Διπλωματική Ήττα Μητσοτάκη στην Ευρώπη: Ο Μπορέλ υμνεί την Τουρκία-Απούσα η Ελλάδα!

0
256

Αντί να είναι η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπως ήταν τα τελευταία 50 χρόνια, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μας εμπλέξει στον πόλεμο, όχι μόνον χωρίς όφελος, αλλά με οικονομική αιμορραγία και απανωτές διπλωματικές ήττες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, σημείωσε ότι η αυτονομία της ΕΕ δεν έχει σχέση μόνο με το στρατό. «Αυτονομία σημαίνει όχι τόσο πολλή εξάρτηση» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «η στρατηγική αυτονομία δεν έχει να κάνει με την οικοδόμηση Ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας και την αποσύνδεση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ο τρόπος διαβεβαίωσης της εδαφικής άμυνας στην Ευρώπη. Για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Την ίδια ώρα, η Ένωσή μας στις Συνθήκες της λέει ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όσον αφορά στο στρατιωτικό κομμάτι και κάνοντας αυτό ενδυναμώνουμε το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αντίφαση, είναι θέμα συμπληρωματικότητας»…υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο καθεστώς υποψήφιου μέλους για την Ουκρανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ιδιότητα μέλους δεν αποφασίζεται σε μία νύχτα με μία πολιτική απόφαση» εξηγώντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «η αναγνώριση της Ουκρανίας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας».

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε κάποιες δυσκολίες στη σχέση μας με την Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ γνωστές».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε επίσης ότι «σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία μπορεί να γίνει μία χώρα με πολύ περισσότερη επίδραση» και σημείωσε ότι «μπορεί να είναι μία γέφυρα, ένα μέρος όπου η Ουκρανία και η Ρωσία μπορούν να συναντηθούν. Έγινε ήδη και ελπίζω να συνεχίζουν να το κάνουν».

Υ.Γ. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης δυστυχώς φαντάζει σαν Καρτούν της Γεωπολιτικής. Ένας ηγέτης που δεν καθορίζει τις εξελίξεις αλλά σπεύδει να δώσει Διαπιστευτήρια Υποταγής ακόμη και για πράγματα που δεν του ζήτησε κάποιος να υποταχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here