«Γαλάζια» Υποκρισία στη Μόρια: Το εν κρυπτώ σχέδιο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

0
551

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προαποφασίσει να δημιουργήσει νέους χώρους για πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, περιλαμβανομένων και εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, κοντά στον καμένο καταυλισμό.

Τώρα, μετά τις δραματικές εξελίξεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου και στο χώρο όπου διέμεναν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, χρησιμοποιεί σαν μοχλό την τραγωδία των άστεγων κατατρεγμένων για να παρακάμψει αντιδράσεις, προβάλλοντας την παραμονή στο νησί σαν λύση ανάγκης, αν και αυτό είχε προκριθεί πολιτικά και μεθοδευόταν σταδιακά.

Τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο, πιο έντονα και οργανωμένα, ξετυλίγεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση εξεύρεσης γεωτεμαχίων για δημιουργία νέας δομής, στη Λέσβο. Και κάθε φορά που μια πληροφορία ή στοιχείο αποκαλυπτόταν για τα σχέδια χωροθέτησης, έπεφτε σαν το χαλάζι η επίπληξη-διάψευση από κυβερνητικούς παράγοντες προς τα ΜΜΕ.

Η Κυβερνητική υποκρισία και ένα ιδιότυπο real  estate για νέες «Μόριες» έχει φρέσκια προϊστορία. Κι ύστερα ήρθαν οι πυρκαγιές. Η κόλαση κάηκε και οι κατατρεγμένοι περπατούν πάνω στα αποκαΐδια της αντί-μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, με τις ευλογίες της ΕΕ.

Η ΝΔ, από την αρχή της διακυβέρνησής της επένδυσε στη λογική των Δομών με…αλυσίδες για μετανάστες-πρόσφυγες, ανάδεψε το ρατσιστικό «κατακάθι», καταρράκωσε με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δυστυχισμένους που έφτασαν από άλλες χώρες στην Ελλάδα, και την ασφυξία που δικαίως νιώθουν κάτοικοι των νησιών και ιδίως της Λέσβου.

Διαμορφώθηκε έτσι ένα τέλμα μέσα στο οποίο βουλιάζουν ζωές, υπό την πίεση και της επιθετικής πολιτικής του Τουρκικού καθεστώτος, των παζαριών μεγάλων ευρωπαϊκών και Νατοϊκών δυνάμεων, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά μας.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Κυβέρνησης για εγκατάσταση Δομής στη θέση Καράβα Λέσβου, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει πρόδηλος και ο αδέξιος και αδιέξοδος σχεδιασμός με γνώμονα την καταστολή.

Η υγειονομική κρίση είχε οξύνει τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης για διερεύνηση χώρου για αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Λέσβο. Προ τετραμήνου, στις 22 Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 1986-23.5.2020) με απόφαση που υπέγραφαν οι υπουργοί Νότης Μηταράκης και Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, δόθηκε άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την εγκατάσταση δομής προσωρινής υποδοχής, σε γεωτεμάχιο, εμβαδού 35.002,50 τετραγωνικών μέτρων, στη θέση «ΚΑΣΤΕΛΙΑ», στον οικισμό Αργένου, Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, Δήμο Δυτικής Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή είχε χαρακτηρισθεί ως προσωρινή Δομή Καραντίνας.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here