ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Όπλα από τα Ελληνικά νησιά στα μέτωπα της Ουκρανίας!…του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ.

0
246

Να στείλουμε τα Ρωσικής κατασκευής ΟΠΛΑ από τα Ελληνικά νησιά στην Ουκρανία. Αυτό ζητούν μετ’ επιτάσεως οι Αμερικανοί από την Ελληνική κυβέρνηση.

Μιλάμε κυρίως για τους TOR M1 και τα παλαιότερα συστήματα OSA και βεβαίως για τους S-300. Αντίθετοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που γνωρίζουν την χρησιμότητα των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων για την άμυνα των Ελληνικών νησιών.

Τα θεωρούν αξιόπιστα και απολύτως αναγκαία για την αντιαεροπορική κάλυψη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το θέμα όμως είναι υπό διαπραγμάτευση είναι πάνω στο τραπέζι, για τους Αμερικανούς τα 24 κοντέινερ με ελαφρότερο οπλισμό που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία με απόφαση του πρωθυπουργού, δεν αρκούν.

Οπλα από τα νησιά στα μέτωπα της Ουκρανίας | kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Είναι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση των συμβούλων Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνου Ντόκου, την Πέμπτη (17/03) στην Ουάσινγκτον, που δείχνει ότι το θέμα είναι επίκαιρο και πως υπάρχει μια κατά αρχήν συμφωνία.

Αναφέρεται στην Ανακοίνωση ότι οι δύο άνδρες «Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς προσπάθειες για να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της και να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αμυνθεί».

Μένει να αποσαφηνίσει ο κ. Ντόκος αν η ανακοίνωση τον καλύπτει και τι είδους συμφωνία προέκυψε. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι Αμερικανοί ζητούν από κάθε ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει όπλα ρωσικής προέλευσης, να τα στείλει στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία δέχεται να στείλει τους S-300 που διαθέτει με αντάλλαγμα να της δοθούν αμερικανικοί Patriot για να καλύψει το κενό στην αντιπυραυλική της ασπίδα. Σε κάθε περίπτωση είναι εγκληματικό να απομακρυνθούν οπλικά συστήματα από τα νησιά τα οποία απειλεί η Τουρκία για να σταλούν στην Ουκρανία.

Η δέσμευση όμως της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον είναι δεδομένη μετά τα όσα διαβάσαμε από τον Λευκό Οίκο.

Οι αντιδράσεις της στρατιωτικής ηγεσίας

Τρείς μέρες μετά την ρωσική εισβολή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε και παρά τις ενστάσεις στρατιωτικών, να σταλούν ρωσικά όπλα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν οπλισμό στην Ουκρανία.

Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, αντιαρματικά όπλα τύπου RPG-18, τα οποία η χώρα μας έχει προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

Είναι φυσικό επακόλουθο οι Αμερικανοί να ζητούν τώρα να ξηλωθούν όλα τα όπλα ρωσικής προέλευσης από την Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται πρωτίστως στα νησιά για την άμυνά τους, για να τα στείλουμε στην Ουκρανία. Οι συζητήσεις είναι συνεχείς και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις απόστρατων που άρχισαν να μιλάνε (γράφουν) γι’ αυτό.

Ήταν ο στρατηγός ε.α Κωνσταντίνος Ζιαζιάς επίτιμος Α/ΓΕΣ, που έγραφε (7/3 στο militaire.gr) απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να αποσύρει από τα νησιά: «Τα Ρωσικά Οπλικά Συστήματα, που είναι δεδομένο ότι είναι κρίσιμα για την Εθνική άμυνα, ορισμένα χορηγήθηκαν δωρεάν στην Χώρα μας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, με τα προβλεπόμενα πυρομαχικά και με μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών, και ορισμένα αγόρασε, προμηθεύτηκε η πατρίδα από το υστέρημα του λαού, που όμως και αυτό το υστέρημα και εδώ το πολιτικό σύστημα δε σεβάστηκε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά…».

Πριν από τρείς μέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος από την 1η Στρατιά στη Λάρισα δήλωσε ότι φυσικά και δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού, το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρα. Δείχνοντας την κατηγορηματική άρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας να απομακρυνθούν τα ρωσικά συστήματα από την Ελλάδα.

Την Παρασκευή όμως, όταν ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ακούσαμε δισταγμό: «Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω στο τραπέζι σε σχέση με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας, δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης, αν τυχόν επανέλθει το ζήτημα να ξαναστείλουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία, που, σήμερα, επαναλαμβάνω δεν είναι στο τραπέζι».

Η κρίσιμη συζήτηση Σάλιβαν Ντόκου

Κανείς δεν ρώτησε πάντως τον Κυβερνητικό  Εκπρόσωπο  για το τι συζήτησε ο κ. Ντόκος με τον κ. Σάλιβαν και τις ακριβώς σημαίνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου (ένα θέμα που επισημάνθηκε πρώτα από το omegapress.gr).

Πάντως, η Αμερικανική θέση που είναι επίσημη, σημαίνει περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας και ήδη οι πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, κάνουν λόγο για σκέψεις για αποστολή των S-300 και των Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟΡ-Μ1 στην Ουκρανία.

Οι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια είναι προφανείς και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε:

«Ο κ. Sullivan υπογράμμισε τη δύναμη της διμερούς συνεργασίας και χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επέκταση και εμβάθυνση των διπλωματικών, οικονομικών και αμυντικών συνεργασιών των δυο χωρών.

Οι κύριοι Σάλιβαν και Ντόκος συζήτησαν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής κοινότητας που εδρεύει στη Μαριούπολη. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις πράξεις της και για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αμυνθεί».

Η σκληρή στάση της Μόσχας

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για την αποστολή των 40 τόνων στρατιωτικού υλικού που στάλθηκε στην Ουκρανία, ήταν μάλλον χλιαρή, αναφερόμενη και στους  Έλληνες της Ουκρανίας:

«Λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία» για να προσθέσει:

«Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Σε ότι αφορά το θέμα της αποστολής νέων οπλικών συστημάτων τύπου TOR M1 ή και S-300 (σχολιάζοντας την θέση της Σλοβακίας), ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν απειλητικός. «Κάθε μεταφορά όπλων στο ουκρανικό έδαφος θα είναι στόχος».

Είναι βέβαιο ότι η Μόσχα καταγράφει όσους στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, θεωρώντας μία τέτοια ενέργεια εχθρική.

Και είναι αυτό το δεύτερο σκέλος της απόφασης να σταλούν όπλα από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Διότι η στάση της Μόσχας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις και το όποιο τέλος  της εισβολής, θα είναι πολύ διαφορετική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here