Διεθνή ΜΜΕ: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

0
664

Στην ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που έκρινε ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αναφέρονται τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Guardian: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης

«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε μία δίκη σταθμό στην ιστορία», τονίζει ο ιστότοπος του Guardian, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της στη Δικαιοσύνη για να θεραπεύσει τις πληγές που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή», τονίζεται στο δημοσίευμα.

New York Times: Απόφαση-σταθμός η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Οι New York Times κάνουν λόγο για απόφαση-σταθμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι «η νεοφασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως ένοχη για διεύθυνση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης την περίοδο κατά την οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ στοχοποιούσε συστηματικά μετανάστες και αριστερούς επικριτές της».

Επίσης, οι New York Times μιλούν για τους χιλιάδες συγκεντρωμένους που βρέθηκαν έξω από το δικαστήριο για να φωνάξουν «Δεν Είναι Αθώοι», «Έξω οι Ναζί» και «Ισόβια στους δολοφόνους».

BBC: Οι ηγέτες των Νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας

«Ελλάδα-Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των Νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας», τονίζει το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει ως βασικό θέμα την ετυμηγορία των Ελλήνων δικαστών, κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στη μεγάλη διάρκεια της δίκης.

Η Χρυσή Αυγή, όπως σημειώνει το δίκτυο, «αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντί-μεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια».

Independent: Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, του τρίτου ισχυρότερου ελληνικού κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από την ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνει ο Independent.

«Η δολοφονία του 34χρονου αριστερού ράπερ Παύλου Φύσσα το 2013 από υποστηρικτή του κόμματος άνοιξε έναν κύκλο που οδήγησε τις αρχές και τους εισαγγελείς στη σύλληψη και τη διενέργεια έρευνας κατά των ηγετών και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σειρά εγκλημάτων», αναφέρεται εν συνεχεία.

Figaro: Ένοχος ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή

«Ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχος», γράφει μεταξύ άλλων η γαλλική Le Figaro. «Το νεοναζιστικό κόμμα κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για τη δολοφονία ενός αντιφασίστα ράπερ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο ιδρυτής και αρχηγός του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικάστηκε σήμερα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ετυμηγορία χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς και κραυγές χαράς από τους περίπου 15.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εφετείο Αθηνών», αναφέρει η Figaro.

El Pais: Η νεοναζιστική ομάδα Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

«Το Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την Τετάρτη την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του, Νικολάου Μιχαλολιάκου, ένοχου για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι μια απόφαση που γράφει ιστορία στην Ελλάδα και στο αντιφασιστικό κίνημα, κατανοώντας ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη και του νεοναζί πολιτικού κόμματος, το οποίο έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, πραγματοποιήθηκαν υπό την προστασία και τις εντολές του αρχηγού της Χρυσής Αυγής», αναφέρει δημοσίευμα της El Pais.

«Η Χρυσή Αυγή έγινε η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα με 18 από τις 300 έδρες στο Κοινοβούλιο, από όπου κατήγγειλε ότι αυτή η έρευνα αποτελεί δικαστική δίωξη εναντίον των μελών της. Ωστόσο, στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο σχηματισμός απέτυχε να ξεπεράσει το 3% των ψήφων που χρειαζόταν για να αποκτήσει εκπροσώπηση», σημειώνεται.

Το ξέσπασμα του κόσμου όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Τεράστια η πορεία στην Βουλή

Περίπου 15.000 άτομα βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ περιμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Μετά την ετυμηγορία ακολούθησε μεγάλη πορεία Σωματείων, Συνδικάτων και μαζικών φορέων, προς τη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here