμονωμένες φωνές που προειδοποιούν για τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας παρατεταμένης διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τα ακροδεξιά της… δάνεια.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι είναι περισσότερο ζήτημα αποσαφήνισης στρατηγικής και ταυτότητας και λιγότερο ζήτημα τακτικής. Είναι κάτι που αφορά και τα στελέχη και τον κόσμο που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Μια συνεργασία διαφορετικών πολιτικών φορέων την εγγυάται πρωτίστως η όποια προγραμματική συμφωνία τους, που οριοθετεί τα σημεία σύγκλισης, όσο και τις διαφορές τους.

9.Πως θα αντιμετωπίσετε την συνεχιζόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκλητική χειραγώγηση, με διαφόρους  ευφάνταστους τρόπους  προπαγάνδας, των ΜΜΕ;

Ας δούμε πρώτα τα δεδομένα. Εκτός των ευρύτερων προνομίων που εξασφαλίζονται μέσα από μια σχέση διαπλοκής, ανάμεσα στα ΜΜΕ και στην κυβερνητική εξουσία, είκοσι εκατομμύρια ευρώ της «λίστας Πέτσα» μοιράστηκαν με αυθαίρετα κριτήρια για μια καμπάνια περί της πανδημίας.

Ακόμη δεκαεννέα εκατομμύρια, της «λίστας Κικίλια», αφορούν τον εμβολιασμό ενώ έχουμε ξεμείνει από εμβόλια. Αρκετά ακόμη εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν μέσω άλλων οδών και μέσω απαλλαγών, κυρίως προς τηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχουμε τη διάταξη Πέτσα για την μείωση του υποχρεωτικά απασχολούμενου προσωπικού στα κανάλια.

Και τελευταία είχαμε φαινόμενα καρατόμησης δημοσιογράφων ή της ώθησής τους σε παραίτηση. Τι «αγοράζεται» με όλα αυτά; Πρώτα απ’ όλα μια ωραιοποίηση της πραγματικότητας μέσω αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης των γεγονότων.

Έχουμε ένα πλήγμα στην ελεύθερη ενημέρωση. Κι έπειτα έχουμε την πολιτική παρέμβαση, που τροφοδότησε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, έτσι ώστε ακόμη και σήμερα να συζητάμε υποθετικά για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση, αντί να αξιολογούνται οι κυβερνητικές επιλογές, ιδιαίτερα οι αποτυχημένες. Θα εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας για να αντικρούσουμε αυτή την τεράστια επιχείρηση διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της ενημέρωσης των πολιτών.

Διαμαρτυρηθήκαμε ήδη για τον ρόλο του ΕΣΡ και ανακαλέσαμε την εμπιστοσύνη μας στον πρόεδρό του. Καταφέραμε μια σειρά από επανορθώσεις για fake news εναντίον στελεχών μας. Προβάλλουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης. Και κυρίως, μέσω των μελών και των φίλων μας, με τη βοήθεια και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε αδιαμεσολάβητα με την κοινωνία.

10.Μετά τον σημερινό ανασχηματισμό, ο οποίος επικοινωνιακά δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας – και τελευταία και του εμβολιασμού – από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η  χώρα μας μάλλον  θα οδηγηθεί σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή σε πρόωρες εκλογές περί το τρίτο τρίμηνο του 2021, ποιες πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Περίπτωση αιφνιδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχει. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, οι οργανώσεις μας πραγματοποιούν ήδη μια σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένες ψηφιακές εκδηλώσεις – συζητήσεις για τα επίκαιρα ζητήματα, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων κάθε φορά. Πριν την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τον Οκτώβρη, κάναμε πολλές περιοδείες σε πόλεις και γειτονιές. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σε μια από τις τελευταίες, μας ρωτούσαν εάν έχουμε εκλογές. Η απάντηση ήταν και είναι ότι εμείς δεν περιμένουμε τις εκλογές για να ακούσουμε τον κόσμο.

Αυτή την περίοδο επικαιροποιούμε τις προτάσεις μας, ενσωματώνοντας τις νέες προκλήσεις. Αυτή η κινητικότητα, σε συνδυασμό με τις νέα δέσμη προτάσεων, μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, μεταξύ των οποίων και την εκλογική. Αλλά θα επισημάνω εδώ ότι, πέρα από τις υποθέσεις μας για τυχόν εκλογές, έχουμε πολύ πιο χειροπιαστά θέματα μπροστά μας. Ένα από αυτά είναι το σχέδιο Πασσαρίδη και τις μνημονιακού τύπου προβλέψεις του για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

11.Τί έχετε να πείτε για τον σημερινό ανασχηματισμό ο οποίος (1) ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και (2) οδηγεί σε Κυβέρνηση «μαμούθ» με 59 πλέον τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου;
ΜΗΠΩΣ στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα «μπούγιο» προκειμένου να εισέλθουν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ως υφυπουργοί, ούτως ώστε να υπάρξει συσπείρωση της βάσης λόγω των πρόωρων εκλογών που αναμένονται το πιθανότερο Σεπτέμβρη η Οκτώβρη;

Προφανώς ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός έχει πολλές πλευρές. Όπως το στοιχείο μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα σε ομάδες εντός και γύρω από την κυβέρνηση. Η παρουσία των στελεχών που προέρχονται από την ακροδεξιά εμφανίζεται αναβαθμισμένος.

Βεβαίως έχει και τη διάσταση μιας προεκλογικής ετοιμότητας, εάν και όποτε επιλεχθεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα που έχουμε δει, για να καταλάβουμε και τι σημαίνει στην πράξη το επιτελικό κράτος της ΝΔ και οι ανακολουθίες της.

Το σίγουρο είναι ότι δεν αλλάζει τη συνταγή μιας πολιτικής που χαρακτηρίζεται από λάθη και από αποτυχίες, αλλά και από την επιμονή σε ένα μοντέλο αγοράς και οικονομίας υπέρ των λίγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here