Εκδήλωση της UNESCO!

0
397

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013 στις 10:00 πμ, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η οργάνωση «Green Project» (GP), πραγματοποιούν Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κατά την οποία θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «Green Project στην Ευρώπη 2012». Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, Υπουργείο Εξωτερικών, Ακαδημίας 1, Αθήνα.

Το οδοιπορικό

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2012, με την ευκαιρία των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η 11μελής ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών της οργάνωσης «Green Project» πραγματοποίησε με επιτυχία το «Green Project στην Ευρώπη: Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων βορρά – νότου». 

Η αποστολή κάλυψε με οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2 για πρώτη παγκόσμια φορά, 14.880 χλμ. και 408,82 ναυτικά μίλια του ενεργειακού άξονα βορρά – νότου. Σε 36 ημέρες η GP διέσχισε 19 χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το Europe Direct, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Χορηγοί επικοινωνίας έχουν αναλάβει οι SKAI και Αθήνα 984.

Τα αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, η GP κατέγραψε σε φωτογραφίες και video, 61 «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος», όσον αφορά την περιβαλλοντική σημασία, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τοπική παραδοσιακή ενεργειακή γνώση.

Από αυτά, 14 αποτελούν μνημεία του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και 2 προστατευόμενες από την UNESCO περιοχές Βιόσφαιρας. Με τη συνδρομή του «Athens Information Technology», η GP μέτρησε την ποιότητα του αέρα σε 89 σημεία της διαδρομής.

Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO, η GP παρουσίασε σε 14 ειδικές εκδηλώσεις, την ψηφιακή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας που μετέφερε. Το πρωτότυπο υλικό που συλλέχθηκε από το οδοιπορικό, θα δημοσιευθεί σε ντοκιμαντέρ και λεύκωμα.

Η οργάνωση

Η «Green Project» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση των «πράσινων φωτογραφικών οδοιπορικών» με στόχο την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας.

Τα οδοιπορικά της GP τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. H GP και έχει αποσπάσει το «Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής» του «Festival de l’ Image Environnementale 2010» στο Παρίσι, και το «Τρίτο Βραβείο για το Clean Development Mechanism» του «United Nations Framework Convention on Climate Change 2012».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here