ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-«Συμφωνία βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος»

0
217

Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς το ΔΝΤ, χωρίς δηλαδή άλλα μέτρα, χωρίς αναφορά στα εργασιακά η κυβέρνηση μας κέρδισε σε πρώτη φάση την βραχυπρόθεσμη μείωση του χρέους. Οι Κασσάνδρες, για άλλη μία φορά, διαψευστήκαν.

Δείτε την ανακοίνωση για την «Συμφωνία βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ:

{videobox}dk0RdvQcBGk{/videobox}

«Η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά. 

Διατήρηση του 3,5% μετά το 2018 και «διαρθρωτικά» μέτρα.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και μετά το 2018, για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Παράλληλα, τόνισε πως μετά το 2018 θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα:

«Σε αυτό που συμφωνήσαμε είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει στο 3,5% το 2018, αλλά και παραπέρα, μεσοπρόθεσμα. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο θα πρέπει να είναι το μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

Μερικοί μιλούν για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10. Σε όλα αυτά τα σενάρια, σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί το 3,5% και να διατηρηθεί αργότερα.

Εάν είναι 3, 5 ή 10 θα πρέπει να το δούμε αργότερα. Αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα, είναι ότι απαιτούνται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά χρόνια».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here