«Βόμβα» του Συρίγου: Οι γείτονες δεν αναγνωρίζουν καν ότι υπάρχουν σύνορα στη συγκεκριμένη περιοχή.

0
469

Την επισήμανση ότι η Τουρκία αμφισβητεί και «γκριζάρει» τα σύνορα στον Έβρο, πέραν αυτών στο Αιγαίο, κάνει ο Άγγελος  Συρίγος.

Το γεγονός δε ότι το λέει ένας καθηγητής με γνώσεις στα εθνικά ζητήματα και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τις τουρκικές επιδιώξεις.

Με άρθρο του, ο κ. Συρίγος επισημαίνει ότι «οι Τούρκοι δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή Μελισσοκομείο. Ζητούν από την Ελλάδα να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του φράκτη (όχι του συνόρου) και να μην ξεκινήσει οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής του φράκτη πριν από τη συνεννόηση με την τουρκική πλευρά. Δεν πρόκειται για κάποια τοπική διαφωνία για την πορεία του συνόρου» τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. και παραπέμπει στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που – όπως λέει – δεν αφήνει αμφιβολίες:

«Η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το Tούρκο-Eλληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία [πρωτόκολλο] του 1926».

«Ουσιαστικά», υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος:

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνορο στην περιοχή! Οι γεωγραφικές συντεταγμένες όμως είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο δεν αλλάζει λόγω της μεταβολής της κοίτης του ποταμού. Αυτό ορίζεται ρητώς στο προαναφερόμενο άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου του 1926.

Με την πράξη της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τη μοναδική, διμερή, οριοθετική συμφωνία, δηλαδή το πρωτόκολλο του 1926, και «γκριζάρει» τα σύνορα/όρια μεταξύ των δύο χωρών. Η σύγκληση της μεικτής Ελληνοτουρκικής Μεθοριακής Επιτροπής είναι προσχηματική» εκτιμά και διερωτάται:

«Ποια θα είναι η βάση των συζητήσεων της επιτροπής όταν δεν γίνονται δεκτές οι συντεταγμένες του 1926;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here