«Ασυντόνιστοι Υπουργοί»

0
197

Κυριακή πρωί πίνουμε τον καφέ μας σε γνωστό καφενείο της Ν. Κηφισιάς.

Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο πέσαμε πάνω στο σχόλιο της στήλης «εξ αμάξης» που ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τα αρμόδια όργανα των Δήμων να έχουν ψηφίσει τον προϋπολογισμό τους για το 2015, μέχρι 05/09/2014.

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε ότι η συγκρότηση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς θα γίνει 07/09/2014.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες και το σχόλιο της εφημερίδας ότι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν ήταν η αφορμή της συζήτησης «των γνωστών του καφενέ» (συγνώμη κ. Τράνακα που δανείζομαι τον τίτλο σου χωρίς να σε ρωτήσω), που χωρίς υπερβολή όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα είμαστε καμιά φορά σοβαρότεροι των διοικούντων, κυρίως γιατί είμαστε απαλλαγμένοι σκοπιμοτήτων.

Το γεγονός ότι η συγκρότηση του Δ.Σ. θα γίνει στις 07/09/2014 και ότι απαιτείται έλεγχος νομιμότητας της Απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σημαίνει ότι και με αυθημερόν έγκριση το Δ.Σ. δεν μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 10/09/2014 για να παίρνει νόμιμες αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά η σύνταξη και η έγκριση του προϋπολογισμού προϋποθέτει και έγκριση του τεχνικού προγράμματος έργων – μελετών του 2015, (δηλαδή πως θα δαπανηθούν δεκάδες εκατομμύρια), που θα απηχεί προφανώς τις απόψεις της νέας Δημοτικής Αρχής.

Όμως για την έγκριση απαιτούνται ενέργειες και από άλλα όργανα Διοίκησης του Δήμου (προτάσεις Δημοτικών Ενοτήτων, γνωμοδοτήσεις Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής) η συγκρότηση των οποίων έπεται της ημερομηνίας που το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίζει νομίμως.

Είναι προφανές ότι με όποια καλή θέληση και συντόμευση διαδικασιών για ένα σοβαρό αποτέλεσμα τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα πριν το τέλος Σεπτεμβρίου 2014. 

Αυτό βεβαίως δεν βαρύνει την διοίκηση του Δήμου (νέα και απερχόμενη) γιατί επιπλέον ας μην ξεχνάμε την περίπου 5μηνη «απαγόρευση» που τελούσε το Δ.Σ. από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι σήμερα!

Βαρύνει και μάλιστα σοβαρά τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίοι γνώριζαν την υποχρέωση αλλά τίποτα δεν έκαναν στο να μπορεί να υλοποιηθεί ότι ο νόμος απαιτεί για αυτό το τόσο σοβαρό για τους δημότες θέμα.

Ένας από την παρέα μας, παρατήρησε ότι έχει γίνει πλέον κανόνας ζωής η προσχηματική επίκληση των υποχρεώσεων προς τα μνημόνια και την τρόικα, που απαιτεί από τους βουλευτές να ψηφίζουν κείμενα χωρίς καν να τα διαβάζουν, με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το σχόλιο της εφημερίδας ότι τώρα αυτό ζητούν και από τους Δημοτικούς Σύμβουλους, μου επιτρέπει να πω αυτό που λεει ο λαός «τράβα τον γάιδαρο μην στάξει η ουρά του». 

Ούτε οι Υπουργοί μας θα ξέρουν τι ψήφισαν – βλέπε δήλωση Υπουργού για το 1ο μνημόνιο, ούτε οι βουλευτές μας θα ξέρουν τι ψηφίζουν – βλέπε δήλωση βουλευτών αλλά και τότε Υφυπουργού για τα πλευρικά διόδια της Εθνικής Οδού το 2009, ούτε προφανώς η Κυβέρνηση θεώρησε ότι πρέπει να γνωρίζουν και να συζητήσουν το πρόσφατα ψηφισθέν σχέδιο νόμου για το χωροταξικό και τις χρήσεις γης – ψηφίστηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν και τα Δ.Σ. θα ψηφίζουν παρομοίως, θα συνεχίσουν να δέχονται καταστάσεις σαν και τις ανωτέρω, θα ψηφίζουν με την προσχηματική επίκληση του κατεπείγοντος και θα υποταχτούν ή θα υπερασπιστούν το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 102 του Συντάγματος;

Ειλικρινά θα ήθελα μια απάντηση, ειδικά από τα νέα μέλη του Δ.Σ. μας πριν ασχοληθούν με τα κοινά. Η απάντηση τους θα υποχρεώσει και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ να σταθούν ανάλογα σε ότι αφορά την προάσπιση του πραγματικά ανεξάρτητου αυτοδιοίκητου.

Σε συμπέρασμα το κύριο ερώτημα είναι: βρισκόμαστε μπροστά σε προσχηματικές επικλήσεις, σε μνημόνια και τρόικα ή σε αδυναμία των κατά περίπτωση Υπουργών να συντονίσουν τις ενέργειες τους. 

Εν προκειμένω ή το ΥΠ.ΟΙΚ. να μεταθέσει ημερομηνίες για την κατάθεση προϋπολογισμών ή το ΥΠ.ΕΣ. να τροποποιούσε την ημερομηνία εγκατάστασης των νέων δημοτικών αρχών. 

Να πούμε ότι δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων το άχυρο ή ότι δεν θέλουν. Τόσες και τόσες τροποποιήσεις ψηφίζονται καθημερινά!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here