Εικόνα συμπεριφοράς Ευρωπαίων, «συνειδητοποιημένων» συμπολιτών που γράφουν τις Αρχές στα αρχ… τους.

0
320

Σε ένα δήμο που υπάρχει εμπιστοσύνη των δημοτών στη δημοτική Αρχή αλλά και της δημοτικής Αρχής στους δημότες της θα έπρεπε μ' ένα απλό τηλεφώνημα αναφοράς της έκνομης συμπεριφοράς του δημότη της παρακείμενης κατοικίας (η ρύπανση της οδού έγινε μπροστά στα μάτια μου) να επιβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό τέλος-πρόστιμο στον ρυπαντή, τουλάχιστον.

Δυστυχώς, δεν υφίσταται αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη, αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Δεν υπάρχει η αμοιβαία εμπιστοσύνη τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο πόλης και χώρας. 

Ο ρυπαντής με τη χρήση των αλλοδαπών «μαύρης εργασίας» επιδεικτικά διατύπωσε την περιφρόνησή του για την ευταξία της οδού όπου έχει την κατοικία του τόσο αυτός όσο και οι γείτονες του, και πέταξε τα κηπαία απορρίμματα του στο δρόμο, και δη στο σημείο απαγόρευσης της απόθεσης αυτών, θέτοντας εν κινδύνω τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς αφού η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά στο σημείο. 

Και να σκεφτεί κανείς, η Κηφισού είναι δρόμος συχνής διέλευσης ποδηλατών και μικρών παιδιών λόγω των γειτονικών αθλητικών και αναψυχής εγκαταστάσεων.

Το σημαντικότερο και δυσκολότερο για τους ασκούντες δημόσια διοίκηση, αιρετούς και μόνιμους λειτουργούς του δημόσιου συμφέροντος, είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των διοικούμενων. Να τους πείσουν ότι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον υπηρετώντας τους πολλούς νομοταγείς. 

Να πείσουν τους δημότες ότι είναι κι αυτοί κοινωνοί και μέτοχοι της ευταξίας στο δήμο τους. Ότι οι πολλοί δημότες έχουν φωνή και εισακούονται οσάκις οι λίγοι συμπεριφέρονται άτομο-κεντρικά και αντικοινωνικά αγνοώντας ή/και αδιαφορώντας για το συμφέρον των πολλών.

Να πείσουν τους δημότες ότι η καθαριότητα του δήμου τους είναι υπόθεση των δημοτών και ότι η επιβολή διοικητικών κυρώσεων και η οργάνωση, διάθεση και λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών και του εξοπλισμού καθαριότητας είναι υπόθεση της δημοτικής Αρχής. 

Στο δύσκολο αυτό έργο της καθαριότητας στην Κηφισιά, το έλλειμμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης δημοτικής Αρχής και δημοτών είναι ένδειξη της μη επίτευξης του έργου της πειθούς για το οποίο γίνεται λόγος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here