Ασχήμιες στην πόλη!

0
224

Αν δεν κάνω λάθος, πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και βάλε, από τότε που χρονολογούνται οι ασύλληπτες και κατά την γνώμη μου εξοργιστικές επεμβάσεις στα κυκλοφοριακά της Ν. Ερυθραίας και όχι μόνον.

Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν άμεσα το παρόν γραπτό. Θα τα αφήσω περιμένοντας να κριθούν από άλλους πολύ πιο αρμόδιους από εμένα.

Αναφέρομαι εν προκειμένω σ' αυτήν την δεκαετία όπου ένα ξεχασμένο άθλιο πλέον ικρίωμα παραμένει όρθιο και αναφέρεται στους όσους το πάλαι ποτέ σχετίζονταν με το έργο το οποίο στην πινακίδα αναφέρεται ως "Ενοποίηση του ιστορικού Κέντρου Καστρί" !

Υποθέτω ότι ο αναγνώστης του παρόντος θα έχει αντιληφθεί ότι αναφέρομαι στις πινακίδες στην διασταύρωση των οδών Κ. Βάρναλη και Γ. Παπανδρέου, και οι οποίες μας θυμίζουν το εμπνευσμένο έργο που έκτοτε αναστάτωσε για τα καλά – και βέβαια συνεχίζει να τυραννάει – ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή!!

Κατ' αρχήν, πρέπει να σας πω ότι για να πάρω κάποια συνοδευτική φωτογραφία για το κείμενο, δεν ήταν το πράγμα και τόσο εύκολο: Αναρίθμητοι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες και παιδάκια πάνω στα ποδήλατα τους, ανεβοκατέβαιναν όλοι ευτυχισμένοι τους, εκπληκτικούς ποδηλατοδρόμους, διαγράφοντας χαριτωμένες φιγούρες ανάμεσα στα…….ατελείωτα κολονάκια που παραφύλαγαν για να τους στείλουν στο…ΚΑΤ για τα περαιτέρω!!

Ηταν μια εικόνα πραγματικής γιορτής των ποδηλατιστών που επί τέλους εύρισκαν αυτό που χρόνια τους έλειπε καθώς πολλοί από αυτούς τους έβλεπες βιαστικούς να ποδηλατούν πηγαίνοντας άλλοι για ψώνια και άλλοι στις δουλειές τους.!! Τι να σας πω; Προς στιγμή ξεχάστηκα και νόμιζα ότι βρίσκομαι στην …Ολλανδία ! Πράγματι, ήταν η……αποθέωση της ποδηλασίας!

Ας έλθω όμως τώρα και σε κάτι πιο σοβαρό που ελπίζω να τύχει επί τέλους της προσοχής των αρμοδίων του Δήμου μας.

Άλλωστε γ' αυτό γράφω βασικά, με την ελπίδα ότι κάποιος ευαίσθητος αρμόδιος θα αναλάβει να ξηλώσουν τις φαιδρές πλέον και άκρως κακοποιημένες πινακίδες – ικριώματα της Γ. Παπανδρέου.

Δεν μπορώ βέβαια να ξέρω εάν και αυτοί οι απίθανοι που τις πασάλειψαν με graffity και έγραψαν επάνω τους "Ζήτω η Αναρχία" δεν εμπνεύστηκαν και αυτοί από το αλαλούμ της ύπαρξης αυτής των τόσο……όψιμων πινακίδων της ντροπής, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις δικές τους απόψεις περί αναρχίας των ιδίων.

Και για να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου: Δεν νομίζετε ότι τέτοιου είδους "μπουκέτα" που ντροπιάζουν την πόλη μας και κάθε πόλη, θα έπρεπε να είχαν εξαφανισθεί εδώ και καιρό; Γιατί λοιπόν τα κρατούν όρθια τέτοια τερατουργήματα στην Ν. Ερυθραία; Τι χάθηκε επί τέλους; H διάθεση; Ο χρόνος; H ευαισθησία; Η όραση;

Ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι όλοι οι αδελφοί μας Μικρασιάτες της Ν. Ερυθραίας που τίμησαν με την παρουσία τους τα παράλια της Ιωνίας και όχι μόνον, μας έφεραν – και μάλιστα πάνω στην μεγάλη τους καταστροφή – περισσά δείγματα γραφής πολιτισμού και πολιτισμικής ομορφιάς που διατηρούν μέχρι σήμερα με αγάπη και πάθος για τις αλλοτινές Πατρίδες τους που όμως κλείνουν ατόφιες στην ψυχή τους.

Πως είναι δυνατόν να μην έχουν εξοστρακίσει ασχήμιες σαν αυτά τα υπολείμματα των πινακίδων της ντροπής και του χαβαλέ;

Ας πάρει λοιπόν επί τέλους κάποιος αρμόδιος την απόφαση να φροντίσει να ξηλωθεί το ταχύτερο η ασχήμια που βγάζει μάτι και που συνεχίζει ανενόχλητη να τονίζει την ύπαρξη της "δοξάζοντας" προκλητικά ένα έργο που ούτως η άλλως – νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι – ικανοποίησε κυριολεκτικά ελάχιστους και δυσαρέστησε χιλιάδες!

Ας φύγουν λοιπόν προς το παρόν οι πινακίδες…….και βλέπουμε.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here