ΔΗΚΟ: Έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα έλαβε το Εκτελεστικό Γραφείο του!

0
274

Απόφαση για την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα έλαβε το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη μαραθώνια συνεδρία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 22/02/2014.

22 μέλη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, 15 υποστήριξαν την παραμονή στην Κυβέρνηση και 2 τήρησαν αποχή.

Μ’ ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη, που θα τοποθετηθεί επί της τελικής απόφαση του Εκτελεστικού.

Η αποχώρηση αφορά τους τέσσερις υπουργούς, Ενέργειας, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας, όπως και τους προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών – ΑΗΚ, ΚΟΤ, ΚΟΑ και Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, όχι όμως τα μέλη των ΔΣ. Ως ημερομηνία αποχώρησης ορίστηκε με πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου η 4η Μαρτίου 2014.

Ωστόσο οι τέσσερις υπουργοί δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, θιγμένοι από τις υπόνοιες κάποιων μελών ότι η υποστήριξη της θέσης για παραμονή στην Κυβέρνηση – υπέρ της οποίας ψήφισαν και οι τέσσερις – συνδέεται με το γεγονός ότι είναι Υπουργοί.

Κρίσιμη για το μέλλον της συγκυβέρνησης αποδείχτηκε η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ υπό τη νέα του σύνθεση που άρχισε στις 4 το απόγευμα. Ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου βρίσκονται δύο προτάσεις:

«Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος πρότεινε αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ ο τέως Πρόεδρος Μάριος Καρογιάν εισηγήθηκε παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα υπό προϋποθέσεις».

Στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε έντονους χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου Αναστασιάδη και εξαπέλυσε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, λέγοντας μάλιστα ότι «αθέτησε τη συμφωνία με το ΔΗΚΟ» και ότι «η συμφωνία με τον Ντερβίς Έρογλου εξυπηρετεί τα σχέδια των Τούρκων».

Τοποθετήσεις στελεχών του ΔΗΚΟ

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση υπό όρους και προϋποθέσεις. Ο Μάριος Καρογιάν αναπτύσσει τις δικές του θέσεις και απαντά στα επιχειρήματα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Καρογιάν δεν εξωράισε το κοινό ανακοινωθέν, τόνισε ότι υπάρχουν ασάφειες στην κοινή διακήρυξη και σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ωστόσο, διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι παρόν στις διαπραγματεύσεις και εισηγήθηκε επικαιροποίηση της προεκλογικής συμφωνίας του κόμματος με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ανέφερε τέλος ότι ενδεχόμενη φυγή του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση θα αποδυναμώσει το ρόλο του κόμματος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κοινό Ανακοινωθέν είναι κακό και προβληματικό» σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χρίστος Πατσαλίδης και πρόσθεσε «να δώσουμε χρόνο στον Αναστασιάδη για διόρθωση».

Ο Μάρκος Κυπριανού παίρνοντας το λόγο είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι προβληματικό. «Το είπα από πολύ πιο πριν ότι καλύτερα να αρχίζαμε συνομιλίες χωρίς ανακοινωθέν διότι δεν θα παίρναμε αυτά που επιδιώκαμε.

Δεν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ωστόσο ότι σίγουρα δεν συμφωνεί και με την ανάλυση του προέδρου Αναστασιάδη.

Η εισήγησή του Μάρκου Κυπριανού είναι να διατηρηθούν οι διαφωνίες του κόμματος και να απευθυνθούν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει ότι το περιεχόμενο της λύσης είναι σαφές και προς τις δύο πλευρές, αφού ως γνωστό ο Ντερβίς Ερογλού δίνει διαφορετική ερμηνεία στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Κυπριανού ζήτα επίσης να τοποθετηθεί και δεύτερος εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, ενώ τονίζει ότι πρέπει να γίνονται τακτικές ενημερώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το διαπραγματευτή Ανδρέας Μαυρογιάννη προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Ο Νίκος Κλεάνθους – μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό – στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η διαπραγματευτική ομάδα δεν ήταν καν ενήμερη και πρόσθεσε ότι στην πρώτη κιόλας συνεδρία τους έφεραν το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ήταν συμπληρωμένο κατά 90%.

Ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος διαφωνεί με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, τόνισε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Νικόλα Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το Νίκος Κλεάνθους δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι το Κοινό Ανακοινωθέν είναι επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και προνοεί παρθενογένεση και τόνισε ότι σημασία έχει η συμφωνία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης δεν τήρησε. Επίσης, ανέφερε ότι νιώθει προδομένη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε «μέγα πολιτικό λάθος» να εγκαταλείψει το ΔΗΚΟ την κυβέρνηση τώρα.

Σημείωσε ότι πρέπει να παραμείνει και να βοηθήσει να αποτραπούν τυχόν αρνητικές εξελίξεις. «Η πολιτική σταθερότητα είναι καθοριστικής σημασίας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος»…..ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της συνάντησης της ηγετικής ομάδας του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παραβίαση προεκλογικής συμφωνίας ΔΗΚΟ – Αναστασιάδη Λόγο για παραβίαση της προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας του προέδρου Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ κάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, συμφωνία όπως την ονομάζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here