ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ανακαινισμένη βίλα Μπότση…..του δημοσιογράφου Γιάννη Πανταζόπουλο και του φωτογράφου Πάρη Ταβιτιάν.

0
663

Στο ανηφορικό δρομάκι της οδού Σαπφούς στα όρια Πολιτείας – Νέας Ερυθραίας δεσπόζει η επιβλητική βίλα Μπότση. Για περίπου σαράντα χρόνια η ιστορική κατοικία παρέμενε σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης.

Από το 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης και πλέον είναι έτοιμη να ανοίξει και πάλι για το κοινό ως χώρος για πολιτιστικές χρήσεις.

Η θρυλική κατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 φιλοξένησε στους χώρους της τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, συνολικής δόμησης 1.500 τ.μ., αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, ενώ η συνολική οικοπεδική του επιφάνεια ξεπερνά τα 2.100 τ.μ.

Ακόμη και σήμερα το δαιδαλώδες οίκημα εντυπωσιάζει με τα πολυάριθμα μπάνια, τα σαλόνια και τα δεκάδες δωμάτιά του. Στο υπόγειο συναντάμε το χολ, δύο κρεβατοκάμαρες, ένα άλλο δωμάτιο που λειτουργούσε ως γυμναστήριο, καθώς και τον μεγάλο διάδρομο που οδηγεί στην ταβέρνα με τα κελάρια που χρησιμοποιούνταν για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Στο ισόγειο βλέπουμε σήμερα το μεγάλο σαλόνι που έχει μετατραπεί σε χώρο ομιλιών, το Καφέ Δωμάτιο με το τζάκι και τις πολυάριθμες εγκυκλοπαίδειες, καθώς και την τεράστια κουζίνα με τις δύο εισόδους.

Στο γιγαντιαίο μπαλκόνι η θέα προς την Αττική είναι εντυπωσιακή, ενώ ο κήπος και η κλειστή πισίνα θυμίζουν το παρελθόν της βίλας.

Ο ίδιος την είχε παραχωρήσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας «Η Ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αφού είναι πλέον γνωστό το ειδύλλιο ανάμεσα στον ιδρυτή της «Απογευματινής» και τη γνωστή ηθοποιό.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press:

Στις 06/04/19 η βίλα Μπότση άνοιξε τις πόρτες της στο ανηφορικό δρομάκι της οδού Σαπφούς στα όρια Πολιτείας – Νέας Ερυθραίας  και πλέον αποτελεί μέρος της περιουσίας των Δημοτών.

Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του καθενός θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σκέψεις  για την θρυλική κατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 και φιλοξένησε στους ΧΩΡΟΥΣ της τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής.

ΧΩΡΟΥΣ τους οποίους ΔΥΣΤΥΧΩΣ η αδιαφορία και η ανεπάρκεια  των διαδοχικών Διοικήσεων Ταμβάκη και Χιωτάκη  μας στέρησαν για χρόνια.

Δείτε σχετική αναδημοσίευση:  Βίλα Μπότση: Παρακαταθήκη πολιτισμού ή αποθήκη;

Ακόμα ένα Δημόσιο κτήριο,  το οποίο παρέμενε για δεκαετίες σε κατάσταση παρακμής και πλήρους εγκατάλειψης από τις προηγούμενες Διοικήσεις Ταμβάκη και  Χιωτάκη, που αξιοποιείται από τον Δήμο Κηφισιάς και τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο.

Το κληροδότημα αυτό το οποίο  είχε γίνει για 11 χρόνια αποθήκη του Δήμου Κηφισιάς!!……και μάλιστα εντελώς άτακτης, ΤΩΡΑ μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού,  με κύρια χρήση του ως Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού!!

Ευχόμαστε αυτή η περιουσία να ανθίσει με δημιουργικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές χρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here