ΒΟΜΒΑ από τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας….για Σαμαρά- Παπασταύρου!

0
209

Αποκάλυψη! η απροθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής. Κυνηγός της διαφθοράς ο πρωθυπουργικός σύμβουλος με τα 5.500.000 στη «λίστα Λαγκάρντ»!

Ο υπ. Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς (που έδωσε το στικάκι με τους 10.500 λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα) αποκάλυψε ότι από το 2014 προσπαθούσε να δώσει τα στοιχεία αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Ο υπ. Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπόργιανς ανέφερε ότι «όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία με θέμα αν η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση, όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων».

Υπογράμμισε ακόμη: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα: Αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από τον γιακά όσους έως τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τη σκέψη μου αυτή την έκανα γνωστή στους Έλληνες εταίρους μας, και αυτό οδήγησε στις συναντήσεις. Και βέβαια στο να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα εξελιχθεί».

Ο κ. Μπόργιανς αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ότι είχε απευθύνει, για πρώτη φορά, πρόταση για συνεργασία στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι «δεν είχε βρει απήχηση». Κατόπιν της αδράνειας της περιόδου 2012-2014 «επαναλάβαμε την πρόταση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές.

Αν και δεν κατονομάζει πρόσωπα, είναι σαφές ότι ο κ. Μπόργιανς αναφέρεται στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών – σημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος – Γ. Στουρνάρα.

Οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν αναθέσει τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και, κυρίως, στον επικεφαλής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Στ. Παπασταύρου.

Η καταγγελία-βόμβα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας έρχεται να προστεθεί στην ήδη γνωστή υπόθεση του Σεπτεμβρίου του 2012, όταν οι κύριοι Γ. Μαυραγάνης και Στ. Παπασταύρου είχαν μεταβεί στην Ελβετία έπειτα από πρόσκληση για προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα φοροδιαφυγής, ενώ ήταν ήδη γνωστό στο τότε Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε κατάθεση 5.500.000 δολαρίων στη λίστα Λαγκάρντ και ήταν επιπλέον συν-διαχειριστής διεθνούς fund που ήλεγχε ή διαχειριζόταν πάνω από το 50% των καταθέσεων της ίδιας λίστας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», ο κ. Παπασταύρου (που έχει ήδη καταθέσει ανωμοτί στους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) είχε από τα μέσα του 2013 στενές επαφές με υπουργό και άλλου ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.

Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν και αυτός ο Γερμανός υπουργός είχε κάνει παρόμοια πρόταση συνεργασίας κατά της φοροδιαφυγής, αλλά η σχετική δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ακόμα και ο γνωστός εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είχε δηλώσει προ μηνών στην «Καθημερινή» ότι η τρόικα ζητούσε το φθινόπωρο του 2014 πρόσθετα φορολογικά μέτρα, επειδή είχε πειστεί πια ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιθυμούσε να κάνει οτιδήποτε κατά της φοροδιαφυγής.

Διαψεύδει πανικόβλητος o Στουρνάρας και τους «δίνει»!

Με μια πολύ προσεκτική δήλωση ο κ. Γ. Στουρνάρας διαψεύδει ότι ο ίδιος, τουλάχιστον, είχε απευθείας επαφή με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την παραλαβή λίστας με πιθανούς φοροφυγάδες, αλλά – χρησιμοποιώντας μόνον πρώτο πρόσωπο στις διατυπώσεις του – δεν αναφέρει λέξη κατά πόσον άλλα μέλη ή σύμβουλοι της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν την παραμικρή εμπλοκή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Έλληνες καταθέτες».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άγνοια εξέφρασε μέσω μη κατονομαζόμενων «κύκλων», ώστε να μη δεσμευτεί επίσημα και να μη διαψευστεί αργότερα, και ο κ. Γ. Μαυραγάνης.

Ο κ. Παπασταύρου, που ήταν ο κύριος συνομιλητής της κυβέρνησης Σαμαρά με το Βερολίνο και επικαλούνταν (μη αποτελεσματικές, όπως αποδείχθηκε) επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση, σιώπησε απολύτως.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here