Γενικός Συναγερμός σε Αιγαίο και Έβρο: Η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

0
740

Τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από χθες έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Στην περιοχή, σε απόσταση 20 ωρών, παραμένει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, με τη Navtex που εκδόθηκε, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

ΠΡΟΣΟΧΗ να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες ή πληροφορίες που αφορούν μετακινήσεις ή τοποθετήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Οι στιγμές απαιτούν απόλυτη σοβαρότητα από όλους.

Να κατανοήσουμε ότι απαγορεύεται να δημοσιεύουμε οποιαδήποτε φωτογραφία πολεμικού πλοίου, πολεμικού αεροσκάφους, αρμάτων μάχης αλλά και πληροφοριών για κινήσεις ή μετακινήσεις που αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης. Ποιες ηλικίες καλούνται.

Οι τούρκοι έχουν στραμμένα τα αυτιά και τα μάτια εδώ. Δεν θα προδίδουμε τις κινήσεις του στρατού μας.

Τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο-Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις- Επιστρέφει από Κύπρο ο Α/ΓΕΕΘΑ

Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, την Τρίτη, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρ-πτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» ο Ελληνικός στόλος και η ΠΑ – Θα βληθεί ακόμα και το Ακσάζ αν χρειαστεί!

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά η Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι μονάδες που βρίσκονται οχυρωμένες στο σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Στη λοιπή χώρα επικρατεί αυξημένη επιφυλακή, 2 υποβρύχια του ΠΝ βρίσκονται στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της Μεγίστης, 2 φρεγάτες του ΠΝ βρίσκονται στην περιοχή όπως και αριθμός περιπολικών σκαφών, ενώ έχουν ήδη στοχοποιηθεί όλες οι εγκαταστάσεις του τουρκικού ναυστάθμου στο Ακσάζ, οι οποίες και θα πληγούν πρώτες από την Πολεμική Αεροπορία και από βλήματα MM-40 EXOCET BLOCK-3 από TΠΚ κλάσης Rouset και μπορούν πλήξουν στη διαμόρφωση επιφανείας εδάφους, το σύνολο των στρατηγικών στόχων στο Ακσάζ αλλά και στη Σμύρνη (αποθήκες όπλων & κέντρα διοίκησης).

Υπενθυμίζεται ότι οι BLOCK-3 έχουν ακτίνα δράσης 160 χιλιόμετρα.

Όλο το βάρος για την αεροπορική υποστήριξη έχει πέσει στην 115ΠΜ του Ηρακλείου.

Η Στρατιωτική Ηγεσία διατείνεται ότι πρέπει να χτυπήσουμε τώρα σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν σε έρευνες εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ οι Πολιτική Ηγεσία εμφανίζεται πιο διστακτική, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοικτά.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Γιατί υπαναχωρούμε στις συμμαχίες με Γαλλία κι Αίγυπτο;

Παρέμβαση Τσίπρα για τουρκική NAVTEX: Η κυβέρνηση να αποτρέψει οποιαδήποτε έρευνα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η οποία είναι σε εξέλιξη, με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσα, τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας σημείωσε στους συνεργάτες του:

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018».

Τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here