ΓΝΩΜΟΔΩΤΗΣΗ ΣΟΚ: Η εφορία θα κάνει απροειδοποίητα «έφοδο» στα σπίτια και θα κατάσχει ότι βρίσκει!!

0
323

Σε γνωμοδότηση-σοκ που επιτρέπει σε εφοριακούς να μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου ή την επιχείρησή σου, προκειμένου να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων, προχώρησε το Νομικό Συμβουλίου του κράτους.

Η απόφαση εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές της εφορίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι έρευνες μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Εκτός από τις εφόδους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των φορολογούμενων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ανάψει το «πράσινο» και για κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Αυτή όμως η απόφαση είναι αντισυνταγματική και ταυτόχρονα παραβιάζει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το οικιακό άσυλο και την κατ’ οίκον έρευνα.

Ποιος όμως θα είναι ο υπεύθυνος για αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη εξέλιξη;

– Οι εφοριακοί που θα μπουκάρουν στα σπίτια; Όχι, αυτοί θα ισχυριστούν ότι εκτελούν εντολή του Υπουργού.

– Ο υπουργός Οικονομικών; Όχι, αυτός θα ισχυριστεί ότι έχει γνωμάτευση του ΝΣΚ.

– Το ΝΣΚ; Όχι, αυτό θα ισχυριστεί ότι η νομική γνώμη του είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε πειθαρχικό ή ποινικό έλεγχο.

Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος στην Ελλάδα της «δημοκρατίας»; ΚΑΝΕΙΣ!!

Βλέπουμε λοιπόν, πως κανένας, πολιτικός ή κρατικός παράγοντας, δεν είναι υπεύθυνος στην σημερινή Ελλάδα, για την παραβίαση του Συντάγματος, ούτε υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο για να κρίνει αυτή την αντισυνταγματική ενέργεια.

Στη σύγχρονη Ελλάδα της μεταπολιτευτικής «δημοκρατίας», μόνοι υπεύθυνοι είναι οι πολίτες και όχι αυτοί που αποφασίζουν για τους πολίτες.

Αντίθετα στην Αρχαία Αθήνα, εκείνος που εισηγούταν τη λήψη μιας απόφασης ήταν προσωπικά υπεύθυνος, τόσο για το εάν η πρότασή του παραβίαζε κάποιο νόμο, όσο και για το κακό αποτέλεσμα της απόφασης.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here