«ΕΓΚΛΗΜΑ» στην Σύμβαση-Εξπρές με τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ…του Άρη Χατζηγεωργίου.

0
297

Τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας που αποκρύπτουν και υπεγράφη στις 14 Απριλίου 2022 με την FSI-Trenitalia πάνω στο μοντέλο «ιδιωτικοποίηση με λεφτά του Δημοσίου».

  • Προβλέπεται η μίσθωση – και όχι απόκτηση – 10 νέων υδρογονοκίνητων τρένων και ακόμη 10 ηλεκτροκίνητων τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 31/12/2027, αλλά το Δημόσιο θα πληρώσει από τώρα έως τη λήξη της σύμβασης 86 εκατομμύρια ευρώ
  • Η εμπλοκή της Γαλλικής πολυεθνικής Alstom, μέσω…Ιταλίας
  • Επιδοτούνται όλα τα δρομολόγια, π.χ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Αθήνα-Αεροδρόμιο, σαν να επρόκειτο για «άγονες γραμμές»
  • Όλα τα παρακλάδια του φιάσκου που έχει μπει στις…ράγες

Υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία για στόλο τρένων υδρογόνου - ECOPRESS

Ιταλικής προέλευσης η λέξη «φιάσκο» αλλά και μία από εκείνες που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να τη συνδυάσει με το μοντέλο «ιδιωτικοποίηση με λεφτά του Δημοσίου», αποφασίζοντας όχι μόνο να δώσει στους Ιταλούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 750 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια επί 15ετία αλλά και να κουμαντάρουν προμήθειες και έργα χωρίς Δημόσιους Διαγωνισμούς και άλλα τέτοια…περιττά.

Για ποιον λόγο όμως η FSI-Trenitalia θα εισπράττει και θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα χρήματα; Η σύμβαση, που παραμένει επτασφράγιστη, υπεγράφη στις 14 Απριλίου 2022.

Την ίδια μέρα η «Εφ.Συν.» αποκάλυπτε πρωτοσέλιδα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή με απευθείας ανάθεση και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος διαγωνισμός, παρά τα όσα προβλέπονται στην απόφαση 2018/1040 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντί απάντησης στο δημοσίευμα, οι υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών Κ. Καραμανλής και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έβαλαν τις υπογραφές τους χωρίς να καλέσουν τους δημοσιογράφους, απέφυγαν πιθανές ενοχλητικές ερωτήσεις «μπροστά στους ξένους» και αποτύπωσαν τη μεγάλη επιτυχία σε φωτογραφίες, υποσχόμενοι ότι θα φέρουν τη σύμβαση στη Βουλή.

Έκτοτε, η «Εφ.Συν.» υπέβαλε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε στη συνέχεια προέρχονται από κείμενο σύμβασης 58 σελίδων που κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, διαθέτει τα σχετικά ψηφιακά πιστοποιητικά και, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

Υ.Γ. Κρατικό χρήμα στην ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Επιδότηση 750 εκατ. ευρώ.

Σε σκάνδαλο με πολλές πτυχές εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έγινε πριν από τρία χρόνια, προκειμένου το Δημόσιο να πάψει να φορτώνεται τις ζημίες των σιδηροδρόμων.

Η Εταιρεία είναι πλέον ιδιωτική, ανήκει στον όμιλο των ιταλικών σιδηροδρόμων (FSI Trenitalia), αλλά συνεχίζει να επιβαρύνει το Ελληνικό κράτος, το οποίο όχι μόνον την επιδοτεί για να εκτελεί το βασικό της έργο-τα δρομολόγια τρένων-αλλά της αναθέτει εμμέσως τη διενέργεια κρατικών προμηθειών και συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς.

Στη νέα συμφωνία που υπεγράφη προ ημερών μεταξύ Δημοσίου-FSI Trenitalia και το πλήρες περιεχόμενο της παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, προβλέπεται ότι το Ελληνικό κράτος θα δώσει στον ιταλικό όμιλο επιχορήγηση 750 εκατ. ευρώ για να εκτελεί σιδηροδρομικά δρομολόγια την επόμενη 15ετία και για ανανέωση-εκσυγχρονισμό των επιβατικών συρμών.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here