«Ασορτί» και ο…..Αυγουστής!

0
173

Προσπαθώ να καταλάβω τι να είναι αυτό που συνετέλεσε και έκανε πολλούς να προσφωνούν τους μήνες του έτους διαφορετικά από ότι αρχικά γνωρίζαμε.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι πιθανώς οπαδοί της εξέλιξης της γλώσσας μας η να θεωρούν τις δικές τους προσφωνήσεις πιο εκλαϊκευμένες, πιο ρομαντικές η πιθανόν πιο λαοφιλείς και ας πούμε, και κάπως πιο…..δημοκρατικές!

Εν πάσει περιπτώσει γλωσσολόγος δεν είμαι και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει και καμιά φορά να εκφράζεται κατά πως πάει το κύμα.

Έτσι λοιπόν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, ο Ιούνιος έγινε Ιούνης, ο Ιούλιος έγινε Ιούλης κ.ο.κ. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και ο Οκτώβριος που έγινε Οκτώβρης και μάλιστα και για κάτι άλλους…..προχωρημένους, έγινε και…..Οχτώβρης!

Αφήνω τους άλλους τους ακόμη πιο προχωρημένους που έμειναν – εδώ συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Πτυχιούχοι αλλά και μορφωμένοι άνθρωποι -σφιχτά κολλημένοι στον…..ΟκτώμΒρη, αυτοί πια επισφραγίζοντας την επισήμανση της αγραμματοσύνης τους.!!!

Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για άλλη φορά οπότε τότε θα συμπεριλάβουμε στα «διαμάντια» και τον……Σεμπτέμβρη που μ' αυτό το σχεδόν καθιερωμένο (Μ), έτσι ακούγεται και αυτός πολύ συχνά!

Και δικαίως θα μου πείτε: Και γιατί μας τα λες όλα αυτά; Δίκιο έχετε. Εγώ όμως πρόσεξα κάτι άλλο και γι' αυτό σκέφθηκα να γράψω δυο λόγια εκφράζοντας και την εξής απορία μου:

Όπως θα προσέξατε, όλοι οι μήνες εκτός από έναν, έχουν από χρόνια αποκτήσει και το…..χαϊδευτικό, λαοφιλές τους ονοματάκι. Και αυτός ο μήνας είναι ο Αύγουστος. Αύγουστος ήτανε και Αύγουστος παραμένει μέχρι και σήμερα, αλώβητος και παντελώς απόρθητος!

Κανένας δεν τόλμησε να χαϊδέψει το όνομα του. Ποιός ξέρει; Επειδή ίσως μάλλον σεβάστηκαν το όνομά του επειδή το «Αυτοκράτωρ» θυμίζει την τιμητική επωνυμία που έδιναν στους Αυτοκράτορες της Ρώμης και το Βυζαντίου; Δεν νομίζω όμως.

Μου ακούγεται κουφό στην εποχή μας. Υποθέτω όμως ότι τελικά δεν βρήκανε κάτι που να ταιριάζει πολύ και να' ναι και χαδιάρικο όπως τα άλλα.

Εγώ λοιπόν σκέφθηκα να πάρω την πρωτοβουλία και να προτείνω για τον Αύγουστο ένα χαριτωμένο ονοματάκι που να ταιριάζει και στο στυλ των υπολοίπων: Προτείνω λοιπόν….«Αυγουστής». Γιατί όχι; Και χαριτωμένο είναι και σεμνό και θα το αγαπήσει ελπίζω σιγά -σιγά και ο λαός.

Πάνω απ' όλα όμως θα πετύχουμε και το «Ασορτί» με τα υπόλοιπα ονοματάκια όλων των άλλων μηνών.

Αυγουστής λοιπόν…..Ασορτί και πάσης Ελλάδος!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here