Δήμαρχος μειοψηφίας με απλή αναλογική το 2019;;

0
178

Με βασική μεταρρύθμιση την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτό-διοικητικές εκλογές, παραδόθηκε επίσημα στον υπουργό Εσωτερικών η πρόταση της Επιτροπής, που συστάθηκε από το υπουργείο, για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα πόνημα 442 σελίδων, το οποίο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης στον σχετικό διάλογο που θα ακολουθήσει με τα κόμματα και τους φορείς, ενώ το υπουργείο φιλοδοξεί έως τα μέσα του έτους οι αλλαγές να έχουν λάβει τη μορφή νομοθετήματος.

Εκτός από την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη χωρίς πλειοψηφία στο Συμβούλιο, αν δεν πάρει ποσοστό «50% συν1» από τον Α’ γύρο, στην πρόταση προτείνεται μεταξύ άλλων:

-Κατάργηση όλων των Συμβουλίων στις Τοπικές Κοινότητες και αντικατάστασή τους από ένα Συμβούλιο της πρώην Δημοτικής Ενότητας

-Οι εκλογές θα γίνονται για Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας και πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας που θα εκλέγονται σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια από τους κεντρικούς συνδυασμούς στους δήμους.

-Κατάργηση του θεσμού του άμεσα εκλεγόμενου χωρίς σταυρό προτίμησης χωρικού αντί-περιφερειάρχη. Διατηρείται η εκλογή περιφερειακών συμβούλων ανά νομό.

-Αποσυνδέονται οι αυτό-διοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές που γίνονται κάθε πέντε χρόνια και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της 4ετούς θητείας για δημάρχους και περιφερειάρχες που θα αναλαμβάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τις εκλογές.

-Η πρόταση αναφέρεται και στη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 έτη, από τα 18 που είναι σήμερα, με τον υπουργό να είναι πάντως «ανοικτός στον διάλογο και τις προτάσεις μέχρι το τέλος της επεξεργασίας του σχεδίου».

-Σύμφωνα με το υπουργείο, η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών με αναλογική εκπροσώπηση, χωρίς πλειοψηφία «50% συν 1» στο Συμβούλιο, δεν υποβαθμίζει της θέση τους καθώς και η θητεία τους θα είναι δεδομένη και το πρόσωπο του δημάρχου θα διαθέτει παγιωμένη και ενισχυμένη θέση στην τοπική κοινωνία.

Με βάση την πρόταση είναι πιθανόν να δούμε:

-Κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο τον Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις όπως οι υποψήφιοι ανά Δημοτική Ενότητα.

-Καθιέρωση (α) ελάχιστου αριθμού υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και (β) μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.

-Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) δημοτικό συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο.

-Αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.

Σε αναμονή λοιπόν του τελικού νομοθετήματος που μπορεί να μας οδηγήσει τον Σεπτέμβριου του 2019 σε διοικήσεις δήμων στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here