Βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

0
241

Η ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ
Του Πάτρικ Μοντιάνο, Βραβείο Νόμπελ 2014

Σε μια επαρχιακή λουτρόπολη της Γαλλίας, τη δεκαετία του '60, μια παρέα περίεργων ανθρώπων ζει μια περιπέτεια πίσω από την οποία παραμονεύει το μυστήριο και ο αισθησιασμός.

Σε αυτήν εμπλέκονται ένας μυστηριώδης γιατρός, μια γοητευτική ηθοποιός και ένας ανυπότακτος δεκαοχτάχρονος. Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία που βαραίνει την ατμόσφαιρα, γεγονότα και χαρακτήρες αναδεύονται αργά και υπόγεια. Η μοιραία συνάντηση του νεαρού Βίκτορα με την ωραία Υβόννη γεννά έναν έρωτα που μοιάζει προορισμένος να κρατήσει αιώνια.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Του Κάλβο Πλατέρο Ντανιέλ

Όταν εμφανίστηκε η Ολυμπιάδα, όλοι θαύμασαν την καινούρια βασίλισσα• ήταν καταστόλιστη με χρυσάφια και φορούσε χρυσοπράσινο ιμάτιο, υφασμένο με ασημοκλωστή. Το αγέρωχο παράστημα και η μεγαλόπρεπη θωριά της είχαν κάτι το επιβλητικό.

Έτσι, όταν ο Φίλιππος παρουσίασε στο πλήθος ένα χρυσό στεφάνι και το απόθεσε τελετουργικά στο κεφάλι της, οι παριστάμενοι θριαμβολόγησαν ώρα πολλή. Ύστερα, ο Φίλιππος έβαλε την Ολυμπιάδα να καθίσει δίπλα του στο θρόνο. Εκείνη ένιωθε αγαλλίαση. Βασίλισσα……Επιτέλους, βασίλισσα! 

Η προφητεία του μαντείου έπαιρνε σάρκα και οστά. Η μέθη από το ανέβασμα στο θρόνο ήταν πολύ μεγάλη. Αισθανόταν ν’ ανυψώνεται πέρα από τη μοίρα μιας κοινής θνητής, όπως ένιωθε πάνω από τη λαοθάλασσα όπου δέσποζε αυτή τη στιγμή. Με την αίγλη της βασιλικής της πια ιδιότητας, ένιωθε απρόσιτη. Η εξουσία ήταν δυνατό κρασί, παρόμοιο με το νέκταρ, που προοριζόταν μόνον για θεούς.

«Ύστερα από λίγο, της έφεραν το παιδί πλυμένο και τυλιγμένο στα σπάργανα. Η απόγονος του Αχιλλέα μπορούσε πια να καμαρώσει το θαύμα: ένα μικρό, δυναμικό αρσενικό που έφερε τα τρία διακριτικά της θεϊκής του καταγωγής. Μαλλιά λεπτά, χρυσαφένια, κορμάκι ευωδιαστό και βλέμμα που, παρόλο που δεν έβλεπε ακόμα, είχε μια εκπληκτική ιδιαιτερότητα που δε σε ξεγελούσε: το ’να μάτι στο χρώμα του οπαλιού, τ’ άλλο στο χρώμα του κάστανου. Τέτοιο δίκορο βλέμμα δεν μπορούσε παρά να κυριαρχήσει στον κόσμο!»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ…ΣΤΟΝ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ
Του Ψύλου Μιχάλη

Το 2014 συμπληρώνονται σχεδόν εκατόν ογδόντα χρόνια γερμανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Μιας παρουσίας που ξεκίνησε με την επιβολή της βαυαροκρατίας και του βασιλιά Όθωνα το 1833.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα αποτελέσματα της πολιτικής της Γερμανίας, όπως φυσικά και των άλλων μεγάλων δυνάμεων, απέναντι στην Ελλάδα ήταν ολέθρια. 

Η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ελίτ τις κάνει να αδιαφορούν κυνικά για τις συνέπειες της πολιτικής τους. Τις τυφλώνει σε βαθμό που αδυνατούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της στάσης τους.

Το βιβλίο ξετυλίγει τις γερμανικές πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις στη νεότερη ελληνική ιστορία κάνοντας διαρκώς συγκρίσεις με το σήμερα. Η αντιδιαστολή αυτή αναδεικνύει και φωτίζει περισσότερο την ολέθρια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνικός λαός και η χώρα.

Πώς φτάσαμε από τον Χριστόφορο Ράιχενμπαχ της δραχμής στα χρόνια του Όθωνα στον Χορστ Ράιχενμπαχ του ευρώ στα χρόνια της Μέρκελ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έστω και σαν φάρσα.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και διαφωτιστικό βιβλίο, καθώς φωτίζει με πολιτικό τρόπο και σε συνάρτηση με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα την ιστορία της γερμανοκρατίας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ολέθρια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνικός λαός και η χώρα. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here