Γιώργος Κρασαδάκης και Γιώργος Φολόκης στο «Moulin Blues».

0
205

Νέοι , αξιόλογοι και με ταλέντο, παρουσιάζουν ένα έργο διαφορετικό, στο οποίο η «Βραδυνή της Κυριακής» είναι χορηγός επικοινωνίας.

Το«Moulin Blues», το οποίο παίζεται στην «Αθηναϊκή Σκηνή» Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15.

Το έργο είναι γραμμένο σε στίχο! – από τον Γιώργο Φολόκη κι έξυπνα σκηνοθετημένο από τον Γιώργο Κρασαδάκη……τους οποίους και φιλοξενούμε…..

-Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη σκηνοθεσία κύριε Κρασαδάκη και με τη συγγραφή κύριε Φολόκη;

Γ. Κ. : «Με τη σκηνοθεσία από το 1998»

Γ. Φ. «Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009. Είχα αναλάβει να ζωγραφίσω τα σκηνικά του «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» που σκηνοθετούσε ο Γιώργος (Κρασαδάκης) στη Σκύρο.

Εκεί γνώρισα το έργο και τη γραφή του Μποστ και ενθουσιάστηκα. Με το που επέστρεψα στην Αθήνα ξεκίνησα να γράφω το «Moulin Blues». Σε τέσσερις μήνες ήταν έτοιμο.»

-Τι σας ώθησε να στραφείτε προς αυτό τον τομέα; Από μικροί είχατε το…μεράκι;

Γ. Κ. : «Όχι δεν θα το έλεγα, μιας και είναι αδύνατο να αντιληφτεί κανείς από μικρός έστω και τον όρο. Απλά, όπως συνήθως γίνεται, η πορεία του ηθοποιού έφερε το επόμενο βήμα, αυτό της σκηνοθεσίας.»

Γ. Φ: «Από μικρός είχα το συνήθειο να γράφω χιουμοριστικά τετράστιχα είτε για να πειράξω κάποιο συμμαθητή είτε, αργότερα, κάποιο συνάδελφο στη δουλειά.»

-Στην εποχή μας που τα πράγματα είναι δυσκολότερα το έχετε μετανιώσει;

Γ.Κ.: «Η επιλογή σου να υπηρετήσεις το θέατρο , έχει να κάνει με την δημιουργία και την ανάγκη έκφρασης και όχι απαραίτητα με κριτήριο τον βιοπορισμό, οπότε ευκολότερα ή δυσκολότερα, δεν το έχω μετανιώσει.»

Γ.Φ.: «Εκ μέρους μου όλο αυτό γίνεται υπό μορφή ερασιτεχνικής ενασχόλησης και όχι βιοποριστικά καθώς το επάγγελμά μου είναι άλλο.

Ως εκ τούτου δεν έχω μετανιώσει για κάτι…..το αντίθετο μάλλον. Εντούτοις, συναναστρεφόμενος με άτομα του χώρου, γνωρίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη εποχή γι’ αυτούς…»

– Τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας που κυρίως στους νέους υπάρχει η μεγαλύτερη ανεργία;

Γ. Φ. «Δε θα ήθελα να πολιτικολογήσω. Ελπίζω ότι όλοι αυτοί που κρατούν τα ηνία της εξουσίας να πράξουν το καλύτερο για τη χώρα μας. Το εύχομαι για το καλό όλων μας.»

– Φέτος παίζετε το «Moulin Blues» με τη θεατρική ομάδα «Το Καθρεφτάκι». Γράφετε τους διάλογους σε στίχο κύριε Φολόκη , σας είναι ευκολότερο να εκφραστείτε έτσι ; Κι εσείς κύριε Κρασαδάκη σκηνοθετείτε μια μεγάλη ομάδα.Υπάρχει δυσκολία σ αυτό;

Γ.Κ.: «Σίγουρα το να διαχειριστείς μια μεγάλη ομάδα παρουσιάζει δυσκολίες. Από την άλλη όμως, γίνεται πρόκληση και τρομερά ενδιαφέρον.»

Γ.Φ.: «Η γραφή σε ρίμα είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο. Φανταστείτε ή μάλλον προσπαθήστε να πείτε ένα ανέκδοτο με ομοιοκαταληξία και να καταφέρετε να κάνετε τον άλλον να γελάσει… είναι πολύ – πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι στον πεζό λόγο. Αν όμως το αγαπάς, αυτό δε το σκέφτεσαι καθόλου» …

-Πως και πότε δημιουργήθηκε «Το Καθρεφτάκι» και ποιοι συμμετέχουν; 

Γ.Κ.: «Το Καθρεφτάκι» είναι δημιούργημα της παραγωγού και ηθοποιού μας Πολυτίμης Αλεξάνδρας Καλομοίρη, η οποία το περασμένο καλοκαίρι, έκανε την πρόταση σε όλους τους συντελεστές της τωρινής παράστασης και έτσι εμπιστεύθηκε τη γραφή του Γιώργου Φολόκη, την δική μου σκηνοθετική ματιά και την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών της παράστασης.»

-Πως…γεννήθηκε η συνεργασία των δύο σας; Έχετε διαφωνίες ως προς την απόδοση;

Γ.Κ.: «Με τον Γιώργο μας συνδέει φιλία, συγγένεια (με έχει παντρέψει…), μεγάλη εκτίμηση και κοινό χιούμορ! Οπότε η δεύτερη ερώτηση έχει αυτονόητα αρνητική απάντηση.»

Γ.Φ.: «Με το Γιώργο εκτός από συνεργάτες είμαστε και συνάδελφοι και κουμπάροι και πάνω απ’ όλα φίλοι εδώ και πολλά χρόνια. Διαφωνίες φυσικά και υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες καθώς έχω διαπιστώσει ότι εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος!»

-Είναι η πρώτη σας δουλειά; Και η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το «Moulin Blues» στην Αθήνα;

Γ.Κ.: «Όχι , με τον Γιώργο έχουμε ξανασυνεργαστεί σε ένα άλλο καταπληκτικό κείμενό του, την «Οδύσσεια». Το «Moulin Blues» έχει «ξανανεβεί» από τον θίασο «Ζω!» του Δήμου Ζωγράφου.»

Γ.Φ.: «Με το Γιώργο έχουμε ξαναδουλέψει με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Σκύρου το 2010 στο«Moulin Blues» το 2012 στην «Οδύσσεια» (τη δεύτερη μου συγγραφική προσπάθεια επίσης γραμμένη έμμετρα) και το καλοκαίρι του 2014 όταν η θεατρική ομάδα «Ζω!» παρουσίασε το «Moulin Blues» για πρώτη φορά στην Αθήνα.»

-Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση και τους συντελεστές.

Γ.Κ.: «Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι, στις αρχές του ’60. Δύο αντίπαλα τριτοκλασάτα καμπαρέ ανταγωνίζονται μεταξύ τους εν μέσω μιας τρομερής οικονομικής κρίσης…….Καθώς περνάει η νύχτα κι ενώ συμβαίνουν διάφορα τραγελαφικά , πληροφορούνται, με τρόμο, την άφιξη της πιο διάσημης αρτίστας των καμπαρέ (και όχι μόνο) Νόρας στο «Moulin Blues»…..

Αυτό τους αφυπνίζει και αναγκάζονται – για το κοινό συμφέρον – να γίνουν από εχθροί, φίλοι……Αποφασισμένοι για όλα, επιχειρούν να σαμποτάρουν τον άσπονδο εχθρό τους, όμως η προσπάθεια τους στέφεται από παταγώδη αποτυχία. Δέσμιοι λοιπόν του κακού και βάναυσου Ζαν Πιερ – αφεντικό του «Moulin Blues» – γίνονται μάρτυρες του τρομερού μυστικού που κρύβει η Νόρα.

Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: βοηθός παραγωγής ο Κωνσταντίνος Σούμας, επιμέλεια ήχων και εφέ η Ανέτα Λούμου, κοστούμια το «Βεστιάριο Σ. Συρογιάννη», χορογραφίες ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος με την Πολυτίμη Αλεξάνδρα Καλομοίρη, γραφιστικά, έντυπα, web ο Δημήτρης Κοντός, προβολή και φωτογραφίες / video ο Γιώργος Αθανασιάδης.

Γ.Φ.: «Το «Moulin Blues» θα το χαρακτήριζα ως ένα καρτούν για ενήλικες. Οι χαρακτήρες που παίζουν είναι τόσο καρτουνίστικοι που τελικά παραβλέπεις το γεγονός ότι η κύρια υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε κακόφημα καμπαρέ…”

-Κάποια μελλοντικά σας σχέδια, κάποιο καινούργιο έργο;

Γ.Κ.: «Επειδή συνεργάζομαι για την παραγωγή άλλων δύο θεατρικών έργων για το καλοκαίρι, θα έλεγα ότι αυτό χαρακτηρίζει τα μελλοντικά μου σχέδια, καθώς και τι θα επιλέξουμε για την επόμενη παραγωγή για «Το Καθρεφτάκι». Πάντως μέσα σε αυτά θα είναι σίγουρα η καινούργια κωμωδία του Γιώργου Φολόκη «Μέλισσες» ».

Γ.Φ.: «Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι θα ανεβεί, από τη θεατρική ομάδα Σκύρου, το καινούριο μου έργο «Μέλισσες», η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα σε πεζό λόγο. Επίσης μόλις τελείωσα και το πρώτο μου θεατρικό «Το Χαράκωμα» , ένα αντιπολεμικό δράμα. Εύχομαι να ‘χει κι αυτό την ίδια τύχη.»

-Ένα ανεκπλήρωτο όνειρό σας;

Γ.Κ.: «Να γίνω σύντομα μπαμπάς!»

Γ.Φ.: «Η ζωή είναι ένας δρόμος γεμάτος από ανεκπλήρωτα όνειρα… αυτά είναι όμως που μας δίνουν τη θέληση για να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε… επίσης μας μαθαίνουν να συμβιβαζόμαστε. Στην παρούσα φάση πάντως και όσον αφορά στα έργα μου, θα ήθελα να τυγχάνουν της αποδοχής του κοινού και να ανέβουν κάποια μέρα σε μεγάλες σκηνές… ίσως…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here