Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

0
280

Εγκαινιάστηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) το διεπιστημονικό Κέντρο Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland), το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org).

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθηγητή Βασίλειου Σκουρή.

Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού θα ανήκει οργανικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και θα συνεργάζεται με την υφιστάμενη έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. 

Η λειτουργία του Κέντρου θα τοποθετήσει στο επίκεντρο του γερμανικού, αλλά και ευρωπαϊκού επιστημονικού ενδιαφέροντος τη Νέα Ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοση και εδραίωση των Νεοελληνικών Σπουδών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου Νέου Ελληνισμού αναμένεται να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι επιστημονικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και η έρευνα, η καταγραφή και αξιολόγηση των Ελληνο-γερμανικών πολιτισμικών σχέσεων.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου επιστημονικού Κέντρου συνδέεται με τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης και ενός καινοτόμου εκδοτικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδόσεις, δοκίμια και επιστημονική βιβλιογραφία που δίνει έμφαση στην Ελλάδα και την ιστορία της.

Η Χριστίνα Λαμπροπούλου, Οικονομική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, συμβάλλοντας στη δημιουργία και στήριξη ενός Κέντρου που θα διαδώσει περαιτέρω το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη.

Για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο Νέου Ελληνισμού αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό και διεπιστημονικό κόμβο, μέσω του οποίου ένα ακόμα πιο διευρυμένο κοινό θα μυηθεί στην ομορφιά της ελληνικής γλώσσας, γραμματείας και σκέψης».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού, καθηγητής Μίλτος Πεχλιβάνος, δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις, κατά την οποία τα στερεότυπα έδωσαν συχνά τον τόνο, η ίδρυση του Κέντρου Νέου Ελληνισμού, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει η επιστημονική έρευνα στη νηφάλια διερεύνηση και επεξεργασία του κοινού διμερούς παρελθόντος».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here