Δημήτρης Μανουσέλης: «Θέλω να προβάλω τη δουλειά μου και στην Ελλάδα, στη χώρα μου»…της Έλλης Αυξεντίου.

0
797

Αφηρημένη τέχνη χαρακτηρίζεται η μη παραστατική ή αντικειμενική τέχνη  αυτή που δύσκολα ίσως να είναι κατανοητή σε ένα ευρύ κοινό αλλά αυτή που μιλάει σε κάθε ψυχή. Μέσα από τα χρώματα ή τα σχήματα ο καθένας  βλέπει και κάτι διαφορετικό.

Σε αυτό τον πιο μοναχικό δρόμο, θα μας «ξεναγήσει» ο Δημήτρης Μανουσέλης, ένας έλληνας καλλιτέχνης που ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

«Γεννήθηκα στα Χανιά της Κρήτης, μεγάλωσα στην Αθήνα. Μεταναστεύσαμε οικογενειακώς στην Νέα Υόρκη όταν ήμουν δεκαέξι ετών όπου τελείωσα το γυμνάσιο και σπούδασα στην αρχιτεκτονική σχολή.

Μετά την αποφοίτηση μου καλλιέργησα έντονο ενδιαφέρον για τις καλές τέχνες, τα εικαστικά συγκεκριμένα και ήθελα να γίνω ζωγράφος. Η απόφαση αυτή, ήταν ερήμην των γονέων μου, οι γονείς μου δε με καθοδηγήσανε ούτε στις σπουδές μου ούτε στην καριέρα μου. Διάβαζα από μικρός και είχα φιλοσοφικές και θεωρητικές αναζητήσεις, γύρω από και για τις καλές τέχνες και  καλλιέργησα αυτή την έντονη επιθυμία, να ζωγραφίζω.

Επισκεπτόμουν συχνά, μουσεία και γκαλερί και μέσα από τα πολλά θεωρητικά βιβλία τέχνης  που μελετούσα μου γεννήθηκε,  η επιθυμία εδω και τριάντα χρόνια να ζωγραφίζω και τώρα μπορώ δίκαια να αποκαλέσω τον εαυτό μου, επαγγελματία ζωγράφο», εξηγεί ο καλλιτέχνης Δημήτρης Μανουσέλης.

Και συνεχίζει:

«Η τέχνη είναι μια όμορφη ενασχόληση όπου μπορεί να αποτελέσει ίσως ψυχοθεραπευτική παρά το γεγονός ότι έχει μία κόπωση  σωματική , είναι όμως μια όμορφη διαδρομή αφού μπαίνεις σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζεις εξαρχής που θα καταλήξει.

Το ίδιο το έργο εξελίσσεται μέσω της διαδικασίας στο στούντιο, με τα κατάλληλα εργαλεία με τα υλικά της τέχνης. Το Σάββατο, 4 Μαίου 2019, σε μία ακόμα έκθεση μου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στη νέα γκαλερί «Mosaic Art Space» θα παρουσιάσω,  εικοσιτέσσερα εικαστικά έργα κι επτά γλυπτά κατασκευασμένα από σίδερο.

Είναι μια πρόσφατη εργασία που έχω ξεκινήσει, τα όποια έργα είναι λιτά και μινιμαλιστικά. Στα εικαστικά θα μπορεί να δει κάποιος  την πιο  πρόσφατη εργασία μου, δηλαδή εργασία των τελευταίων πέντε ετών. Πηγή έμπνευσης μου είναι τα κίνητρα και τα ερεθίσματα της καθημερινότητας, όπως ένας ιδιόρρυθμος χρωματισμός, ένα σχέδιο κάποιου υφάσματος.

Τα έργα μου είναι γεωμετρικά και αφηρημένα με χρωματισμούς, γραμμές και συσχετισμούς μεγέθους και αναλογιών». Προσθέτει:

«Τα χρώματα που χρησιμοποιώ στις συνθέσεις μου  περισσότερο  είναι το άσπρο και το μαύρο. Είναι τα πιο βασικά χρώματα, τα πιο καθαρά, τα πιο ελάχιστα χρώματα ή μη χρώματα μπορούμε να πούμε, γιατί το άσπρο και το μαύρο δεν είναι χρώματα ουσιαστικά αλλά δίνουν μία έντονη συναισθηματική εμπειρία.

Ελπίζω η εργασία μου να έχει μία απήχηση και να δώσει μία ευχάριστη αισθητική εμπειρία στους ενδιαφερομένους κι αυτός είναι ουσιαστικά και ο κύριος λόγος για τον οποίο εργάζεται ο καλλιτέχνης, να προσφέρει μέσα από το δικό του έργο και με τη δική του τέχνη, κάτι κοινωνικά ωφέλιμο. Να παρουσιάσει μια όμορφη αισθητική και ψυχική εμπειρία. Οι πίνακες μου, με γραμμικό υπόβαθρο δείχνουν μια διαφορετική διάσταση του χώρου και του χρόνου που είναι κάπως δυσνόητη στο ευρύ κοινό.

Η τέχνη σαφώς δημιουργείται και αποτείνεται σε όλους τους ανθρώπους αλλά  για ορισμένων ειδών τέχνες, μία θεωρητική γνώση βοηθάει  για την εκτίμηση ενός αφηρημένου έργου τέχνης».

Τονίζει:

«Ο καλλιτέχνης συνεχώς δημιουργεί. Η καριέρα μου  εξελίσσεται κι ένας από τους στόχους μου είναι να επεκταθώ, να προβάλω τη δουλειά μου και στη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα εφηβικά μου έτη στον τόπο και στους ανθρώπους που φέρω  μαζί μου κι αγαπώ.

Επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι στην Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ και σε  χρονικά διαστήματα μεγαλύτερης διάρκειας διότι μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι, η ποιότητα ζωής και η καλλιέργεια των ανθρώπων της Ελλάδας. Η ψυχοσύνθεση του Έλληνα είναι κάτι οικείο προς εμένα και κάτι το οποίο αναζητώ κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να προβάλω τη δουλειά μου στη γενέτειρα».

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Συλλέγοντας Εικόνες»  θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στις 2 με 6 μ.μ στη γκαλερί «Mosaic Art Space», 49-28 31st Place, Long -Island City, NY 11101. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου.

Πληροφορίες για το Δημήτρη Μανουσέλη και τα έργα του ΕΔΩ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here