Δεν εισπράττεις ΦΠΑ…..δεν πληρώνεις!

0
182

Νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2014 και αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι όποιος δεν έχει πληρωθεί το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα έχει την υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Σκοπός είναι να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αφού η υποχρεωτική απόδοση του ΦΠΑ ακόμα και αν κάποιος δεν τον έχει πληρωθεί έχει γονατίσει ή και σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. 

Ωστόσο, η διάταξη αφορά αρχικά όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα κληθούν να υποβάλουν αρχικά μια αίτηση. Αν υπαχθούν θα περάσουν μια δοκιμαστική περίοδο και θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη…….«ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής».

Έτσι θα γνωστοποιείται σε εκείνους με τους οποίους θα συναλλάσσονται ότι θα μπορεί αν εκπέσει ο ΦΠΑ στον χρόνο πληρωμής.

Ωστόσο, από το νέο σύστημα θα εξαιρούνται όσοι δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών-προμηθευτών κατά τις προηγούμενες δυο διαχειριστικές περιόδους, όσοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής και οι νέοι επιχειρηματίες

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here