Γυναίκες ή…..Σκεύη Αναπαραγωγής;…του Γιώργου Μελιγγιώνη.

0
475

OΤΑΝ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαρήγαγε σεξιστικά στερεότυπα του περασμένου αιώνα, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα «ελαστικής» εργασίας την…γυναίκα που πρέπει να μπορεί να δουλεύει από το σπίτι ή όταν έλεγε ότι παραδέχεται ότι οι βασικές δουλειές του σπιτιού είναι καθήκον της νοικοκυράς, οι περισσότεροι πίστεψαν πως πρόκειται απλώς για κάποια στερεότυπα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ένας πολιτικός με δεξιά συγκρότηση.

Άλλωστε, η πατριαρχική συγκρότηση της κοινωνίας παραμένει βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο και ακόμη υπάρχουν πολλοί που ουδόλως σοκάρονται όταν ακούνε έναν πολιτικό αρχηγό να περιγράφει το σπίτι και τα «οικοκυρικά» ως τον….φυσικό χώρο μίας γυναίκας-νοικοκυράς.

Πρόκειται για τους ίδιους που, όταν ένας άντρας σκοτώνει μία γυναίκα για υποτιθέμενους ερωτικούς λόγους, δεν βλέπουν τον έμφυλο χαρακτήρα του εγκλήματος, ούτε αναγνωρίζουν την έννοια της «γυναικοκτονίας».

Αντιθέτως, ακούνε τα κανάλια να αναπαράγουν τα γνωστά, επίσης σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα, του τύπου «σκότωσε για την αγάπη του», «ο έρωτας του όπλισε το χέρι» και διάφορα άλλα τέτοια, που θα μπορούσαν να είναι απλώς γλυκερές ατάκες σε μία κακής ποιότητας σαπουνόπερα, αν δεν ξέπλεναν τα έμφυλα εγκλήματα.

Επιστροφή, όμως, στο τώρα: Φαίνεται πως ούτε η ισότητα των φύλων έχει χωρέσει σε ότι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ φιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη –αν τουλάχιστον δεχθούμε ότι όσα ανακοινώνουν οι τεχνοκράτες υφυπουργοί του είναι εγκεκριμένα από τον ίδιο ή, τέλος  πάντων, απηχούν τις απόψεις του.

Ο λόγος, φυσικά, στην προαναγγελία της υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδη, πως η Πολιτεία εξετάζει την παροχή οικονομικών κινήτρων στις γυναίκες κάτω των 30 που τεκνοποιούν, πέραν του επιδόματος των 2.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά για κάθε γέννηση.

Εκτός από την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα του πράγματος, αφού προφανώς και αντιβαίνει κάθε λογική η διάκριση ανάμεσα σε μία νέα μητέρα 29 ετών και σε μία επίσης νέα μητέρα 32 ετών, η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι απολύτως αποκαλυπτική μίας βαθιά συντηρητικής νοοτροπίας, που γυρίζει τον ρόλο της γυναίκας στον 19 αιώνα – στις αρχές κιόλας.

Η Πολιτεία, ως γνωστόν, με τα διάφορα κίνητρα ή αντικίνητρα που παρέχει, επιχειρεί να «στρέψει» την κοινωνία προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η εξαγγελία, λοιπόν, για παροχή οικονομικού βοηθήματος σε γυναίκες κάτω των 30 ετών που τεκνοποιούν γυρίζει την γυναίκα με βίαιο τρόπο πίσω στον χρόνο, τότε που η ίδια δεν αντιμετωπιζόταν ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας, αλλά ως σκεύος αναπαραγωγής.

Αν η Πολιτεία κινητροδοτεί μία γυναίκα κάτω των 30 ετών να τεκνοποιήσει, δεν το κάνει για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό.

Αντιθέτως, στέλνει ένα σήμα στην κοινωνία ότι αντιλαμβάνεται τις γυναίκες ως «αρμόδιες» για την αναπαραγωγή του είδους. Και ότι, για εκείνες, οι σπουδές, η επαγγελματική σταδιοδρομία, η καριέρα, το κυνήγι των φιλοδοξιών, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Προσέξτε: η υφυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να πει – όσο κι αν δεν θα άλλαζε πολύ η κριτική – ότι θα δίνονται κίνητρα σε νέα ζευγάρια. Όχι, τα κίνητρα θα δίνονται σε νέες γυναίκες.

Επιστροφή, λοιπόν, στον 19ο αιώνα: οι άντρες σπουδάζουν, βρίσκουν δουλειά, φέρνουν…λεφτά στο σπίτι. Και οι γυναίκες κάνουν παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού. Από νωρίς, κιόλας, για να μην χάνουν το επίδομα.

Το βαθιά συντηρητικό κοινωνικό στερεότυπο που επιχειρεί να ανασύρει από τα βάθη του παρελθόντος η κυβέρνηση είναι απλώς τραγικό.

Και, μέσα στην τραγικότητά του, η περίσταση ενέχει και μία τραγική ειρωνεία: ότι εκείνη που επιφορτίστηκε με την ανακοίνωση αυτής της αθλιότητας είναι μία νέα γυναίκα, με λαμπρές σπουδές, η οποία μόλις στα 32 της χρόνια έχει ένα βαρύ βιογραφικό που άλλοι θα ζήλευαν και στα 40 και στα 50 τους.

Ένα βιογραφικό που προφανώς και έρχεται σε κόντρα με το κοινωνικό στερεότυπο που η ίδια ανέλαβε να ανακοινώσει, μαζί με την αυτό-ακύρωσή της.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here