Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το Γ.Π.Σ. της Νέας Ερυθραίας.

0
477

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 376/ΑΑΠ/5.12.2014 η απόφαση 53600/18.11.2014 για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέσσερα χρόνια μετά την τελική έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας κι ενώ εκκρεμούσαν οι τελικές αποφάσεις και οι υπογραφές του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΚΑ, το νέο ΓΠΣ που αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτησίες είναι πλέον γεγονός.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καλός, θα χρειαστεί επιπλέον εξειδίκευση των χρήσεων γης, μέσω τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, πλην των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, για τους οποίους οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές.

Σύμφωνα με την τελευταία ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ, τροποποιείται σε αρκετά σημεία το προηγούμενο σχέδιο της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δήμου και των ενδιαφερομένων πολιτών. 

Κομβικά σημεία στην τροποποίηση αυτή είναι οι χρήσεις Γενικής Κατοικίας που δίνονται στα οικόπεδα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ (πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ) στην περιοχή Ζαφειρίου και συγκεκριμένα στο Οικοδομικό Τετράγωνο 140, επί της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Σαράντα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε προτείνει και τη συνολική έκταση των 53 στρεμμάτων για ελεύθερο χώρο αστικού πρασίνου (με την πρόταση του ΟΡΣΑ χώρος πρασίνου παραμένει μόνο το Ο.Τ. 154), όπως και στο πολυσυζητημένο Οικοδομικό Τετράγωνο 273, πρώην ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού και νυν ιδιοκτησίας Marfin, στην περιοχή Μορτερού. 

Επίσης, στο διπλανό Οικοδομικό Τετράγωνο 274, ίδιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «Δημοτική Αγορά προς απαλλοτρίωση», καθορίζονται πλέον χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας.

Τέσσερα χρόνια στα συρτάρια…..

Το θέμα της τροποποίησης του ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας βρισκόταν εδώ και τέσσερα χρόνια στα συρτάρια των αρμόδιων φορέων, ΟΡΣΑ και ΥΠΕΚΑ, μετά την τελευταία κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, το Σεπτέμβριο του 2010, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και την κατάργηση του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας ελέω «Καλλικράτη».

Χρειάστηκαν έντεκα ολόκληρα χρόνια για να «ωριμάσει» μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2003. Ήταν η πρώτη χρονιά της διοίκησης Μπουρίκα, όταν με πρωτοβουλία της τότε αντιδημάρχου Κατερίνας Μουστάκη, ο ΟΡΣΑ παρουσίασε την πρώτη του πρόταση για το πολεοδομικό μέλλον της Νέας Ερυθραίας, η οποία συνάντησε αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το 2006 και σε προεκλογική περίοδο παρουσιάστηκε η μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ, που ανέθεσε ο Δήμος στο μελετητικό γραφείο Σ. Τσαγκαράτου, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο διαβούλευσης, ο οποίος έμελε να ξεκινήσει και πάλι από μηδενική βάση, όταν ανέλαβε τον δήμο εκ νέου η διοίκηση Ταμβάκη.

Για να φτάσουμε μέχρι το 2010, όπου και πάλι σε προεκλογική περίοδο, το ΓΠΣ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, με τον Δήμο να πλησιάζει αυτή τη φορά αρκετά κοντά στις προτάσεις του ΟΡΣΑ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε και η «λήξη χρόνου» που σήμανε για τις εμπορικές χρήσεις πάνω σε βασικούς οδικούς άξονες (Ελ. Βενιζέλου, Χαρ. Τρικούπη, Τατοΐου, Αγ. Σαράντα), σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2001 και οι οποίες σήμερα ουσιαστικά λειτουργούν σε «καθεστώς ανοχής» μέσα σε περιοχές Αμιγούς Κατοικίας. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο πλέον διευθετείται με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις. 

Ο ΟΡΣΑ εισηγήθηκε ουσιαστικά επαχθέστερες χρήσεις Γενικής Κατοικίας σε όλες σχεδόν τις Πολεοδομικές Ενότητες της Νέας Ερυθραίας, από εκείνες που πρότεινε αρχικά ο Δήμος.

Σήμερα, με την οριστική του απόφαση, διατηρεί και επαυξάνει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτές τις προτάσεις του.

Ο ΟΡΣΑ αποφασίζει, μεταξύ άλλων, επέκταση του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου από Ιωνίας μέχρι Χαλκηδόνος και εκτεταμένες χρήσεις Γενικής Κατοικίας σε Τατοΐου, Χ. Τρικούπη και πλατεία 28ης Οκτωβρίου, επιχειρώντας να φέρει σε συνάφεια τη φυσιογνωμία της Νέας Ερυθραίας με το περιβάλλον του νέου Δήμου Κηφισιάς και τη «λειτουργική σύνδεσή της με τους λοιπούς πρώην ΟΤΑ που συνενώνονται», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο αρχικό εισηγητικό του κείμενο.

Επίσης, χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές Ενότητες της Δημοτικής Ενότητας, ακόμη και σε Καστρί-Πολιτεία, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα μέχρι 50 τ.μ.

Τέλος, ο ΟΡΣΑ υπαναχωρεί από την αρχική του θέση και εξαιρεί το κομμάτι της Γ. Παπανδρέου από χρήσεις Γενικής Κατοικίας, υιοθετώντας χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here