Γιορτή της Μητέρας: Δέκα αποφθέγματα για τη μητρότητα.

0
569

Μάνα, Μητέρα, Μαμά. Όπως και αν την πεις, η λέξη το νόημά της δεν το χάνει. Και είτε βιολογική, είτε θετή, η μητέρα είναι το πιο σημαντικό πλάσμα στη ζωή μας.

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, λοιπόν σήμερα και είναι η μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα.

Μάλιστα, πρόκειται για μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Την μητρότητα έχουν εξυμνήσει πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι.

Ιδού παρακάτω 10 αποφθέγματα, που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμα και στην κάρτα που θα στείλετε στη δική σας μαμά:

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»-Οδυσσέας Ελύτης

«Εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού…»-Νίκος Καββαδίας

«Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις τέλεια μητέρα, υπάρχουν όμως εκατομμύρια τρόποι να γίνεις καλή»-Τζιλ Τσώρτσιλ

«Μόνο αφού γίνεις μητέρα, η κρίση σου για τους άλλους αρχίζει και μετασχηματίζεται αργά σε συμπόνια και κατανόηση»-Erma Bombeck

«Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου»-Σοφία Λόρεν

«Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί»-Robert Browning

«Ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του»-Paul Claudel

«Ω! Την αγάπη της μάνας δεν την ξεχνά κανείς!»-Βίκτορ Ουγκό

«Η καρδιά της μάνας μοιάζει με άβυσσο που στον πυθμένα της θα βρεις πάντα συγχώρεση-Ονορέ ντε Μπαλζάκ

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, για αυτό έπλασε τις μητέρες»-Τζόζεφ Ράντγιαρντ

Η Μικρασιάτικη Μάνα της Μυτιλήνης-Επιβλητικό σύμβολο δύναμης, καρτερίας και ιστορικής μνήμης.

Από τις 14 Οκτωβρίου του 1984, χυτεμένη με ορείχαλκο, στέκει εκεί στην ακτή όπου αποβιβάστηκε εκείνο το Σεπτέμβριο του 1922.

Μόνη, με μοναδική περιουσία πια τα παιδιά της. Ένα βρέφος στη δεξιά της αγκαλιά, ένα λιγόχρονο κορίτσι να ακουμπά στο πόδι της κι ένα αγοράκι με κοντά παντελόνια να κρύβεται στη μακριά της φούστα.

«Η μάνα μου….» έλεγε ο μακαρίτης ο Περικλής ο Μαθιέλλης από την Πέργαμο της Μικρασίας,  που κάθε χρόνο στη γιορτή του Σταυρού και μέχρι που έφυγε, στεφάνωνε με κόκκινα τριαντάφυλλα το άγαλμα. Το άγαλμα της Μάνας της Μικρασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here